logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-32LS60K - pilot nie działa, podejrzenie uszkodzenia M-board

vws7 29 Lis 2010 19:13 1695 9
REKLAMA
  • #1 8805478
    vws7
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, telewizor Sony KV-32LS60K był kupowany jako sprawny, na miejscu wszystko było okej. W transporcie w związku z tym, że jest wyjątkowo ciężki mógł nieco krzywo stać i np. "zapracowała obudowa".

Po dowiezieniu sprzętu na miejsce nie działał pilot oraz sterowanie na panelu telewizora. Okazało się, że w przypadku panelu obluzowała się wtyczka, co szybko znalazłem. Jednak pilot nadal nie działa.

Podejrzewałem uszkodzenie M-board.

Czy jest możliwe, aby uszkodzenie M-board objawiało się możliwością bezproblemowego przełączania kanałów na panelu TV, ale brakiem odpowiedzi na pilot?
  • REKLAMA
  • #2 8805569
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Wpierw sprawdź pilota.
  • #3 8805623
    vws7
    Poziom 12  
    Pierwszą rzeczą, którą sprawdzałem był pilot, pożyczyłem na chwilę od znajomego uniwersalny i zbiegiem okoliczności, akurat działało ;) Zbiegiem okoliczności, bo na oryginalnym też. Jednak potem już na żadnym z nich.
  • REKLAMA
  • #4 8806690
    aruna dyndane
    Poziom 24  
    Trudno jest sprawdzić czy dochodzi IR do procesora?
  • #5 8806745
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    No przecież, że trudno. Kupił, przywiózł do domu i nie działa. Warsztat wraz z oscyloskopem by trzeba teraz do domu przywieźć. ;)

Tak, możliwe jest uszkodzenie modułu. Tylko co to zbieg okoliczności, że akurat w transporcie się popsuł.
    Może jednak kolejne złącze lub jakieś pęknięcia?
  • REKLAMA
  • #6 8807651
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    vws7 napisał:
    Pierwszą rzeczą, którą sprawdzałem był pilot, pożyczyłem na chwilę od znajomego uniwersalny i zbiegiem okoliczności, akurat działało ;) Zbiegiem okoliczności, bo na oryginalnym też. Jednak potem już na żadnym z nich.

Zapewne był sprzedany z usterką nie zawsze pojawiającą się. Sprzedawca miał szczęście , bo przy próbach działał. Przyczyna zapewne ukryta przerwa między "okiem" a procesorem lub zasilaniem "oka". Trzeba zajrzeć do środka i pomierzyć czy IR dociera do procesora.
  • #7 8858266
    vws7
    Poziom 12  
    Witam ponownie, przepraszam, że odpisuje dopiero teraz.

Przyznaje, że nie jestem specjalistą od TV. Jednak myślę, że problem leży gdzieś między "okiem" a wspominanym m-boardem.
    Z tym, że dostęp do przedniej części telewizora jest delikatnie mówiąc dość problematyczny.

Pojawiło się informacja o tym, aby sprawdzić czy IR dochodzi do procesora. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podpowiedział jak to zrobić.
    Instrukcję serwisową mam, gdyby była potrzeba mogę tutaj wysłać.
  • REKLAMA
  • #8 8858309
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Przecież napisano Ci - oscyloskopem.
    Ale gotów byłbym się założyć, że wszystko dochodzi tam gdzie trzeba, a problemem jest M-board.
    Tym niemniej sprawdzić by trzeba przed wymianą tegoż. Może jakaś wtyczka się obluzowała?
    Dostęp problematyczny? Bez jaj, nie widziałeś naprawdę problematycznych telewizorów do serwisowania. Przypatrz się dokładniej i stanie się prosty.
  • #9 8860573
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Dostęp bardzo prosty, wystarczy tylko wypiąć z zatrzasków moduł z włącznikiem sieciowym i tam jest odbiornik IR.
    Czy tylko ta usterka, bo M-board potrafi robić różne psikusy?
  • #10 8870372
    vws7
    Poziom 12  
    Tak, tylko to. Jak będę miał dostęp do telewizora to tam zajrzę.
    Dziękuje za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony KV-32LS60K, który po transporcie przestał reagować na pilot, mimo że panel telewizora działa poprawnie. Po sprawdzeniu pilota i podłączeniu uniwersalnego, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie M-board, co może objawiać się brakiem reakcji na pilot, mimo że panel działa. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie, czy sygnał IR dociera do procesora oraz możliwość uszkodzenia złącza. Użytkownik planuje zajrzeć do wnętrza telewizora, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA