logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ProProgRS 1.1g i AVR mega32 - błąd przy programowaniu powyżej 50% pamięci

Ajatol 02 Paź 2004 21:50 1473 4
REKLAMA
  • #1 888196
    Ajatol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Natknąłem się właśnie na poważny problem. Niedawno zmieniłem procka na mega32 któy jak wiadomo ma 32 kb pamięci flash. Programował się poprawnie dopóki nie przekroczyłem połowy pamięci. Teraz przy próbie zaprogramowania mój programator wyświetla informacje że program sie nie zmieści w procku
    (kompilacja w bascom pokazuje 53% zajętości pamięci flash.)
    Dodam że procek jest sprawny kupowany ze znanej firmy. Programator identyfikuje go poprawnie, no i z odczytem sygnatury nie ma żadnych problemów.

Używam programatora ProProgRS z wersją softu 1.1g pracującego na złączu COM kupionego w firmie PROPOX. Używam go od ponad roku i do tej pory nie było problemów. Nie mogę spróbować z inną wersją softu bo takiej po prostu niema.
    Na mój rozum to wina softu , ale głowy bym nie dał.
    Co o tym myślicie.
  • REKLAMA
  • #2 888460
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Spróbuj ustawić typ procka na mege64 albo 128, i próbuj wbić bina na hama!

Jest to wina softu, ale nie jestem pewien czyjego, bo w twoim programatorze siedzi mały atmelek :)
    Jest to najzwyklejszy AVRProg, więc możesz zaprogramować nim mege32 z AVRStudio!

Odpal AVR Studio i w meny Tools kliknij AVRProg...
  • REKLAMA
  • #3 888481
    Ajatol
    Poziom 15  
    Tak to prawda że w moim programatorze (hardware) siedzi mały atmelek. Wiem bo kiedyś go sobie rozebrałem.
    Brutalna ręczna zmiana na mega64 lub 128 nic nie daje bo przy próbie programowania od razu wyskakuje błąd. Spróbowałęm zaprogramować sobie mega128(fizycznie mam tego AVR) i tu programował poprawnie.
    Czy jesteś pewny że ten AVProg z AVR Studio poradzi sobie z tym(znaczy czy będzie współpracował z moim hardware).
  • REKLAMA
  • #4 888497
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jestem w 100% pewny, nie pierwszyzna że propox sprzedaje to co można sobie za darmo w domu zrobić, Atmel udostępnił kod AVRproga!

Śmiało walcz z AVRStudio, powinien polecieć od razu, a program do AVRProga jest w katalogu AVRStudio, także nie trzeba za każdym razem tej kolubryny odpalać!
  • #5 888556
    Ajatol
    Poziom 15  
    Dzięki ten z AVR Studio działa poprawnie ,ale zauważyłem jóż w nim wady w stosunku do tego z propoxu. W tym z propoxa mogłem wyłączyć weryfikacje(by zaoszczędzić trochę czasu) no i czas programowania mogłem tam zmienić tak że dosłownie w pare sekund mi się programował.
    Tutaj trwa to kilka razy dłużej, a przy ilości przeprogramowań flasha u mnie(bywa że i kilkadziesiat razy i więcej dziennie) to jóż troszeczkie czasu codziennie strace.
REKLAMA