logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić zestaw kina domowego Yamaha za 1800 zł?

Kryshnas 17 Gru 2010 22:04 8142 33
REKLAMA
  • #1 8881730
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam, nie wiem czy to w dobrym dziale, to mój pierwszy post. Zastanawiam się nad kupnem kina domowego. Zdecydowałem się na Yamahe, gdyż przeczytałem mnóstwo postów i ludzie chwalą tą marke, pozatym kolega ma też amplituner yamahy i jest bardzo zadowolony. Jak myślicie, czy to będzie dobry wybór kupić:
    ×amplituner Yamahy za 400 zł- ZAKAZANY LINK×odtwarzacz dvd Yamahy za 100 zł- ZAKAZANY LINK×zestaw kolumn 5.0 też Yamahy za 1300 zł- http://allegro.pl/kolumny-yamaha-zestaw-5-0-ns-50-gwarancja-3-lata-i1355449291.htmlZAKAZANY LINKŁączna suma 1800 zł. O wiele bardziej mi to odpowiada niż nowy sprzęt za 2600+ zł. Co o tym myślicie?

Moderowany przez Tracer2:

Linki do sklepów są zakazane.

• REKLAMA
  • #2 8881827
    uzbek86
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Odradzam Ci zakup tej elektroniki. Stary amplituner (brak HDMI, dekoderów HD i pewnie pilot wielkości cegły, nie programowalny).
    DVD -> stare, będziesz miał problemy z odtwarzaniem filmów DIVX jeśli w ogóle jakieś będą odtwarzane. Mogą się pojawiać problemy z napędem bądź laserem oznacza to szybki serwis gdzie naprawa może być nieopłacalna.
    A głośniki jak do kina OK.
    Popatrz sobie na ofertę ZAKAZANY LINK (sklep sieciowy dystrybutora Yamahy). Masz nowy sprzęt z 3 letnią gwarancją.

Proszę nie stosować kryptoreklamy !

• #3 8881829
    TIGIS
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Jeżeli zależy Ci na dźwięku z 5 głośników to może być. Sam po pewnym czasie dojdziesz czy coś nie pasuje w tym zestawie i zaczniesz zmieniać na lepsze. Ja polecałbym w podobnej kwocie zestaw głośników stereo lepszej jakości. Dopisz jeszcze jakie masz wymagania odnośnie dźwięku i jakim pomieszczeniem dysponujesz i czy masz możliwość odsłuchu sprzętu np w jakimś salonie czy u znajomych.
  • REKLAMA
  • #4 8881848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8881921
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Dobra, sam stwierdziłem ze ten używany amplituner i dvd odpada. Ale przy głośnikach zostaje i tu mam pytanie. Czy lepiej kupić zestaw głośników razem z dvd i amplitunerem, czy odzielnie? Głośniki chce z yamahy bo podobno te zestawy yamahy z kolumnami prism onyx są cienkie i mówie że zestaw głośników źle gra. Salon mam dosyć duży- około 33 m² razem z jadalnią, natomiast mam też duuży strych o powierzchni około 75², jest jednym pomieszczeniem bez pokoji. Dlatego, że często robie imprezy na strychu przydałoby się tam coś porządnego. W salonie mam telewizor Lg 42SL9000, natomiast na strychu komputer do którego chciałbym podłaczać kino domowe ;]. Co polecacie? W najgorszym przypadku jestem w stanie wydać 2600 zł byle żeby dobrze i długo grało ;). Moje wymagania to dobry bass, watów najlepiej żeby z 200+. Muzyka bardziej techno i dance.

DTM21- Możesz podać model tego sprzętu? ;] (jaki amplituner itp.)
  • #6 8881957
    uzbek86
    Poziom 17  
    Lepiej zawsze kupić zestaw ("w zestawie taniej" :)) Może pomyśl o systemie stereo. Dwa dobre głośniki i amplituner stereo czy wzmacniacz, o wiele lepszą jakość dźwięku otrzymasz. Albo porozglądaj się za używanymi lepszymi głośnikami (w końcu trochę masz do nagłośnienia).
  • REKLAMA
  • #7 8882048
    TIGIS
    Poziom 16  
    Ja tylko odpiszę że kina nie mam tylko yamaha ax-900+2,5 drogi na stx(fx-300 chyba to się nazywa)+Cambridge Audio CD5+Yamaha TX-492RDS+yamaha TX-670RDS a dvd leci z kompa póki co bo kompletuję resztę sprzętu. Wydałem 1900pln na ebayu a kolumny sam złożyłem. +parę pln na kabelki ;] to wciąga. Co do hałasu to jest go wystarczająco. Wcześniej miałem głośniczki do kompa creativa megaworks 2.1 i 5.1 podłączone przez soundblastera live na usb i x-fi 5.1. Przesiadka na stereo bez porównania niebo a ziemia zarówno pod względem jakości dźwięku jak i hałasu. W sumie to magaworsky dalej mam i jak sąsiad mnie wku...rzy to...tylko cisza nocna go ratuje ewentualnie Żona...moja.
  • #8 8882062
    Kryshnas
    Poziom 13  
    zastanawiałem się nad altusami, ale do nowego telwizora chciałbym mieć nowy sprzęt, aby można go było używać na moim dużym strychu. Powiem wam że do tej pory puszczam czasami muzyczke z Logitechów x-210, maja 52 w łącznie i nieźle się dźwięk roznosi, aczkolwiek czasami tej mocy jest za mało, a nie chciałbym ich katować bo są do nowego kompa (starego kompa mam na strychu). Byłem dzisiaj w mediamarkt i mam baniak wielki, nie wiem co już wybierać ;P, pomyśle nad stereo sprzętem tak jak tu kolega napisał.

TIGIS- Mówisz, że stereo dobry sprzęt? mógłby służyć jako kino domowe do tv??

Proszę o korzystanie z przycisku Czy warto kupić zestaw kina domowego Yamaha za 1800 zł? przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne/ gramatyczne i inne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15.
    "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić.
    [_P_]
  • #9 8882170
    TIGIS
    Poziom 16  
    Wiesz jestem maniak stereo w sumie od niedawna bo dopiero od kilku miesięcy zaczynam kompletować sprzęt. Wcześniej mieszkałem na stancjach jako student i w akademiku. Teraz złożyło się tak ze mieszkam w bloku i/lub ze względu na pracę, w domu rodzinnym. Testowałem megaworksy w różnych warunkach...hałas był wszędzie. Ale dopiero w stereo i to tym między 80 a 90 latami ubiegłego wieku usłyszałem to co chciałem usłyszeć. Tzw smaczki...Ci co mają lepsze sprzęta napiszą że to dopiero oni czują różnicę ale od czegoś trzeba zacząć przygodę z HI-FI i HI-END. Jeżeli masz tylko możliwość pożyczyć sprzęt lub odsłuchać go to zrób to. Te niby 70W i 150W sub z megaworksów są żadną konkurencją dla stereo. I jeszcze jedno...mam nadzieję że gumowe ucho Ciebie nie dotyczy :]
  • Pomocny post
    #10 8882450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8883136
    Kryshnas
    Poziom 13  
    dtm21- dzięki na znaleznienie, podabają mi się te sprzęty, o takie coś mi chodziło. Tylko zobacze jeszcze czy odzielnie kupować czy razem. I pytanie jeszcze: Czy kolumny marki Master Audio są dobre? Na allegro jest taki fajny nowy zestaw kina domowego- dvd i amplituner z yamahy i kolumny z master audio. Jeszcze się nad tym zastanawiam, co myślicie o tym??

ZAKAZANY LINKz nowym amplitunerem RX- V367- takim jaki dtm21 mi radził.

Linki do sklepów są zakazane.

• #12 8885713
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Przeniosłem właściwego działu. Tu linki są dozwolone. Proszę o zakładanie wątków we właściwych działach, unikniemy wtedy wielu nieporozumień.
  • #13 8891971
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Jeszcze takie pytanie: Na sylwestra chciałbym mieć podłączone kino domowe do komputera, aby grały wszystkie głośniki i żebym miał efekt dzwięku przestrzennego. I chciałbym zapytać, czy takie urządzonko pod USB będzie dobre i przekształci dzwięk ze stereo na 5.1??
    http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-audio-5-1-na-usb-hifi-d494-i1355120395.html
  • REKLAMA
  • #14 8894047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 8894409
    Kryshnas
    Poziom 13  
    No właśnie też się troche dziwie bo tylko 5 zł takie coś. Znalazłem również karte zewnętrzną creativa- http://allegro.pl/creative-sb-x-fi-surround-5-1-usb-pilot-wysylk-24h-i1348374341.html . Czytałem rózne tematy i ludzie piszą, aby nie kombinować i kupić tą karte i ma się spokój, ale w moim przypadku karta ta potrzebna by była tylko na około 12 godzin w sylwestra ;p. Kupuje amplituner, odtwarzacz dvd i zestaw kolumn, ale starczyłoby mi jeszcze na coś. I własnie zastanawiam się na subem, który będzie potrzebny cały czas, ale muzyka będzie leciała tylko z płyt, mp3 albo z pena. Ale jak wybiore karte to będe mógl puszcać muzyke i ją edytować (Virtual Dj mam na myśli ^^), lecz moc mojego zestawu będzie troche słabsza, a kocham bass i kop w głośnikach. Doradzcie co wybrać, lub co by można zdziałac w takiej sytuacji, aby dzwięk leciał tylko i wyłącznie z 5.1! A, no i chciałem dodać, że sub, który chce będzie kosztował około 400 zł, natomiast karta około 200 zł. Ale zobacze również jaki bedę miał zestaw kolumn, bo tylko nad nim się jeszcze zastanawiam.
  • #16 8894474
    Pablo1964
    Moderator
    Czegoś tu nie rozumiem. Dźwięk 5.1 to standard kinowy, w muzyce wciąż dominuje (i słusznie) stereo. Tymczasem Ty piszesz, że potrzebujesz 5.1. na Sylwestra. Czy urządzasz wieczór filmowy?
  • #17 8894495
    uzbek86
    Poziom 17  
    Podłącz kablem jack->2xchinch. W amplitunerze przełączysz na 5-cio kanałowe stereo i będzie dobrze.
  • #18 8895423
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 8896198
    Kryshnas
    Poziom 13  
    ha :D, niee, na sylwka będzie tylko muzyka grała, a tak cały sprzęt będzie przy nowym tv i będzie służyl do odtwarzania filmów, ponieważ moja rodzina często oglada jakieś filmy, a każdy wie że nowych tv LG LCD LED są tak cienkie głośniki, że aż się słuchać nie chce. Juz zdecydowałem że tak będzie. Dvd będzie oczywiście, też z yamahy. Zastanawiam się jakie kolumny wziąść. Do sylwestra już niedługo i nie wiem czy przesyłka by doszła w 10 dni. Ide dziś do mm albo rtv&agd i zobacze- jak nie będzie kolumn yamahy, to biore master audio albo jamo jak nie bedą drogie. Głośniki za 1300/1400 zł polecacie coś? (jak by nie było yamahy w sklepach- http://allegro.pl/kolumny-yamaha-zestaw-5-0-ns-50-gwarancja-3-lata-i1355449291.html ). Jak by takie były to by było super, musze się dziś porozglądać.

uzbek86- mimo że będe używał dvd, komputer też by się przydał. Podłaczam do kompa normalnie jacka i 2 chinch do amplitunera, przestawić stereo na 5.1 i działa? Jak coś to na 95 % bedę miał amplituner yamaha rx-v367.

Proszę o korzystanie z przycisku Czy warto kupić zestaw kina domowego Yamaha za 1800 zł? przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne/ gramatyczne i inne nie będą tolerowane, regulamin pkt 15.
    "Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę to poprawić.
    [_P_]
  • #20 8897808
    uzbek86
    Poziom 17  
    Tak, w Yamasze przestawiasz zamiast stereo na 5kanałowe stereo. Przejdź się gdzieś do sklepu gdzie to mają to zobczysz jak to działa.
  • #21 8897842
    Pablo1964
    Moderator
    Tak, posłuchaj koniecznie muzyki przed zakupem. Nie dla każdego brzmienie tego amplitunera w muzyce jest strawne.
  • #22 8897912
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Własnie wypatrzyłem w auchan własnie to co chciałem! Byłem w mm, wszystko drogie i nie to co chce. Ja już taki przygnębiony, że nie ma tego co chce i nagle znalazłem :D. Amplituner Yamaha rx-v365, dvd Yamaha S661 oraz zestaw głośników 5.1- Yamaha NS-50. Wszystko za 2.699 i do tego kupie chyba jeszcze sub też z yamahy bo koleś mnie zachęcił jak włączył to taki dobry bas, że chyba się skusze, raz się żyje :D
  • #23 8898011
    Pablo1964
    Moderator
    Do tego amplitunera koniecznie dokup subwoofer.
  • #24 8898226
    Kryshnas
    Poziom 13  
    No własnie mysle, żeby kupić. Ten co chce kosztuje 400 zł, a będzie dużo basu i sprzęt kompletny. Dzięki wszystkim za podpowiedzi ;). Dotąd miałem Logitechy x-210- najmocniejsze głośniki w domu :D, aż wstyd, dla mnie to będzie przesiadka jak z malucha do hummera ;]. http://allegro.pl/yamaha-subwoofer-yst-sw-030-wisnia-w-mega-cenie-i1376461176.html - taki chce kupić, co o nim myślicie?
  • #25 8899851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 8901115
    uzbek86
    Poziom 17  
    Nie bierz tego zestawu, stare DVD i nie aktualny model amplitunera (ma wadę że przez HDMI nie przepuszcza dźwięku). Jak dobrze poszukasz to znajdziesz coś lepszego w tej cenie z Yamahy.

Masz na szybko kilka zestawów:
    Link
    Link lepsze głośniki
    czy coś z Marantza Link
    masz wyższy model amplitunera, już z dekoderami HD, pilot programowalny itd. ;) minus to odtwarzacz blu-ray bo nie odtwarza mp3 oraz dvix.
    W Maranzu masz odtwarzacz DVD który odtwarza mmp3 i dvix.
  • #27 8902741
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Ale mi namieszałeś :P. Mam też do wyboru tańszy zestaw: dvd nie pamiętam, Yamaha rx-v465, ale zestaw 5.0 kolumny Prims Onyx 200. Słyszałem, że te prismy cienkie są, a wy co o nich myślicie? Jak bym znalazł gdzieś zestaw Yamahy rx-v367 z kolumnami yamahy i dvd to by super było, jeszcze troche czasu, zobacze co w euro&agd jest. Ale taki zły ten v365 jest? w każdym modelu tak jest? :/
  • #28 8902955
    uzbek86
    Poziom 17  
    Aktualne DVD to 663 ale już i tak wychodzące teraz Yamaha ma tylko odtwarzacze Blu-ray. Kolumny Onyx 200 są gorsze od Yamah, ale najlepiej jak sam posłuchasz na swoich ulubionych płytach. Model 365 jest gorszy z tego względu że po HDMI nie przepuszcza dźwięku (czyli HDMI praktycznie nieużyteczne), model nowszy tj. 367 już nie ma tego problemu (dźwięk i obraz przez HDMI), ale nie ma dekoderów HD przydatne w tanich odtwarzaczach blu-ray. Model 465 i 467 (aktualny) posiada dekodery HD, pełnoprawne HDMI, pilot programowalny. Możesz zastanowić się nad tymi ofertami co przesłałem (możne znajdziesz coś tańszego), zawsze możesz dokupić DVD np. Manty "co czyta wszystko" i podłączyć pod amplituner kina.
  • #29 8903011
    Kryshnas
    Poziom 13  
    Jak już bym miał wybierać to bym wzioł ten pierwszy link z sprzętem za 2800 zł. Pytanie: Czy jak pisze dostępność 48 godzin to znaczy, że mi to przywiozą w ciagu 48 godzin? I czy do tego zestawu nie trzeba by było suba kupywac? Dobry by był dzwięk?
  • #30 8903450
    Pablo1964
    Moderator
    Dostępność 48 godzin oznacza, że paczka zostanie przekazana do wysyłki w ciągu 48 godzin. Subwoofer będzie raczej niezbędny także w tej konfiguracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup zestawu kina domowego Yamaha za 1800 zł, składającego się z amplitunera, odtwarzacza DVD i zestawu kolumn 5.0. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie na temat jakości sprzętu. Niektórzy odradzają zakup ze względu na przestarzałe modele amplitunera i DVD, które mogą nie obsługiwać nowoczesnych formatów. Inni sugerują, że lepiej jest kupić zestaw głośników i amplituner oddzielnie, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zakup zestawu z amplitunerem Yamaha RX-V365, DVD Yamaha S663 oraz głośnikami Yamaha NS-50, a także planuje dokupić subwoofer Yamaha SW-030 dla lepszego basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA