Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LG Flatron FB770H-EL CA-124 cyka po podaniu zasilania

12 Gru 2010 16:46 1451 1
  • Poziom 18  
    Witam

    Mam monitor CRT LG Flatron FB770H-EL CA-124 który od pewnego czasu tracił kolory (wyświetlał tylko np. na zielono przy sprawnym kablu sygnałowym). W pewnym momencie jednak całkiem padł i teraz po podaniu zasilania z sieci tylko coś w nim "cyka" (kabel sygnałowy odpięty). Z informacji jakie wyczytałem na forum to przetwornica nie może załączyć się. Moje zapytanie dotyczy tego gdzie szukać tej przetwornicy (oznaczenie) i który najprawdopodobniej element mógł paść, że monitor nie chce zaskoczyć ?

    Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

    Z poważaniem
    Silos

    P.S. Wokół Q719 (Mosfet IRF630A) jest przypalona płytka. Po wylutowaniu tranzystora tak na szybko miernikiem diodowym sprawdziłem go i pomiędzy bramką i źródłem w obu kierunkach jest przejście (piszczy miernik). Czy tylko on może powodować cykanie przetwornicy czy wcześniej jeszcze przed IRF630A jest uszkodzone ?
  • Poziom 18  
    Witam

    Wymieniłem IRF630A (Q719) na sprawny IRF630. Po złożeniu i podłączeniu zasilania monitor zaskoczył, zapaliła się zielona dioda z przodu jednak przy wyjętym kablu sygnałowym nic z OSD nie wyświetla się. Po podłączeniu do komputera dioda zmienia się na pomarańczowo. Po włączeniu komputera monitor zaskakuje, rozpoznaje sygnał i dioda ponownie robi się zielona ale ekran czarny. Monitor nie wydaje jakichś dziwnych dźwięków, zachowuje się jak sprawny ale ekran cały czas czarny. Po podłączeniu do laptopa i przełączaniu wyjść to samo.
    W czym może teraz być problem? Czy to trafopowielacz padł? Jeżeli tak to czy mogę wstawić trafopowielacz z LG StudioWorks 575N (CRT 15") bo mam sprawny.

    Pozdrawiam
    Silos

    P.S. Poprawiłem luty na IC303 i jak na razie OSD wyświetla się. Po podłączeniu komputera i testowego obrazu z Nokia Monitor Test linie pionowe nie są zbieżne. Szczególnie jeżeli chodzi o kolor czerwony i niebieski. Regulacja na trafopowielaczu nic nie daje. Podobnie regulacja potencjometrami na kineskopie oraz poprzez menu serwisowe. Wynika z tego, że to wina obwodu odchylania poziomego i któryś może z elektrolitów jest nie taki jak trzeba. Które to elementy mogą powodować brak spójności kolorów RGB w liniach pionowych ?