logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzory do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć

kieras007 11 Gru 2010 13:11 22587 6
  • #1 8854029
    kieras007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    mam pytanie.
    szukam wzorów do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć, ale nic nie mogę znaleść. czy ktos zna wzory na obliczenie obciązalności albo mogłby sie podzielić linkiem??
    nie chce zadnych tabelek tylko wzory. chce sam policzyc obciązalność interesujacego mnie kabla
  • #2 8854439
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Mówiąc 'wysokie napięcia' to chodzi Ci o jakie napięcia: 110, 220, 400, kV - tego rzędu?
    Jeśli tak to kiedyś czytałem jakiś artykuł na taki temat. Z tego co pamiętam to część obliczeń (jak i wielu współczynników) zależała od tego jaki to był kabel i czym chłodzony (czy tylko samym powietrzem czy może w starszych typach chłodzenie za pomocą oleju, zbudowany z linek czy może coś na kształt szynoprzewodu).

Linie WN żądzą się trochę innymi prawami niżli linie SN czy nN.

W tym temacie musiał byś się określić jakie napięcie, jakie obciążenie a co za tym idzie jakie przewidywane przekroje i z jakiego materiału.
  • #3 8854546
    kieras007
    Poziom 10  
    Mówiąc "wysokie napięcie" miałem na myśli napięcia większe niż 60kV bo tak mówi definicja (choć jest to definicja dość kontrowersyjna) ale chodzi mi o napięcia rzędu 110,220,400 kV.
    Masz racje linie WN rządzą sie trochę innymi prawiami a wszystkie artykuły w internecie dotyczą głównie linii nN.
    W temacie nie określiłem na jakie napięcie, przekroje kabli i materiał wykonania bo chciałbym poznać ogólny wzór (jeżeli taki istnieje) stosowany dla wybranego rodzaju materiału, przekroju, napięcia a nawet miejsca i rodzaju ułożenia kabla. Bo jak dobrze wiemy kable WN mogą być ułożone bezpośrednio w ziemi jak i kanałach (tzw tunele kablowe) oraz w układzie trójkątnym i płaskim (nie wnikając w szczegóły w układach tych może występować jeszcze odległość miedzy kablami)
    Chodzi mi o wzór ogólny do obliczeń.

Dodano po 29 [minuty]:

znalazłem coś takiego: fachowców w tej dziedzinie proszę o napisanie czy wystarczy mi to do obliczenia każdej interesującej mnie obciążalności i co znaczy liczba przed przekrojem przewodu.

Wzory do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć Wzory do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć Wzory do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć Wzory do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć
  • Pomocny post
    #4 8855112
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Zamieściłeś tabele z arkusza 523 normy PN 60364.
    Liczby przez przekrojem dotyczą kolumny tabeli, której numer jest podany w lewej kolumnie np "3>120 mm^2" dotyczy obciążalności kabli w izolacji PCV, dwie żyły obciążone , miedź lub aluminium. Temperatura żył 70°C. Temperatura otoczenia : 30°C w powietrzu, 20°C w ziemi według tabeli 52-C1 żył kabli ułożonych według kolumny 3 tejże tablicy ( 52-C1) to jest na sposób A2 - Przewody wielożyłowe w rurze instalacyjnej w izolowanej cieplnie ścianie ( Tablica 52-B1). współczynnik dotyczy kabli o przekroju większym od 120 mm^2.
    To wszystko można odczytać z cytowanego na wstępie arkusza normy.
    Pozdrawiam.
  • #5 8855250
    kieras007
    Poziom 10  
    Dzieki wielkie. Bardzo mi pomogłeś.
    Czyli mam rozumieć ze wzór podany w pierwszym załączniku jest aktualny a współczynniki do podanego wzoru dobieram w zależności od tabel zawartych w normie PN-IEC 60364-5-523:2001, które będą mówić mi o izolacji, ułożeniu, temp otoczenia itp, wszystkich czynników które mają wpływ na obciążalność interesującego mnie kabla.
    Czy dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #6 8855840
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Dobrze rozumiesz.:D
  • #7 8857919
    kieras007
    Poziom 10  
    dzieki:)

ps. wszystko wydaje sie jasne. problem rozwiązany:) a wiec zamykam ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał wzorów do obliczania obciążalności prądowej kabli wysokich napięć, szczególnie dla napięć powyżej 60 kV, takich jak 110, 220 i 400 kV. W odpowiedziach podkreślono, że obliczenia zależą od rodzaju kabla, jego materiału, przekroju oraz warunków ułożenia (np. w ziemi, w kanałach). Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące normy PN-IEC 60364-5-523:2001, która zawiera tabele z odpowiednimi współczynnikami do obliczeń. Po uzyskaniu informacji, użytkownik potwierdził zrozumienie tematu i zamknął dyskusję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA