logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wadliwa powierzchnia dysku 2,5" Seagate ST9250315AS. Ba

riki007 14 Gru 2010 13:11 2776 2
  • #1 8867046
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam, Mam dysk 2,5" Seagate Momentus 5400.6 o pojemności 250GB. Model dysku to ST9250315AS.
    Na dysku jest jedna partycja obejmująca całą powierzchnię. Problem polega na tym, że większość danych które wgram na ten dysk, nie da się później odczytać. Szczególnie jeśli plik jest większy, to szanse na odczyt są małe. Nieraz udaje się odczytać większość, ale to jakby losowe.
    Testy wykazują dziwną sprawę, a mianowicie HDTune twierdzi, że cała powierzchnia dysku po 5-tym GB jest bad sectorami. Innymi słowy, wszystko oprócz pierwszych 5GB jest uszkodzone. Najdziwniejsze jest to, że niby uszkodzone są dokładnie wszystkie sektory na tej powierzchni, co wydaje mi się nierealne. Podejrzewam że to jakiś problem z firmwarem dysku, bo przecież niemożliwe, żeby dokładnie wszystkie sektory na powierzchni 227GB były uszkodzone.
    Co sprawdziłem:
    - Testy HDTune
    Wadliwa powierzchnia dysku 2,5" Seagate ST9250315AS. Ba Wadliwa powierzchnia dysku 2,5" Seagate ST9250315AS. Ba
    - Próba zerowania powierzchni programem East-Tec Eraser 2010
    (program zawiesza się za każdym razem na pierwszym bad sektorze)
    - Próba zerowania powierzchni programem MHDD
    (dokładnie tak samo jak wyżej)
    - Próba remapowania sektorów w MHDD tak samo, czyli się zawiesza.
    - Reset parametrów SMART za pośrednictwem terminalu dyskowego (reset jak
    najbardziej udany, większość parametrów wyczyszczona, rezultat na screenie)
    - Skan Checkdisk w windows xp (dokładny), teoretycznie całość przechodzi bez
    problemów, aż tu pod sam koniec wyskakuje coś w stylu nie można ukończyć
    sprawdzania.

Chyba największy błąd jaki zrobiłem, to to, że nie spisałem parametrów SMART przed resetem.

Proszę o jakieś podpowiedzi, co można z tym jeszcze zrobić.
    Na dysku nie ma żadnych danych (zależy mi tylko na samym dysku).
  • #2 8869857
    Rime
    Poziom 14  
    Jak stać Ciebie na programy za 100/150zł to chyba też i na nowy dysk :)
  • #3 8869954
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Program East-Tec Eraser 2010 w wersji trialowej ma możliwość zerowania dysku tylko nie m wyboru metody zerowania.
REKLAMA