logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Civic 1.3 16V gaśnie na wolnych obrotach po wymianie gaźnika - co sprawdzić?

denza 29 Lis 2010 21:11 12446 10
REKLAMA
  • #1 8806182
    denza
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam mam problem z Honda civic 1,3 16v na gaźniku. Otóż gaźnik został wymieniony przed wymianą były te same problemy, a mianowicie: gaśnie na wolnych obrotach, albo w czasie jazdy przy hamowaniu zdejmując nogę z gazu. przy zmianie biegów potrafi stracić moc, a po chwili odzyskuje ją. Mechanik mówił mi, że to może być problem z podciśnieniami, ale sam nie daje rady i nie jest pewny. Mechanik stwierdził także, że to ostatni model przed wtryskiem i bez schematu tego nie ugryzie. Proszę o pomoc.

Moderowany przez Pawel wawa:

Temat poprawiłem, pisownię także, proszę jeszcze raz zapoznać się z regulaminem.

• REKLAMA
  • #2 8836217
    bzyku99722
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Określ się bardziej... Na początku proponował bym sprawdzić kompa czy nie wywala jakiś błędów a później sprawdzić wszystkie przewody podciśnienia które idą do gaźnika... A czy jest ona może zagazowana?
    Moderowany przez Pawel wawa:

Poprawiłem kilkanaście błędów, jeszcze jeden taki post i ostrzeżenie gwarantowane, proszę poprawić pisownię we WSZYSTKICH swoich postach.

• #3 8839422
    denza
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie ma instalacji gazowej. nie jestem mechanikiem, a wszyscy mechanicy w zg u których byłem nie dają rady... więc zwróciłem się z tą prośbą na forum.przydałby się schemat podciśnień. szukałem, ale jakoś nie mogę go znaleść. więc proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 8839584
    daw1217
    Poziom 21  
    Ocena: 70
    Witam no a może byc głupota wymieniales filtr paliwa?
  • REKLAMA
  • #5 8840280
    bzyku99722
    Poziom 10  
    daw1217 napisał:
    Witam no a może byc głupota wymieniales filtr paliwa?

słuszna uwaga, choc wtedy byłby mułowaty ciagle, ale sprawdzic nie zaszkodzi, u kumpla też strasznie mułowato chodził i okazało sie katalizator był zabity...także przyczyn może byc dużo o ile dobrze pamietam gdzies schemat widziałem na forum jak znajde to podesle...:D

Dodano po 21 [minuty]:

Honda Civic 1.3 16V gaśnie na wolnych obrotach po wymianie gaźnika - co sprawdzić?
    schemat gaznika d13b2
  • REKLAMA
  • #6 9160609
    kasia75361
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    honda civic 1 3 gaśnie gdy jest ćiepła
  • #7 9185009
    honda 1.4
    Poziom 2  
    mam ten sam problem ale z silnikiem 1.4 benzyna
    gaśnie przy zmianie biegów i spada z obrotów
    wiec może zna ktoś przyczynę
    według mojego mechanika morze być to kopułka albo paluch (chyba tak to sie nazywa)
  • #8 9210710
    stukus92
    Poziom 1  
    to jest aparat zapłonowy kolego na 99%
    miałem identyczny problem wcześniej
  • #9 9226508
    honda 1.4
    Poziom 2  
    Panowie problem rozwiązany:D wymieniłem kopułkę i palec i jeździ bez problemu
    Zastanawiałem sie z mechanikiem czy nie wymienić całego aparatu zapłonowego ale stwierdziłem ze zobaczymy tańszym kosztem naprawę i poskutkowało
    Lecz nic dziwnego ze były takie problemy z silnikiem kopułka i palec z roku 94 sam bylem zdziwiony ze to jeszcze działa
    Wiec jak coś to zajrzyjcie do tego elementu:D:D
  • #10 10237144
    ddobry10
    Poziom 10  
    Witam podczepię się pod temacik z tymi Hondzinami. Ja kupiłem niedawno Hondę 1,3 16V zagazowaną , mój problem mianowicie wygląda tak , gdy się rozpędzam z pierwszego biegu , to tak jak by mi brakowało mocy wciskam gaz do dechy a on mi się powoli rozpędzą ( wydaje mi się że powinien być bardziej żwawy) i nieważne czy jadę na gazie czy na benzynie, i jeszcze jedno zawsze jak wrzucam drugi bieg szarpie nim(tak samo obojętne czy na gazie czy benzynie :/ a na reszcie biegów nic nie szarpie, zawsze tylko na 2 . Nie wiecie czym to może być spowodowane ? Nie znam się na samochodach bo to jest dopiero mój pierwszy kupiony :) Pozdrawiam i proszę o odp :)
  • #11 13602170
    K-Elmer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    do kolegi @ddobry10 kończy Ci się sprzęgło - to odnośnie objawu pierwszego. Odnośnie objawu z biegiem nr. 2 to kończy Ci się synchronizator tegoż przełożenia w skrzyni biegów :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Honda Civic 1.3 16V, która gaśnie na wolnych obrotach oraz podczas hamowania. Po wymianie gaźnika problemy nie ustąpiły. Mechanik sugeruje, że przyczyną mogą być podciśnienia, ale nie ma pewności. Użytkownicy forum proponują sprawdzenie błędów w komputerze, przewodów podciśnienia oraz filtra paliwa. Inni dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami, wskazując na możliwość uszkodzenia kopułki zapłonowej lub palca zapłonowego jako potencjalnych przyczyn. Wskazano również na możliwość zatykania się katalizatora. Użytkownik poszukuje schematu podciśnień, aby lepiej zrozumieć problem.
REKLAMA