logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P5B - zwarcie na płycie, MOSFET NIKOS P1703BDG do wymiany?

2m2m 08 Gru 2010 13:11 2542 6
REKLAMA
  • #1 8841783
    2m2m
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,
    Płyta główna Asus P5B, procesor C2D.
    - Goła płyta (tylko z procesorem) podpięte złącza zasilania. Zielona LED na płycie - świeci.
    - Po włączeniu PS_ON, wentylator na procesorze przez chwilę się kręci a następnie wszystko staje.
    - Zwarcie PS_ON powyżej 4sek powoduje przywrócenie możliwości ponownego startu zasilacza (druga możliwość to wyłączenie wyłącznikiem na zasilaczu).

- organoleptycznie nie znalazłem żadnych ułomności (spuchnięte kondensatory, gorące elementy) wszystko wydaje sie być OK.

- pomiar omomierzem do masy dla napięć:

3.3V -(w złączu ATX pin 11) ~ 150 Ohm
    3.3V -(w złączu ATX pin 12) 0,3 Ohm
    5V - ~785kOhm
    12V - (w złączu ATX pin 10) ~ 1.2kOhm
    12V - (w złączu ATX12V 4pinowe) ~ 12Mohm

Wydaje się że coś się dzieje z 3.3V na 12-tym pinie złącza.

Obok złącz pamięci są elementy przetwornicy.
    Jeden z MOSFETÓW ma zwarcie na DS. Typ tranzystora to NIKOS P1703BDG.
    Czy ktoś może wie czym to zastąpić.
    Czy mój wywód ma sens ?
    Jak właściwie powinno się sprawdzać (mierzyć) takie tranzystory ?

Dzięki za odzew
  • REKLAMA
  • #2 8841854
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    2m2m napisał:

- Po włączeniu PS_ON, wentylator na procesorze przez chwilę się kręci a następnie wszystko staje.

Według mnie włącza się w tym momencie zabezpieczenie zwarciowe zasilacza i stąd to wyłączanie się. Sprawdź, czy zasilacz nadal pracuje/podaje napięcia.

2m2m napisał:

- pomiar omomierzem do masy dla napięć:

3.3V -(w złączu ATX pin 12) 0,3 Ohm

Wydaje się że coś się dzieje z 3.3V na 12-tym pinie złącza.

Dla pewności: jest to pomiar z odłączonym zasilaczem? Sam zasilacz na pewno sprawny?
    Jeśli tak, to tutaj widzę zwarcie.

2m2m napisał:

Typ tranzystora to NIKOS P1703BDG.
    Czy ktoś może wie czym to zastąpić.

Przydatne mogą się okazać stare/uszkodzone płyty główne i inne podzespoły komputerowe. Generalnie będą tam analogiczne elementy, różnić się mogą jednak parametrami (tu odsyłam do pdf'ów tychże części).

2m2m napisał:

Czy mój wywód ma sens ?
    Jak właściwie powinno się sprawdzać (mierzyć) takie tranzystory ?

W praktyce spotykałem się z uszkodzeniami tranzystorów polegającymi na zwarciu. Inne uszkodzone elementy elektroniczne miewały również przerwę. Choć zdarzyła mi się kiedyś dioda , która wykazywała zupełnie inną anomalię: w obydwu kierunkach przewodziła i to z nieprawidłową wartością oporu. Dla pewności proponuję metodę porównywania z drugim egzemplarzem takiego samego lub o zbliżonych parametrach, w tym przypadku, tranzystora.
    Nie głupim pomysłem według mnie, byłoby wylutowanie owego zwartego tranzystora. W tym momencie można by sprawdzić, czy zwarcie nie tkwi de facto w innym miejscu (nie tranzystorze).
  • REKLAMA
  • #3 8841885
    2m2m
    Poziom 11  
    Zasilacz sprawny nA 100%.
    Pomiary robione przy odłączonym zasilaczu.
    Na płycie jest kilka tego typu tranzystorów. Zwarcie między D-S jest ewidentne tylko na jednym z nich, niezależnie od polaryzacji omomierza.
    Inne zachowują się inaczej, stąd mój wniosek.

Pytając o to jak mierzyć mosfety miałem na myśli czy polaryzacja omomierz jest ważna, jakie wartości powinien wskazywać omomierz itd.
  • REKLAMA
  • #4 8841898
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    W takim razie proponuję wylutować ten tranzystor i sprawdzić, czy zwarcie nie jest na samej płytce/w innych elementach oraz zmierzyć rezystancję pinu 12. w gnieździe zasilania (względem masy).
  • REKLAMA
  • #5 8842039
    2m2m
    Poziom 11  
    Nie bardzo mam dostęp do padniętych płyt.
    Może jednak ktoś zna odpowiednik tego tranzystora do dostania w PL.?
  • #6 8849040
    2m2m
    Poziom 11  
    Po wlutowaniu tego tranzystora zwarcie ustąpiło. Wydaję się że diagnoza była słuszna.
    Ponawiam prośbę - może ktoś wie czym zastąpić tranzystor NIKOS P1703BDG.
  • #7 9294109
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Temat jeszcze aktualny ? P5B green /deluxe ?
    W którym miejscu jest ten nikoś ?
    Poproszę fotke. Jeśli to P5B green to poproszę jeszcze fotke tak żeby było dokładnie widać baterię i wszystkie elementy w promieniu 5 cm od niej , byłbym wdzięczny, bo mam zwarcie w pobliżu baterii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Asus P5B, która nie uruchamia się prawidłowo. Po podłączeniu zasilania, wentylator procesora kręci się chwilę, a następnie wszystko staje. Pomiar rezystancji wskazuje na potencjalne zwarcie na pinie 12 złącza ATX, a jeden z MOSFET-ów (NIKOS P1703BDG) wykazuje zwarcie między drenem a źródłem. Użytkownik prosi o pomoc w znalezieniu odpowiednika tego tranzystora. Po wylutowaniu uszkodzonego tranzystora, zwarcie ustąpiło, co potwierdziło diagnozę. Użytkownik poszukuje teraz informacji na temat zamienników dla NIKOS P1703BDG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA