logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa dysku SATA w BIOS - co może być przyczyną?

rafixs 01 Lut 2011 20:08 2085 14
REKLAMA
  • #1 9088940
    rafixs
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    Witam.
    Dziś ja proszę o pomoc. Do tej pory komputer działał mi bez żadnych awarii. Obecnie nie chce się włączyć. Startuje do planszy z logo WINDOWS, po czym resetuje się. W biosie w wykazie dysków i napędów dysk nie jest widziany. Widoczny jest tylko na "planszy" w biosie w Boot Sequence. Dysk (SATA) sprawdzany był na innym komputerze i też nie chciał się włączyć (także jako drugi dysk). Sprawdzałem także nowy dysk ze sklepu i jest to samo. Tasiemki założyłem nowe i też nie działa. Oto kilka fotek z kompa. Proszę o pomoc w ustaleniu usterki.
    Pozdrawiam.

Komputer nie wykrywa dysku SATA w BIOS - co może być przyczyną? Komputer nie wykrywa dysku SATA w BIOS - co może być przyczyną? Komputer nie wykrywa dysku SATA w BIOS - co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 9089003
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Spróbuj zresetować bios.
  • Pomocny post
    #3 9089025
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Wszystko jest OK na tych zdjęciach. Te 4 pozycje gdzie brakuje dysku, to kontroler ATA, a twój dysk to SATA. Wiec siłą rzeczy nie będzie widziany w tym miejscu. Natomiast jednocześnie płyta ma dodatkowy kontroler SATA, i tam już dysk widać. Wciśnij TAB, aby wejść w opcje tego kontrolera. Dodatkowo, dysk zaczyna ładować system, więc płyta go widzi. To, że się restartuje, może być spowodowane praktycznie czymkolwiek.
  • REKLAMA
  • #4 9089433
    dono42n
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    a) spróbuj w trybie awaryjnym uruchomić - być może jakiś sterownik powoduje konflikt
    b) czy dobrze odczytuje info z biosu? dysk masz ustawiony w raid?
  • REKLAMA
  • #5 9091094
    rafixs
    Poziom 24  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Wszystko jest OK na tych zdjęciach. Te 4 pozycje gdzie brakuje dysku, to kontroler ATA, a twój dysk to SATA. Wiec siłą rzeczy nie będzie widziany w tym miejscu. Natomiast jednocześnie płyta ma dodatkowy kontroler SATA, i tam już dysk widać. Wciśnij TAB, aby wejść w opcje tego kontrolera. Dodatkowo, dysk zaczyna ładować system, więc płyta go widzi. To, że się restartuje, może być spowodowane praktycznie czymkolwiek.

Próbowałem wcisnąć TAB i na foto jest to co pokazało

dono42n napisał:
    a) spróbuj w trybie awaryjnym uruchomić - być może jakiś sterownik powoduje konflikt
    b) czy dobrze odczytuje info z biosu? dysk masz ustawiony w raid?

W trybie awaryjnym także nie włącza się. Dysk mam ustawiony w raid.

Podłączyłem dysk na IDE i działa bez problemu. Nowy dysk ze sklepu SATA nadal nie jest widoczny w biosie.
  • #6 9091279
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Przecież na tym zdjęciu widać, że komputer rozpoznaje dysk. Masz awarię systemu, nie dysku.
  • #7 9093088
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Zaraz, zaraz. To co ty tak właściwie chcesz zrobić? Dysku nie możesz mieć ustawionego w raid, bo masz 1 dysk. Jakim nowym dysku piszesz? Dla czego nie wspomniałeś o nim na początku wątku?
  • #8 9093101
    rafixs
    Poziom 24  
    iron64 napisał:
    Przecież na tym zdjęciu widać, że komputer rozpoznaje dysk. Masz awarię systemu, nie dysku.

Gdyby to była wina systemu to nowy dysk ze sklepu byłby widziany w biosie, a też nie jest. Przeczytaj sobie co u góry napisałem. nawet nie mogłem zainstalować XP bo pokazuje brak dysku.

Dodano po 18 [minuty]:

Wojtek(KeFir) napisał:
    Zaraz, zaraz. To co ty tak właściwie chcesz zrobić? Dysku nie możesz mieć ustawionego w raid, bo masz 1 dysk. Jakim nowym dysku piszesz? Dla czego nie wspomniałeś o nim na początku wątku?

pisałem o nowym dysku ze sklepu który kupiłem (pierwszy post-"Sprawdzałem także nowy dysk ze sklepu i jest to samo.)
  • REKLAMA
  • #9 9093228
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    DYSK JEST WYKRYWANY, ile jeszcze razy trzeba Ci to pisac?

Kontroler sata ma osobny bios, dlatego nie widac go w biosie plyty, ktory wyswietla tylko dyski ata(ide) co zreszta masz wyraznie napisane.

To normalne, ze nie mogles zainstalowac XP, ktory nie ma sterownikow do kontrolerow sata. Trzeba je podac na dyskietce w trakcie instalacji lub zintegrowac z plyta instalacyjna przy pomocy np. nLite.

Wszystko jest dokladnie tak jak ma byc!
  • #10 9093317
    rafixs
    Poziom 24  
    Kolobos napisał:
    DYSK JEST WYKRYWANY, ile jeszcze razy trzeba Ci to pisac?

Kontroler sata ma osobny bios, dlatego nie widac go w biosie plyty, ktory wyswietla tylko dyski ata(ide) co zreszta masz wyraznie napisane.

To normalne, ze nie mogles zainstalowac XP, ktory nie ma sterownikow do kontrolerow sata. Trzeba je podac na dyskietce w trakcie instalacji lub zintegrowac z plyta instalacyjna przy pomocy np. nLite.

Wszystko jest dokladnie tak jak ma byc!

Któryś raz piszę, że nie mogłem zainstalować XP. To, że jest potrzebna dyskietka, żeby zainstalować kontroler SATA to też wiem. Wszystko to robiłem, ale jak ma wgrać się system na dysk skoro pokazuję się ciągle komunikat o BRAKU DYSKU. Dysk także nie działa na innym komputerze (na którym kiedyś działał bez problemu). Ile razy jeszcze będziecie po mnie "jechali", że wszystko jest ok. Nie pierwszy raz wgrywam system na dysk SATA. Wina systemu na starym dysku? To dlaczego na nowy dysk także nie można nic wgrać. Nie jest w ogóle widziany.
  • #11 9093404
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Podaj model tego dysku.
  • #12 9093412
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    > jak ma wgrać się system na dysk skoro pokazuję się ciągle komunikat o BRAKU DYSKU

Zapewne uzyles zlych sterownikow lub zle je nagrales. O ile oczywiscie piszesz o komunikacie instalatora XP. Podaj model kontrolera oraz daj link do sterownikow, ktore nagrales na dyskietke.

> Dysk także nie działa na innym komputerze (na którym kiedyś działał bez problemu)

Przeciez napisales, ze to NOWY dysk ze sklepu, wiec jak mogl kiedys dzialac?

> Ile razy jeszcze będziecie po mnie "jechali", że wszystko jest ok

Az to zrozumiesz, ze dysk jest wykrywany.

Dysk to WD800JD-75JNA0 w takim wypadku odpada problem z SATAII.

Uzyj Mhdd i daj zdjecie przedstawiajace smart dysku.
  • #13 9094137
    rafixs
    Poziom 24  
    Kolego Kolobos. Pisałem, że mój stary dysk działał kiedyś bez problemów na innym komputerze, a nie ten nowy dysk "czytaj ze zrozumieniem posty". Sterowniki wgrywam zawsze te same, więc nie mogą być źle nagrane i są dobre
  • #14 9095787
    Speedcam
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    na 99% sterowniki miałem ostatnio to samo, uruchom na awaryjnym i przeinstaluj sterowniki do grafiki, u mnie podziałało
  • #15 9103701
    rafixs
    Poziom 24  
    Speedcam napisał:
    uruchom na awaryjnym i przeinstaluj sterowniki

W trybie awaryjnym też nie włącza się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie wykrywa dysku SATA w BIOS, co uniemożliwia uruchomienie systemu operacyjnego. Dysk był testowany na innym komputerze, gdzie również nie działał. Użytkownik wymienił kable SATA, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano zresetowanie BIOS, sprawdzenie ustawień kontrolera SATA oraz uruchomienie systemu w trybie awaryjnym. Użytkownik potwierdził, że dysk był ustawiony w trybie RAID, co może być przyczyną problemów. Wskazano również, że dysk jest wykrywany przez BIOS, ale nie przez system operacyjny, co sugeruje awarię systemu lub problemy ze sterownikami. Użytkownik podaje, że nowy dysk ze sklepu również nie jest widoczny w BIOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA