logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ZHAOXIN RXN-305D - spadek napięcia i trzaski po podłączeniu układu

wojtek2856 01 Gru 2010 21:09 5146 4
  • #1 8814428
    wojtek2856
    Poziom 10  
    Witam, posiadam zasilacz Zaoxin RXN-305D gdy go kupiłem był całkowicie sprawny jednak po kilku próbach jego możliwości napniecie spadło z 30V do 18,9V nie wiem co się mogło stać tranzystory (2n3055) są w pełni sprawne. Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie wiem co się mogło stać ?. W środku nie zauważyłem żadnych spalonych elementów. Stało się to po podpięciu układu elektrycznego zasilającego lifter,po podpięciu jakiejkolwiek innej rzeczy pobór prądu wzrasta dwukrotnie a przy sterowaniu napięciem słychać delikatne trzaski których wcześniej nie było.

Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 8828825
    wojtek2856
    Poziom 10  
    Zauważyłem również że instalacja zasilająca jest dobra lecz wskaźniki prądu i napięcia oszukują a instalacja działa poprawnie .Wskaźnik napięcia oszukuje podwajając wartość rzeczywista a napięcia zmniejsza o połowę wartość rzeczywistą więc mam pytanie co się mogło spalić że oszukują wskaźniki?

Bardzo proszę o pomoc.
  • #3 8856377
    przemsonek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Może jest uszkodzony tranzystor sterujący lub dioda tl 431.
  • #4 8859342
    wojtek2856
    Poziom 10  
    Po użytkowaniu go w takim stanie (gdy oszukiwał) spowodowało to że przestał stabilizować a wskażnik napięcia szaleje nie wiem co stało się tym razem :( proszę o pomoc.

Dodano po 12 [minuty]:

Poszukuje również schematu do niego jeśli ktoś ma to bardzo bym rosiło kopię lub link.
  • Pomocny post
    #5 8897132
    przemsonek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam ten sam zasilacz i dioda tl 431 nie domagała.Proszę sprawdzić 2n3055 tip 3055 tl 084 i poprawić wszystkie luty i sprawidzć diody.Proszę poszperać po elektrodzie bo schematy gdzieś widziałem ale trudno jest trafić w konkretną wersie bo jest ich dużo.Sam naprawiałem trzy takie zasilacze i każdy był inny.Ogólnie to dobra konstrukcja tylko trzeba ją trochę podrasować.Ja dołożyłem 2n 3055 wymieniłem mostek na większy posmarowałem pastą termo elementy mocy założyłem większe radiatory , odwróciłem wiatrak żeby wyciągał powietrze i koniecznie trzeba poprawić luty.

Dodano po 7 [minuty]:

Mam ten sam zasilacz i wymiana diody tl 431 domagała.Proszę sprawdzić 2n3055 tip 3055 tl 084 i poprawić wszystkie luty i sprawidzć diody.Proszę poszperać po elektrodzie bo schematy gdzieś widziałem ale trudno jest trafić w konkretną wersje bo jest ich dużo.Sam naprawiałem trzy takie zasilacze i każdy był inny.Ogólnie to dobra konstrukcja tylko trzeba ją trochę podrasować.Ja dołożyłem 2n 3055 ,wymieniłem mostek na większy ,posmarowałem pastą termo elementy mocy, założyłem większe radiatory , odwróciłem wiatrak żeby wyciągał powietrze i koniecznie trzeba poprawić luty.
REKLAMA