logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować licznik w kodzie Greya z użyciem bramek XOR?

OlekM-ce 18 Gru 2010 01:55 1517 1
REKLAMA
  • #1 8882340
    OlekM-ce
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Przeszukałem forum jednakże nie znalazłem odpowiedzi na trapiący mnie problem. Obiło mi się o oczy coś o bramkach XOR, ale niestety brak konkretów- schematu elektronicznego.
    Cytat:
    Zamiast konstruowania tablicy kodu Graya dla liczby zapisanej w kodzie dwójkowym można znaleźć odpowiednik w kodzie Graya w następujący sposób:

1. przesunąć liczbę w postaci binarnej o jeden bit w prawo (podzielić przez 2)
    2. wykonać operację XOR na odpowiednich bitach liczby i wyniku dzielenia liczby przez 2.

W związku z czym zakładam nowy temat. Mam nadzieję, że może podane przeze mnie informacje komuś się przydadzą, bądź chociaż będą zweryfikowane.

Zacznę od początku. Mam do zrobienia projekt układu elektronicznego, jednakże dla zgłębienia wiedzy chciałbym w nim korzystać z kodu Greya. Do tej pory dawałem szeregowo przerzutniki JK tak, że zegar był podpięty do wcześniejszego bloku (Q), a J i K były na plusie, co dawało licznik binarny. Wiem, że powinno się tego unikać, bo już mając 4 bity mogą wystąpić hazardy itp. W związku z czym mam pytanie:

Jak łatwo zrobić licznik kodu Greya?

Dodam, że próbowałem na piechotę stworzyć taki układ z 4 przerzutników D i około 20 bramek, jednakże gdzieś pojawiał się błąd, którego nie potrafiłem wykryć i licznik stawał.
  • REKLAMA
  • #2 8882359
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.14 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Forum nie zastępuje zajęć/wykładów, podręcznika lub innej, podobnej tematycznie literatury.
REKLAMA