logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego głowica HDD Maxtor 80GB stuka i komputer się zawiesza?

tokarool 06 Paź 2004 21:17 1184 8
REKLAMA
  • #1 896763
    tokarool
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    miałem 1,5roku hdd segate 60GBi zaczoła głowica czaskac i po jakms czasie bady. dysk dałem kumplowi. Teraz mam Maxtora 80GB 8M(nowy-wiec jeszcze gwara). i zaczyna stukac głowica!! kiedys stukała stukała az sie kompzawisił jak uruchomiłem kompa ponowinie niewykrywał dysku, po jakims czasie odpalił ale teraz mi sie wydaje ze tak efektywnie niechodzi. Jak włanczam winampa i cos tam robie to czasami słusze przyciecia sie muzy.

Poprostu taki feler czy czos innego z mojego kompa rozwala mi dyski??Jak rozwala to co??
  • REKLAMA
  • #2 896796
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    Witam ... zapewnie jedynym rozsądnym rozwiązaniem bez niepotrzebnych stresów i domysłów jest wymiana zasilacza lub podmiana jego tylko nie na byle co by się o tym przekonać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 896843
    tokarool
    Poziom 15  
    wiec co mam rozumiec mam oddac na gwarancje zasilacz?? zasilacz ten niby jest dobry wkoncu dałem zaniego 180zł a jest to Modecom ATX-350GFT. i co z hdd tez go oddac czy jak wymienie ten zailacz to bedzie wszytko juz ok??
  • REKLAMA
  • #4 896943
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Tak jak radzi TONI_2003 sprawdź zasilacz. To że dałeś za niego tyle kasy nie musi oznaczać że jest w pełni sprawny. Najczęściej w takich przypadkach kiedy są takie problemy z dyskiem to właśnie zasilacz jest winowajcą, zwłaszcza że to już twój drugi HDD. Radze ci z tym nie zwlekać bo szkoda drugiego dysku.
  • #5 897996
    tokarool
    Poziom 15  
    wiec jak mam oddac zasilacz na gware ale co im poweidziec?? no szkoda 2 dysku ale i tak juz po nim bo cos trzasło chyba głowica i kom sie wyłaczył i od tego czasu dysk poprostu chu....chodzi. jak mam winampa właczonego i cos robie to czasami słuchac zawiechy (trzaski)w muzie tu podałem przykład. czyli 2hdd jest do wymiany mam nadziej ze mi uznaja na gwarze.
  • REKLAMA
  • #6 898308
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    ... czy po to tyle rozmawiałem z Tobą na GG by teraz zaś Ci tłumaczyć ? Proponuję Byś delikatnie im podsunął myśl , sugestię że czy aby nie jest to jednak wina zasilacza ( nie wiem czy dyski i zasilacz masz kupowane w tej samej firmie ) ? Nie jesteś ani pierwszy ani też ostatnim przypadkiem w tej materii. Pozdrawiam
  • #7 898484
    tokarool
    Poziom 15  
    no rozmowa z tobanierozwiazała moich problemów. Te dwie rzeczy sa kupione w róznych sklepach komputerowyc :\
  • #8 898831
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam! Mam problem z dyskiem Seagate 40GB ST340810A. Od pewnego czasu zaczął dziwnie chodzić. System (WinXP) zaczął wywalać błędy z Kernel_Inpage_Data czy jakoś tak. Dzisiaj w pewnym momencie zaczęła głowica pukać. Gdy go zrestartowałem dalej pukał a BIOS wogóle go nie wykrywał. Podłączyłem do iinego kompa i to samo. Cóż robić w takiej sytuacji :?:
  • #9 899651
    tokarool
    Poziom 15  
    ojchyba juz nic tylko czekac az sie rozwali

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głowicą dysku twardego Maxtor 80GB, która stuka, co powoduje zawieszanie się komputera oraz problemy z odtwarzaniem muzyki. Wcześniej miał podobne objawy z dyskiem Seagate 60GB. Wskazano, że przyczyną może być wadliwy zasilacz, mimo że jest to model Modecom ATX-350GFT o wartości 180 zł. Zalecane jest sprawdzenie lub wymiana zasilacza, ponieważ niestabilne napięcia mogą uszkadzać dyski twarde. Dyskusja podkreśla, że problemy z dyskami często wynikają z niewłaściwego zasilania, a nie samego dysku. Inny użytkownik opisuje podobne symptomy z dyskiem Seagate 40GB ST340810A, gdzie pojawiają się błędy systemowe i stukająca głowica, a dysk przestaje być wykrywany przez BIOS. Wskazano, że w takich przypadkach dysk zwykle ulega całkowitej awarii i wymaga wymiany.
REKLAMA