logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire One - Samoistne wyłączanie przy starcie Windows XP SP3

Cysiek89 16 Gru 2010 20:38 2534 10
REKLAMA
  • #1 8877244
    Cysiek89
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam. Posiadam laptopa Acer Aspire One i dzisiaj przy próbie włączenia go sam się wyłączył nie wiadomo dlaczego po pojawieniu się okna zapraszamy w system ie win XP SP3, jak można to naprawić ?? wiem ze jest jakoś funkcja w instalacji systemu by instalacja nie usuwała sterowników ani innych plików a instaluje czysty system. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8878442
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    A może chłodzenie nie wyrabia :?:
    Co prawda jest to na samym starcie,ale warto sprawdzić ;)
  • #3 8878494
    kosmo333
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pierwsza rzecz jaką bym sprawdził to chłodzenie. Przy starcie wejdź do biosu [standardowo F2 lub Del] jeśli jest tam zakładka HW monitor wejdź i sprawdź temperatury. Jeśli są w normie to problem może leżeć po stronie systemu. Warto wykluczyć problemy sprzętowe uruchamiając na sprzęcie zamiast systemu natywnego system zastępczy [np. popularny Knoppix] z płyty bądź pendrive. Jeśli będzie działał bez problemu wina leży po stronie systemu.
  • REKLAMA
  • #4 8878544
    demeus
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Warto również sprawdzić pamięć ram pod kątem błędów.

--
    pozdrawiam,
    demeus
  • REKLAMA
  • #5 8878682
    Cysiek89
    Poziom 11  
    w tym lapku nie ma w biosie możliwości zobaczenia temp. procka. przy próbie ponownej instalacji systemu również się wyłącza. Spróbuje wypiąć dodatkowa kość pamięci i wtedy zobaczę a przy okazji obejrzę jak wygląda chłodzenie.

po wejściu w bios i pozostawieniu go na chwile tez sie wyłączył sam nagle. Morze to wina biosu bo już się raz wysypał.
  • REKLAMA
  • #6 8878885
    highman
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Cysiek89 napisał:
    . Może to wina biosu bo już się raz wysypał.

Nie jest to wina biosu. Sprawdź na innym zasilaczu. Podmień procesor i pamięć. Użyj pasty termoprzewodzącej i napisz jakie efekty. Jeśli sytuacja sie powtórzy odepnij napęd i dysk.
  • #7 8880443
    Cysiek89
    Poziom 11  
    procesor jest wlutowany w plyte niestety ale dzisiaj go rozbiore i zobacze co sie bedzie dzialo.
  • #8 8880724
    Adrian_1591
    Poziom 28  
    Ocena: 55
    Sprawdziłeś zasilacz i przetestowałeś RAM :?:
  • #9 8880993
    Cysiek89
    Poziom 11  
    rozebrałem go na części i włączyłem w ogóle się nie kreci wentylator na procesorze i czymś innym obok wlutowanym. Wiec najprawdopodobniej skończył żywot wentylatorek.
  • #10 8881019
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Cysiek89 napisał:
    rozebrałem go na części i włączyłem w ogóle się nie kreci wentylator na procesorze i czymś innym obok wlutowanym. Wiec najprawdopodobniej skończył żywot wentylatorek.

Co masz na myśli? Dwa wentylatory? Bo jeżeli tak to nie mogły paść jednocześnie.

Przepraszam za niedoczytanie - oczywiście to laptop więc jeden wentylator połączony rurą cieplną z chłodzonymi elementami :-) Zatarty wentylator powoduje szybkie rozgrzanie grafiki i CPU i w konsekwencji awaryjne wyłączenie (aby zapobiec przegrzaniu).
  • #11 8881709
    Cysiek89
    Poziom 11  
    to też wlasnie. wiec czeka mnie tylko kupno jakiegos innego i zalozyc dzieki wielki za pomoc. zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire One, który wyłącza się samoczynnie podczas uruchamiania systemu Windows XP SP3. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z chłodzeniem, pamięcią RAM oraz zasilaczem. Użytkownik sprawdził chłodzenie, które okazało się niesprawne, a wentylator nie działał. Wskazano również na możliwość awarii BIOS-u, jednak ostatecznie problem wydaje się być związany z uszkodzeniem wentylatora, co prowadzi do przegrzewania się procesora i automatycznego wyłączania laptopa. Użytkownik planuje wymianę wentylatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA