logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Scania 4 nagle przestało grzać, brak błędów

sikorpl 06 Gru 2010 21:12 8528 10
REKLAMA
  • #1 8835307
    sikorpl
    Poziom 11  
    Ocena: 30
    Witam proszę o szybka odpowiedz ponieważ jestem za granica a chyba coś padło i marznę scania 4 webasto chodziło nad ranem zgasło potem odpaliłem jeszcze raz na jakieś 15min i znowu zgasło teraz jak załączam to na wyswietlaczu wszystko świeci ok żadnych błędów ze niby grzeje słychać jak pyka przekaźnik w bezpiecznikach a nic się nie dzieje nie słychać aby chodziła pompka nie dmucha nawet zimnym powietrzem porostu tylko na wyświetlaczu pisze ze grzeje a dalej zero reakcji co to może być i czy jakoś mogę sobie z tym sam poradzić???
    Pozdrawiam Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 8835991
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1396
    Sam możesz jedynie skontrolować świecę żarową. Trzeba je zdiagnozować, jak model LC to da się testerem. Z obiawów jakie podajesz mógł skończyć żywot silnik dmuchawy.
  • #3 8836046
    apollo229
    Poziom 21  
    Ocena: 228
    Dlaczego stawiasz od razu na silnik? Może pompka nie podaje paliwa, napisz jak zachowuje się ogrzewanie?

Dodano po 2 [minuty]:

Dlaczego stawiasz na wentylator? Może wina leży po stronie świecy lub pompki?
  • REKLAMA
  • #4 8836057
    sikorpl
    Poziom 11  
    Nie wiem jakim cudem ale zaskoczyło słychać teraz pompkę i grzeje ale jak długo będzie działać nie mam pojęcia wydaje mi się ze raczej coś z elektronika się dzieje bo wcześniej nawet pompki nie było słychać, no chyba ze silnik steruje wszystkim i powoli pada??

Dodano po 6 [minuty]:

Wcześniej po włączeniu nic się nie działo poza napisem na sterowniku HEAT nie było słychać pompki ani nie dmuchało żadnym powietrzem i nie pokazywało żadnego błędu
  • #5 8836140
    apollo229
    Poziom 21  
    Pod maską od strony kierowcy jest łączeniówka pompki (szara kostka), może tak gdzieś leży przyczyna. Często miałem taki przypadek. Jeśli będziesz wracał przez Skierniewice, zapraszam do siebie :D
  • #6 8836197
    sikorpl
    Poziom 11  
    Z chęcią wpadnę tylko najpierw muszę zjechać do kraju ale póki co to proszę o jakieś wskazówki może któraś z nich będzie trafna z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 8836224
    apollo229
    Poziom 21  
    Pompka w ogóle nie "pukała"?
  • REKLAMA
  • #8 8836497
    sikorpl
    Poziom 11  
    Tak nie pukała.
  • #9 8836823
    sikorpl
    Poziom 11  
    Niby chodzi i grzeje ale ciągle się wyłącza po jakichś 15-30 minutach jakaś dziwna przypadłość a może jakaś błachostka ?? ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co zrobić??
  • #10 8838213
    apollo229
    Poziom 21  
    Sprawdź czy czasem nie masz pozaginanych przewodów, które rozprowadzają Ci ciepłe powietrze po kabinie. Może jest gdzieś zagięta rura i ogrzewanie się przegrzewa.
    Druga sprawa, to czy wlot do ogrzewania jest drożny.
  • #11 9355591
    sikorpl
    Poziom 11  
    Temat do zamknięcia problem usunięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ogrzewaniem Webasto w Scanii 4, które przestało działać, mimo braku błędów na wyświetlaczu. Po wstępnej diagnozie zasugerowano sprawdzenie świecy żarowej oraz pompy paliwa. Po pewnym czasie urządzenie zaczęło działać, jednak wyłączało się po 15-30 minutach. Użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia połączeń elektrycznych oraz drożności przewodów rozprowadzających ciepłe powietrze. Ostatecznie problem został rozwiązany, a temat zamknięty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA