logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja o zużyciu dysku i RAMu podczas gry w Minecraft na laptopie z 4GB RAMu

Specusss 20 Lis 2021 23:56 459 4
REKLAMA
  • #1 19720456
    Specusss
    Poziom 4  
    Ocena: 9
    Siemka! A więc tak,gdy jestem normalnie na pulpicie wszystko jest git i w menadżerze zadań pokazuje np że zużycie dysku 1% gb ram około 30% po wejściu do minecraft dysk momentami wskakuje na 100% a gb ram 80-95%
    Dysk hdd i 4gb Ramu, dodam jeszcze że gdy wejdę do gry to na początku są strasznie ścinki i wolno ładują się chunki, a po kilku sekundach już jest nawet w miarę, lecz gdy gram na serwerze i przenoszę się w różne miejsca to na początku są ścinki również, i zastanawiam się nad kupnem 8gb ram do mojego laptopa, czyżby rozwiązało by to problem? W sensie ze chunki by się szybciej wczytywały i nie było by na początku aż takich ścinek oraz czy spadło by obciążenie dysku/Ramu.
  • REKLAMA
  • #2 19720522
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    A co masz za komputer, byłbyś łaskaw podaj specyfikację?
    Możesz spróbować również zwiększyć ilość ram dedykowanego dla Minecrafta w launcherze.
    Ale tutaj przyczyną jest raczej procesor i dysk, czy laptop ma dysk twardy?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19720596
    Specusss
    Poziom 4  
    Intel n3700
    Intel hd graphics
    4gb ram
    I świeżutki dysk hdd wd blue 500gb
    I nie mów że za słaby bo około pół roku temu takich rzeczy nie było i wszystko śmigało,wszedlem do launchera i zobaczyłem że mogę dać tylko 1,7gb
    Wszedlem do menedżera zadań i tam się zaskoczyłem bo pokazało że mam tylko 2, 7gb ram i ten ram cały jest w użyciu,nie ma 3,90np lub 4gb tylko 2,7gb i on jest cały w użyciu,po wejściu w właściwości komputera pokazuje mi tak:4GB RAM(Dostępne 1,76gb)o co może chodzić?

Dodano po 29 [minuty]:

Zresetowałem minecrafta i dałem zużycie podzespołów z boku,po prostu włączyłem wydajność w menadżerze zadań
    I zauważyłem że gdy się chunki ładują i np jest scinka to procesor ma max 70% zużycia a gb ram 94-100% dysk 0-5%
    Minecraft wykorzystuje mi 1gb system resztę i ram jest strasznie obciążony a to przez to że w użyciu mam 1,7gb/1,8gb
    I piszę że dostępne tylko 150mb, jak to zrobić żeby ten ram się odblokował do 4gb?dodam że kiedyś tak nie było
  • REKLAMA
  • #4 19720720
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Wstaw zdjęcie z resmon (start>uruchom i wpisz resmon) zakładka pamięć.

Podaj model tego laptopa bo może być RAM lutowany i będzie po wymianie na większą.

Szkoda że nie kupiłeś sobie SSD zamiast HDD.
  • #5 19720724
    Specusss
    Poziom 4  
    Dziękuję za chęci,ale naprawiłem wchodząc w msconfig i odznaczając maxymalna pamięć, model laptopa acer r11 pamięć nie jest lutowana :P dzięki raz jeszcze zamykam
REKLAMA