logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PTL1109 - nie wypompowuje wody i nie wiruje, czerwona kontrolka serwis

narcyzgalazka 12 Gru 2010 17:07 8533 6
REKLAMA
  • #1 8859489
    narcyzgalazka
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Otóż jak w temacie moja pralka nie wypompowuje wody i nie wiruje. Włączam pranie jak zawsze i wszystko idzie pięknie do momentu płukania, a gdy to następuje pralka włącza czerwoną kontrolkę serwis i po zabawie. Próbowałam przełączyć ją od razu w tryb wypompowania wody i wirowania i nadal to samo. Wyczyściłam filtry według instrukcji odłączyłam wąż wypompowujący wodę żeby upewnić się, że to nie zlew jest zapchany i nadal problem. Co robić i jaka może być przyczyna?
    Pozdrawiam i czekam na odzew :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8859938
    narcyzgalazka
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie buczy... jak tylko zaczyna się płukanie natychmiast zaświeca się czerwona dioda i po wszystkiemu... Pralka ma około roku i sprawdzałam czy pralka włącza się pusta, ale niestety. Miałam nadzieję, że problemem jest zbyt duża ilość prania znaczna waga, ale wygląda na to, że nie. Zatem tak na czyściutko to się nie obejdzie i trzeba będzie ją rozkręcić. Może coś wpadło jednak do tego węża odprowadzającego wodę...
  • REKLAMA
  • #4 8860062
    artfik
    Poziom 26  
    Ocena: 343
    Jeśli by coś zatkało wąż wylewowy to byłoby to wyczuwalne brzęczenie pompy. Można przyłożyć rękę do miejsca gdzie jest filtr pompy i to idzie wyczuć, a jeśli ma ok. roku to jest na gwarancji.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #5 17637691
    Bejziczek
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam
    Mam ten sam problem, czy założyciel tematu go rozwiązał ?
  • REKLAMA
  • #6 17637880
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Może być zator na wężu zbiornik-pompa lub wężu odpływowym lub też silnik pompy uległ uszkodzeniu albo jest już na tyle wyesploatowany, że wymaga wymiany
    By rozwiązać problem trzeba wszystko po kolei sprawdzić czyli bez rozkręcania pralki się nie obejdzie.
    Należy również sprawdzić czy na programie spust wody moduł pralki podaje napięcie 230V na pompę odpływową.
  • #7 17638084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PTL1109 nie wypompowuje wody i nie wiruje, co objawia się zapaleniem czerwonej kontrolki serwis podczas cyklu płukania. Użytkownik sprawdził filtry oraz odłączył wąż odpływowy, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być zatory w wężach, uszkodzenie silnika pompy lub problemy z napięciem na module pralki. Wskazują również na konieczność rozkręcenia pralki w celu dokładnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA