logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100-W - gaz w grzejnikach, wzrost ciśnienia, zapowietrzanie

buli78 14 Gru 2010 17:21 2789 5
REKLAMA
  • #1 8867948
    buli78
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam bardzo nietypowy problem. W październiku uruchomiłem ogrzewanie i od tamtej pory cały czas rosło mi ciśnienie w instalacji c.o. i zapowietrzał się najwyżej zamontowany grzejnik w łazience. Cały czas odpowietrzałem i dopuszczałem wody i tak na okrągło. Myślałem początkowo ze to zawór dopuszczający wodę do pieca ale okazał się szczelny.
    Znajomy hydraulik wpadł na pomysł ze może gaz przedostaje mi się przez jakąś membranę. Po przystawieniu zapalniczki pod odpowietrznik pojawia się płomień i spuszczona woda z instalacji śmierdzi gazem.
    Serwisant przyszedł, popatrzał i stwierdził: to niemożliwe że w piecu bo tam jest wszystko sterowane elektroniką, gaz nigdzie nie styka się z wodą.
    Będę wdzięczny za jakikolwiek pomysł. Niepokoi mnie trochę ta cała sytuacja. Z góry dziękuje za rady i zainteresowanie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8868662
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Z grzejnika wydobywa się o ile pamiętam jakiś wodorotlenek (jakiś związek wody z tlenem czy bez tlenu - nie wiem - nie jestem od tego). Dlatego nie należy odpowietrzać grzejników z papierosem w gębie :). Ale to nie jest gaz ziemny. Odpowietrz i już. No i ustaw (niech Twój serwisant ustawi) prawidłowo ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym w kotle.
  • REKLAMA
  • #3 8871800
    buli78
    Poziom 11  
    Dzisiaj sprawdzałem czujnikiem gazu. nie żadnym profesjonalnym tylko takim co sobie nad piecykiem można powiesić. I pokazuje że to gaz...
  • REKLAMA
  • #4 8878168
    davvid80
    Poziom 17  
    Ocena: 101
    Kontrukcja kotła uniemożliwia mieszanie się wody i gazu. Poza tym nawet porównując ciśnienia obu czynników jest to nierealne - w instalacji grzewczej ciśnienie wody to min 0,8 bar, a w sieci gazowej ciśnienie gazu ziemego max 25mbar.
    Jak masz wykonaną instalację ? Podaj materiały rur, złączek i grzejników...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 8897208
    buli78
    Poziom 11  
    Witam. Cała instalacja jest w miedzi lutowanej, jeden grzejnik stalowy a reszta aluminium. Cz jest możliwe że gaz znajdował się w wodzie którą napełniłem instalację ??
  • #6 8901056
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Inhibitor wlany do instalacji powinien pomóc. Gdzieś pomiędzy materiałami zachodzi reakcja która powoduje gazowanie np. połączenia miedź aluminium. pozdr adam
REKLAMA