logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL KADETT 1.6i C16N - Gaśnięcie silnika po montażu LPG, brak wolnych obrotów

baraka 07 Paź 2004 00:40 3160 15
REKLAMA
  • #1 897299
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Witam , mam następujący problem , może ktoś mi pomoże

Niedawno nabyłem kadeta z silnikiem 1,6i ( C16N) i mam z nim problem :
    ---- po odłączeniu akumulatora silnik odpalił i chodził ok , ale gdy był zimny; po rozgrzaniu nie trzymał wolnych obrotów tylko gasł ( w czasie jazdy przy redukcji biegów, lub na skrzyżowaniu)
    Problem ustąpił po przejechaniu kilkunastu kilometrach i po kilku odpaleniach ( po każdym następnym odpaleniu miał coraz wyższe obroty) , i było wszystko ok
    ----- teraz założyłem instalację LPG ( Bingo 4 z sondą ) , i po każdym odpaleniu dzieje się ponownie wszystko to co wyżej opisałem .
    Silnik gaśnie , nie trzyma obrotów (na gazie jak i na benzynie) ------ a gdy przejadę ok 15--20 km , zatrzymam się obroty spadną do ok 400, i za chwilę stopniowo wzrastają do 1000, i później jest wszystko ok , ale gdy postoi z 15-20 min znów zaczyna się problem

Może ktoś miał taki przypadek w oplu z takim silnikiem , z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 898189
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Miałem taki problem w VW Jetta z silnikiem 1.6 okazało się że trzeba było gaźnik wyregulować.
    Pozdrawiam
  • #3 898444
    Tomaszglds
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    jak się rozgrzeje to chodzi tak samo, ma może dziure w gazie przy przyspieszaniu? i jaka jest różnica miedzy gazem a benzyną. na którym paliwie jest lepiej?
  • #4 898475
    baraka
    Poziom 18  
    witam

Nie jest to silnik gaźnikowy tylko na jednopunktowym wtrysku,
    a spada z obrotów i na benzynie i na gazie , nie ma różnicy .

Nie wiem co jest grane , bo po wejściu w tryb serwisowy nie pokazuje żadnych błędów ( podaje kod 12 -- a jest to tryb serwisowy ) , i nie wiem co dalej robić
    Gazownik mówił że nieodłączał akumulatora , ale według mnie odłączył ( gdy nie miałem gazu a ako odłączyłem to działo się to samo, dopiero gdy przejechałem kilkanaście km. i kilkakrotnie odpaliłem to prasa silnika wróciła do normy).
    Dziś rano było trochę lepiej , nie zgasł ale miał za wolne obroty , przejadę jeszcze kilkanaście kilometrów i zobacze może się komputer nauczy , zobaczę jutro .

Przypomniało mi się jeszcze jedno może trzeba oczyścić gardziel przepustnicy , może jest jakiś osad , i komputer po odłączeniu akumulatora powraca do ustawień fabrycznych , po czym musi się nauczyć bo coś może "odbiega od normy ", a jak już się nauczy to jest , ( będzie ) ok.
  • REKLAMA
  • #5 898971
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    oczyść silniczek krokowy,ew. sprawdz odczyty z czujnika temperatury silnika ,może mieć nie tą charakterystyke lub zniekształcon
  • #6 899025
    Krop
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam. Sprawdź wszystkie podłączenia przy wtrysku, zwłaszcza silnik krokowy (złącze). On decyduje o jałowych obrotach silnika. Zwróć uwagę na czujnik temperatury, stan złącza i przewodu. Niestety Ople zwłaszcza na osprzęcie Delco wzorem trwałości nie są i przez to zdarza się masa usterk dających bardzo poważne objawy a okazuje się że to totalnie zaśniedziałe połączenie...
  • REKLAMA
  • #7 899055
    Tomaszglds
    Poziom 14  
    to faktycznie może być silniczek krokowy posłuchaj czy się rusza możesz go wymyć w benzynie ekstrakcyjnej, pomierz czy mają rezystancje czujniki temperatury jeden jest na końcóke na 2 piny to najważniejszy bo od silnika, jak to nie pomoże to kup samostart i sprawdz czy nie zaciąga wałszywego powietrza. i jak ma niskie obroty to praca silnika jest tak na oko na wszystkie cylindry czy nie?
  • #8 899063
    Tomaszglds
    Poziom 14  
    albo trzeba podregulować potencjometr przepustnicy, bo nie pamietam jaki ma zakres reglacji ale on też decyduje o obrotach.
  • #9 900509
    baraka
    Poziom 18  
    Witam

Silnik nadal mi gaśnie ale tylko wtedy gdy jadę ( np. przy redukcji ), a gdy sie zatrzymam obroty po ok 3sekundach podnosza się do 100. Silnik pracuje wtedy równo , nie szarpie jest wszystko ok .

Mam jeszcze pytania:
    ---- czy ten "grzybek" w silniczku krokowym ma sie chować dość daleko , bo u mnie jest tylko minimalny ruch , a jeśli więcej to jak daleko
    --- i co to jest za czujnik przy lince od prędkośiomierza, i jakie jest jego zadanie

Zapomniałem dodac że gdy ten czujnik odłączyłem przy lince prędkości, to nie zgasł mi ani razu (choć nie daleko jechałem bo tylko po mieście), a obroty utrzymywały się w normie
  • #10 900511
    baraka
    Poziom 18  
    Witam

Silnik nadal mi gaśnie ale tylko wtedy gdy jadę ( np. przy redukcji ), a gdy sie zatrzymam obroty po ok 3sekundach podnosza się do 100. Silnik pracuje wtedy równo , nie szarpie jest wszystko ok .

Mam jeszcze pytania:
    ---- czy ten "grzybek" w silniczku krokowym ma sie chować dość daleko , bo u mnie jest tylko minimalny ruch , a jeśli więcej to jak daleko
    --- i co to jest za czujnik przy lince od prędkośiomierza, i jakie jest jego zadanie

Zapomniałem dodac że gdy ten czujnik odłączyłem przy lince prędkości, to nie zgasł mi ani razu (choć nie daleko jechałem bo tylko po mieście), a obroty utrzymywały się w normie
  • REKLAMA
  • #12 906695
    baraka
    Poziom 18  
    witam
    spece od kadettów to się znaja ale nie na tym co potrzeba , nic mi nie pomogli , moim zdaniem powiedzenie (cytat) " kto ma opla ten ma chopla" --- to prawda , oni potrafią dyskutować ,ale nie o tym o co sie człowiek pyta

pozdrawiam :cry:
  • #13 907255
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1531
    ten czujnik przy lince prędkościomierza to prądniczka tachometryczna jej brak nie powoduje gaśnięcia jeśli oczyściłeś silnik krokowy sprawdz połorzenie przepustnicy w zespole wtryskowym pewien procent powietrza do silnika dostaje się poprzez ten element . Z praktyki wiem że optymalnie dla silnika jest jak po rozgrzaniu i zamknięciu kanału obejściowego silnik utrzymuje około 600-700 obrotów . Parametr ten zmienia się ze względu na zużycie zesp. wtryskiwcza.
  • #14 907695
    yaqt
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.
    Posiadam również Kadett'a ale 1,4i. Miałem też problem z gaśnięciem samochodu w czsie jazdy przy naduszeniu sprzęgła przy predkości wyższej niż 60km/h i przy dojeżdzaniu do skrzyżowań. Problemem był właśnie czujnik przy lince prędkości dokręcany do skrzyni biegów. Była ułamany trzpień. Po zakupieniu tej części używanej (30 zł) bo nowa kosztuje około 180zł (pasuje od poloneza na wtrysku) jest OK. Czujnik ten podaje aktualną prędkość i ilość kilometrów przejechanych do komputera i o reguluje spadkami lub wzrostem obrotów na luzie i podczas hamowania, szczególnie ostrego.
  • #15 908256
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Co was?!przeciez przy skrzyni jest tylko wlacznik swiatel wstecznych i czujnik predkosci do komputerka pokladowego ktory nic nie ma wspolnego z ukl.wtryskowym a to co piszecie o hamowaniu silnikiem jest rozwiazane w ten sposob ze jesli obroty silnika przekrocza 1300-1700(zalezy od ukl.wtr.)i przepustnica jest zamknieta(jest czujnik stykowy lub potencjometr przy zespole przepustnicy ktory podaje informacje do komputera)to wtedy komputer "odcina" wtryskiwacze.
    Prawdopodobnie uszkodzony lub zapieczony jest silnik krokowy.
  • #16 908423
    baraka
    Poziom 18  
    witam

dzięki za podpowiedzi , auto naprawiłem , chciałem przeczyścić silnik krokowy , i po ściągnięciu filtra okazało się że gazownicy ( o ile można ich tak nazwać , lepiej chyba uczący się gazownicy , lub gazownicy którym brak narzędzi do pracy) , przy montowaniu instalacji lpg nie dokręcili śrub i cała przepustnica była luźna , przez co silnik łapał lewe powietrze ( ale pzy okazji wyczyściłem silnik krokowy , który nie był za czysty ) , odłączyłem ako aby zgubił komp błędy, no i DZIAŁA OK

obroty są równe jak i na gazie i na benzynie , jeszcze raz dzięki za pomoc

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył silnika Opla Kadetta 1.6i (C16N), który po montażu instalacji LPG Bingo 4 z sondą lambda gaśnie i nie utrzymuje wolnych obrotów zarówno na gazie, jak i na benzynie, szczególnie po rozgrzaniu silnika i podczas jazdy (np. przy redukcji biegów). Objawy ustępowały po przejechaniu kilkunastu kilometrów i kilku odpaleniach, co sugerowało konieczność adaptacji komputera sterującego. Wskazano na możliwe przyczyny: zabrudzony lub uszkodzony silniczek krokowy, nieprawidłowe działanie czujnika temperatury silnika, nieszczelności powodujące dolot niekontrolowanego powietrza, a także luźne mocowanie przepustnicy. Po dokładnym oczyszczeniu silniczka krokowego i odkryciu, że przy montażu LPG śruby mocujące przepustnicę były niedokręcone, co powodowało nieszczelność i zaciąganie powietrza, problem został rozwiązany. Dodatkowo zwrócono uwagę na czujnik prędkości przy linku prędkościomierza, który wpływa na regulację obrotów silnika podczas jazdy i hamowania, ale jego odłączenie nie powodowało gaśnięcia silnika. Zalecano także sprawdzenie połączeń elektrycznych, potencjometru przepustnicy oraz ewentualną regulację i czyszczenie elementów układu dolotowego i wtryskowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA