logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zhaoxin RXN-305D - Zwarcie i duże napięcie na wyjściu

kukiz84 17 Sty 2015 14:53 7083 10
REKLAMA
  • #1 14339544
    kukiz84
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Wiatm Serdecznie.

Mam pytanie, podczas zasilania układu zwarły mi się końcówki owego zasilacza. Z Końcówek poszła iskra, a zasilacz zaczął pokazywać prawie 50V na wyjściu. Jest to zasilacz do 30V, z tego co zauważyłem nie słychać przekaźnika, czy miał ktoś podobny problem od czego zacząć?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14339856
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Mam taki sam zasilacz (zresztą uszkodzony ale inaczej).
    Na wyjściu tego zasilacza są trzy tranzystory 2N3055. Zacząłbym od nich.
    Masz może schemat?
  • REKLAMA
  • #3 14339927
    kukiz84
    Poziom 13  
    Niestety nie mam i co więcej jak szukałem po sieci to jest info że dużo zasilaczy łącznie z tym jest robiona na jednym szkielecie a konkretnie do niego będzie problem. Można znaleźć podobne, ale to chyba nie będzie pomocne. Wylutuje tranzystory o których mówisz i pomierzę zobaczymy co wyjdzie. Dziwne jest to że ten zasilacz powinien mieć zabezpieczenie przed zwarciem, chyba że to zbieg okoliczności.

Dzięki za odpowiedź

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Witaj.

Tam są dwa takie tranzystory i fakt jeden jest wywalony w każda strone na pomiarze diod ma wartość 420, drugi taki sam między bazą a emiterem 550 a odwrotnie przerwa czyli jeden do wymiany. Ale zapewne z nim jeszcze coś poleciało czy to możliwe żeby tylko końcówka padła?
  • #4 14340217
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Zmierz napięcie na przewodzie baz tranzystorów (oczywiście po ich odlutowaniu). Jeżeli będzie regulowane to uszkodzone są tylko tranzystory, jeżeli nie - szukaj dalej,
  • #5 14340226
    kukiz84
    Poziom 13  
    no tak masz racje tak zrobię, niestety dopiero jutro. Dam znać ale tak czy inaczej tranzystor muszę zamówić.

Dziękuję za rady. Dam znać jak sprawdzę regulację

Dodano po 3 [minuty]:

Ale miał bym jeszcze jedno spostrzeżenie co do ilości uszkodzeń. Podczas regulacji np prądu, ale i chyba napięcia od początkowych wartości słuchać przeskok styków przekaźnika jako że sterowanie idzie niższym napięciem. Czy uszkodzone końcówki mogą być powodem blokady przekaźników bo tego nie mogę zrozumieć. Przepraszam może to proste pytanie ale jakoś nie jest to jasne dla mnie
  • REKLAMA
  • #6 14340404
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    kukiz84 napisał:
    Czy uszkodzone końcówki mogą być powodem blokady przekaźników

Tak. Napięcie na układ sterowania przekaźnikami podawane jest z wyjścia zasilacza.
  • REKLAMA
  • #7 14343064
    kukiz84
    Poziom 13  
    Witam.

Odlutowałem bazy i zmierzyłem napięcie na przewodzie, jest równe połowie wcześniejszego napięcia czyli 29v regulacji nie ma, przekaźników nie słuchać.
    Zastanawiam się tylko bo na płytce do której wchodzą kable od tranzystorów mocy jest opis e,b,c co by świadczyło o opisie które złącze to które, wydaje mi się że skoro to jest na płytce opisane to raczej nie ma możliwości aby było inaczej.
    Zastanawia mnie również tak jak o tym myślę że może trzeba rozlutować wszystko tzn wylutować kompletnie tranzystory bo może na powrocie napięcia jak pisałeś trzyma ta blokada ciągle.
  • #8 14347418
    kukiz84
    Poziom 13  
    Witaj.

Znalazłem schemat tego zasilacza (w załączniku), zapewne się przyda
    Załączniki:
    • Zhaoxin RXN-305D - Zwarcie i duże napięcie na wyjściu Protel_305D_Var__DC_PS_002.jpg (245.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 14347794
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Niestety, nie jest to schemat naszych zasilaczy (na pewno nie mojego). Inne układy scalone, poza tym jest dziwnie narysowany - nie mogę znaleźć drugich części złącz.
  • #10 14347845
    kukiz84
    Poziom 13  
    Czyli to normalne że nie bardzo rozumiałem ten schemat. Wydaje mi się że w moim przypadku oprócz tranzystorów mocy poleciały jeszcze tranzystory sterujące, może jutro uda mi się rozebrać wszystkie płytki aby mieć dostęp do wszystkich elementów i pomierzyć cały tor od tranzystorów mocy, chyba że tak jak rozmyślałem całkowicie musi być rozlutowany tranzystor i wtedy sterowanie wróci na przewód bazowy.
  • #11 14356108
    kukiz84
    Poziom 13  
    Witam,

Temat rozwiązany, niestety regulacja z odlutowaną bazą, jak również odlutowanymi całymi tranzystorami nie jest możliwa trzyma chyba blokada napięcia, wymieniłem tranzystor przebity po złożeniu wszystkiego jest ok różnica między miernikiem a wskazaniami woltomierza jest 0,01v tak jak od nowości było, pod obciążeniem tez pracuje. Przy okazji rozbiórki poprawiłem jeszcze luty płyty czołowej bo było troszkę zimnych, ale to przypadłość większości zasilaczy z tej serii.

Temat uważam za zamknięty, dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Zhaoxin RXN-305D, który po zwarciu końcówek wykazywał napięcie na wyjściu wynoszące prawie 50V, mimo że powinien działać do 30V. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie tranzystorów 2N3055, które są kluczowymi komponentami w układzie. Po wylutowaniu tranzystorów i pomiarach okazało się, że jeden z nich był uszkodzony. Użytkownik wymienił uszkodzony tranzystor, co przywróciło prawidłowe działanie zasilacza. Dodatkowo, zauważono, że problemy z regulacją napięcia mogą być związane z blokadą napięcia, co wymagało dalszych pomiarów i sprawdzenia lutów na płytce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA