logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajność Minecraft Java na Linux vs Windows na ACER Extensa 5620, GMA X3100

Mr5wa 15 Gru 2010 21:59 1352 3
REKLAMA
  • #1 8873732
    Mr5wa
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    Witam
    Zastawiam się na którym z tych systemów lepiej będą chodzić aplikacje java.
    Na systemie Windows czy może na jakimś Linuxie.
    Dokładniej chodzi mi o grę Maincraft która jak na singlu na moim sprzęcie chodzi w miarę to na multi już nie wyrabia.
    Gra korzysta z bibliotek OpenGL.

Mój laptop:
    ACER Extensa 5620
    Intel Core 2 Duo T5250 (1.5Ghz)
    Intel GMA X3100
    2GB ram

Jak myślicie ? Może znacie to na własnych spostrzeżeniach, doświadczeniach?
  • REKLAMA
  • #2 8897357
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Hmm... Ciekawe jak Ci pomóc skoro w to można zagrać tylko po wpłacie pieniędzy? Daj login i hasło na PW to mogę powiedzieć jak działa pod linuksem i windowsem na tym samym sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #3 8897717
    Mr5wa
    Poziom 16  
    Ocena: 172
    chodziło mi o czysto teoretyczną odpowiedz ...
    nie dam ci moich danych :P
    Jeśli by mi tak zależało to sam bym przetestował tą grę na dwóch różnych systemach.
  • Pomocny post
    #4 8898558
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    W takim razie zakończ temat i nie zawracaj głowy. Na podstawie innych aplikacji 'java przez web' mogę powiedzieć tyle:
    1. Pod Windows zabiera dużo więcej pamięci operacyjnej i mocno obciąża procesor
    2. Pod Linux dysponuje pamięcią w sposób bardziej kontrolowany i odciąża mniej procesor ale występują tak zwane 'lagi' (efekt szarpania).

Jednak według mnie, jeśli chodzi o grywalność to Windows jest przystępniejszy dla użytkownika. Ja jednak wolę linuksa bo ładuje płynniej kosztem płynności samej gry. Taki paradoks mały. Testowałem obciążenie uruchamiając dwie takie aplikacje pod Windows i pod Linux - efekt:
    - Windows zaczyna się zawieszać, strasznie słabo zaczyna reagować i 100% obciążenia. Dłuższa praca lub więcej aplikacji nie da rady.
    - Linux zabiera stopniowo coraz więcej pamięci operacyjnej RAM (mam 2GB), ale gry chodzą bez problemów (każda gra zabiera po 400MB pamięci) i da się spokojnie jeszcze poruszać po systemie.

Konkluzja: nie lubię tych gier ze względu na wykonywanie procedur u użytkownika wykorzystując jego zasoby systemowe pamięci (nie po to inwestuje się pieniądze w lepszy sprzęt).
    Wolę sobie uruchomić proces który coś zrobi i jeszcze będę mieć z tego korzyści niż pograć w grę, która i tak mi nic nie da oprócz zabicia czasu.

A Twoje dane chciałem tylko do testu. Przecież nie będę płacić 15 funtów żeby to przetestować :/ Z byka jeszcze nie spadłem.

Pozdrawiam aczkolwiek ;)
REKLAMA