logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SATA widoczny w BIOS, ale niewidoczny w Windows - co robić?

Artur8107 16 Gru 2010 07:37 2971 9
REKLAMA
  • #1 8874616
    Artur8107
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

mam mały problem z dyskiem - chyba z dyskiem. Podłączam dysk SATA do płyty, odpalam kompa, sprawdzam bios, dysk jest, pod windowsem go nie wykrywa. Ale dysk ATA jest widziany i w biorsie i pod windowsem.
    Nie jest to napewno problem partycji, sprawdzałem kilka dysków SATA o różnych pojemnościach i nic, zmieniałem kable - też nic. Dyski normalnie się kręcą, widziane są na innym kompie.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem?

Sądziłem, że może gniazda SATA ale skoro dyski widziane są w BIOSie to raczej nie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za poradę.
  • REKLAMA
  • #3 8875074
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Wejdz w zarzadzanie dyskami (ppm na moj komputer -> zarzadzaj) i przydziel dyskowi literke.
    Powinien sie pojawic w "moj komputer" jako partycja.
  • REKLAMA
  • #4 8876039
    Artur8107
    Poziom 10  
    Ok, tylko, że nie można przydzielić litery dyskowi, którego fizycznie nie widzi windows.
    A poza tym jak włącznam instalację windowsa z płytki startowej to też dysku nie widać :/
  • REKLAMA
  • #5 8876055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8876231
    Artur8107
    Poziom 10  
    Może to głupie pytanie, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Można prosić o jakąś poradę?
  • #7 8876232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8876578
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Podaj konfigurację komputera (płyta główna, ewentualnie kontroler SATA jeśli masz dodatkowy na karcie rozszerzeń) inaczej nikt nie będzie wiedział jakich sterów potrzebujesz.
  • REKLAMA
  • #9 8891827
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Zobacz w BIOS'ie jak traktuje dyski SATA. Jest tam do wyboru tryb 'IDE' oraz drugi tryb bodajrze 'AHCI'. Jeżeli źle przestawisz to system go nie zobaczy. Daj znać czy coś zmieniło się.
  • #10 8892700
    szwagier321
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    U mnie gdy dysk nie został wczytany przez system tylko przez BIOS, miałem problem taki ze robiłem co moglem żeby system go wdział, ale nie dało to żadnego efektu, otóż przy skanowaniu programem HD Tune dysk wyraźnie miał jakieś błędy. Potem sprawdzałem czy na sektorach nie występują błędy. Niestety z miernymi skutkami bo występowały. Dysk nie nadawał się do użycia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem SATA, który jest widoczny w BIOS, ale nie jest wykrywany przez system Windows. Sprawdzono różne dyski SATA oraz kable, a także potwierdzono, że dyski działają na innym komputerze. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku odpowiednich sterowników do kontrolera SATA, konieczności przydzielenia litery dyskowi w zarządzaniu dyskami, lub niewłaściwego ustawienia trybu SATA w BIOS (IDE/AHCI). Dodatkowo, jeden z użytkowników wspomina o możliwych błędach na dysku, które mogą uniemożliwiać jego wykrycie przez system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA