Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

XP nie potrafi połączyć sie bezprzewodowo

16 Gru 2010 00:55 3547 25
  • Poziom 9  
    Witam, wypróbowałem już wszystkie znalezione porady na forach, samouczki windowsa no i oczywiście DIY... nic nie pomogło więc chcę się poradzić.

    Na co dzień mam viste która działa bez i przewodowo bez zarzutów, dograłem XP'eka (do gier) no i zaczeły się kłopoty. Instalowalem sterowniki, jedne drugie... bawiłem się kreatorem, przypisywałem dane w protokole... i nic... ciagle brak sygnału. Wszedzie w poradach mówią żeby we właściwościach sieci szukać coś w stylu "pokaż dostepne sieci bezprzewodowe" ... ale u mnie tego nie ma, nie ma nawet zakładki "sieci bezprzewodowe" tam gdzie się konfiguruje kartę (tego nie ma -> http://img59.imageshack.us/img59/8418/gkiw.jpg )
    Może XP nie obsługuje mojej karty sieciowej? można to sprawdzić?

    Gdy podepne kabel, internet jest no ale ja musze mieć WiFi więc prosze Was o pomoc, jakieś porady czy chociaż "szukaj dalej" :)

    Internet mam z routera tp-link
    Karta to Broadcom 802.11g stery do niej: broadcom wifi 4.80.28.7
    System XP PRO SP3
    Jeszcze cos potrzebujecie?
    Dzieki chociaż za przeczytanie :)

    Załącz grafikę wg instrukcji https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [witux]
  • Poziom 14  
    Witam,

    ekspertem nie jestem, ale osobiście zrobił bym tak jak poniżej, jeśli jeden podpunkt się nie sprawdza to później przeszedł bym do następnego.

    1. Wejść w Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> usługi i tam wybrać usługę zerowej sieci bezprzewodowej i ją włączyć.
    2. Proponuje przeinstalować sterowniki.
    3. Sprawdzić czy Twoja karta figuruje w menadżerze urządzeń.

    Pozdrawiam Damian.
  • Poziom 23  
    Mi wygląda to na
    1) nie włączona karta przełącznikiem na obudowie, ewentualnie skrótem klawiaturowym FN+Fx (gdzie Fx - klawisz funkcyjny na którym będzie jakiś symbol związany z siecią bezprzewodową)
    2) brak zakładki związanej z sieciami bezprzewodowymi może być związany z tym, że za całą konfigurację wifi odpowiedzialny jest program zainstalowany razem ze sterownikiem
  • Poziom 9  
    Po dłuższej przerwie, walcząc nieustannie ze zmianą sterowników poddaje sie po raz drugi... nie wiem już co mam robić.

    przeskanowałem kompa everestem:

    -w zakładce sieć Windows: karta sieciowa: atheros AR8132 PCI-E Fast ethernet controller (to jest tylko do netu przewodowego, tak? )

    -w zakładce sieć PCI/PnP: ten sam atheros i Broadcom BCM4310 USB Controller (to jest sieciówka bezprzewodowa? )


    Moj laptop to emachines e725. Może ta karta nie jest obsługiwana przez XP?? już nie wiem co robić... wcześniejsze porady sprawdziłem, to nie to. Sterowników zainstalowałem z 20 i cioągle to samo... może ktoś miał podobny problem z tą kartą
  • Poziom 9  
    Proszę....
  • Poziom 9  
    w pierwszej kolejnosci :)
  • Poziom 14  
    Jak sytuacja wygląda w menedzerze urządzen jakie masz tam kart w podpunkcie karty sieciowe?

    Sprawdz czy nie masz programu ktory obsluguje Ci polaczenia bezprzewodowe no i oczywiscie czy czasem przelacznikiem nie machnoles niechcacy.
  • Poziom 9  
    No właśnie miałem pisać że menadzer nie widzi tej karty, twierdzi że jest nie zainstalowana i każe włożyć dysk dołączony do urządzenia którego oczywiscie nie mam :) Menadzer widzi tylko atherosa. Programu obsługującego nie mam...
  • Poziom 9  
    a może byc tak że na viscie jest wszystko ok w biosie a jak odpalam XP to sie cos ustawia na "wyłączone"? czy bios działa niezaleznie od systemu?
  • Poziom 18  
    Zainstaluj sterowniki, może niemasz włączonej karty?
  • Poziom 31  
    Kolego rafi3326 daj screena z Menadżera Urzadzeń.

    Prawy klawisz myszki na ikonie Mój komputer, Właściwości, Sprzęt, Menadżer Urządzeń, Karty Sieciowe. Wciśnij Print screen i daj tego screena na forum.
  • Poziom 9  
    XP nie potrafi połączyć sie bezprzewodowo

    Jak aktualizuje stery to mi to wyskakuje co jest obok...
  • Poziom 43  
    Podaj identyfikatory sprzętowe tych nieznanych urządzeń sieciowych :!:
  • Poziom 9  
    Na Viscie w menadzerze urządzeń w tym miejscu pokazuje normalnie : Karta sieciowa Broadcom 802.11g

    a jej identyfikator sprzętu to:



    PCI\VEN_14E4&DEV_4315&SUBSYS_E003105B&REV_01
    PCI\VEN_14E4&DEV_4315&SUBSYS_E003105B
    PCI\VEN_14E4&DEV_4315&CC_028000
    PCI\VEN_14E4&DEV_4315&CC_0280
  • Poziom 43  
    To zainstaluj te sterowniki, które podała ci zwyklyczlowiek do brodcoma ręcznie z menadżera urządzeń.
  • Poziom 9  
    Wtedy wyskakuje komunikat że nie może zainstalować tego sprzętu ponieważ nie ma oprogramowania... dwa posty wyżej na zdjęciu właśnie to jest pokazane.
    Żeby nie było, WIFI jest włącząne w panelu ;p

    No i przy okazji, wesołych świąt :)
  • Poziom 10  
    a na XP masz zainstalowanego Service Packa 2 lub wyżej??

    edit:
    nie doczytałem... widzę, że masz SP3
  • Poziom 13  
    Witam
    1. wlacz karte bezprzewodowa,
    2. zainstaluj jeszcze raz sterowniki
    3. w menedzerze urzadzen nie moze byc wykrzyknikow oraz znakow zapytania czy karcie bezprzewodowej (jesli sa to znaczy, ze jest ona niepoprawnie zainstalowana). Jak juz nie bedziesz mial niepokojacych "zółtych" symboli karta powinna byc poprawnie zainstalowana.
    Zgadzam sie ze wersja Service Pack odgrywa tu role, ale skoro masz SP3, to powinno ruszyc.
    Daj znac czy powyzsze wskazowki pomogly.
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    ... i jeszcze bylbym zapomnial
    w BIOSie musi byc ustawione Wireless na ENABLED. Nie zapomnij o tym.
  • Poziom 9  
    serwiscar napisał:
    Witam
    1. wlacz karte bezprzewodowa,
    2. zainstaluj jeszcze raz sterowniki
    3. w menedzerze urzadzen nie moze byc wykrzyknikow oraz znakow zapytania czy karcie bezprzewodowej (jesli sa to znaczy, ze jest ona niepoprawnie zainstalowana). Jak juz nie bedziesz mial niepokojacych "zółtych" symboli karta powinna byc poprawnie zainstalowana.
    Zgadzam sie ze wersja Service Pack odgrywa tu role, ale skoro masz SP3, to powinno ruszyc.
    Daj znac czy powyzsze wskazowki pomogly.
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    ... i jeszcze bylbym zapomnial
    w BIOSie musi byc ustawione Wireless na ENABLED. Nie zapomnij o tym.


    Może to dla was banalne... ale nie wiem jak ją zainstalować. Napiszecie mi krok po kroku jak to zrobić? :)

    ....krok 1,2 zrobilem, nie pomogło ;/
  • Poziom 43  
    Odinstaluj sterownik do urządzenia, które ci się niepoprawnie zainstalowało, zrestartuj kompa i poczekaj aż sam sobie włączy kreator instalacji sterownika i zainstaluj z określonej lokalizacji wskazując na katalog ze ściągniętymi sterami, które wskazała ci zwykłyczłowiek tylko do systemu XP.
  • Poziom 9  
    Wczoraj po %% nie za bardzo zrozumiałem post i nie potrzebnie go pisałem ;p czyli wykrzyknik swiadczy o zle zainstalowanych sterownikach... a może o złych sterownikach też? bo instalowalem je już kilka razy, zawsze usuwając stare i resetując kompa
  • Poziom 43  
    Instalacje sterów robiłeś to ręcznie przez inf, ini czy przez setup programu??
  • Poziom 9  
    instalowalem setupem :)
  • Poziom 9  
    Więc tak, WiFi działa :)
    Sterowniki z postu który podała zwykłyczłowiek. (sterownik 4.170.25.12)
    Powód problemu... moja ignorancja :) "nieznane urządzenie" było niepotrzebnie zainstalowane, problemu powinienem szukać w "kontrolerze sieci"
    Dziekuje wszystkim za poświęcony czas i nerwy stracone na mnie :)

    Udanego Sylwestra.