Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop PRZESTAŁ łączyć się z zabezpieczoną siecią

18 Gru 2010 20:19 3837 5
  • Poziom 2  
    Witam
    Posiadam FS Amilo L7300, który nagle z dnia na dzień przestał widzieć swoją sieć bezprzewodową. Po zmianie zabezpieczeń na AP (Airlive 5460) na WEP widzi sieć ale przy próbie połączenia wyskakiwało "nie można połączyć z siecią", nie było nawet opcji wpisania hasła. Przy sieci niezabezpieczonej łączy się bez problemu. Po kilku próbach (poniżej) widzi już sieć z WPA2-PSK ale po próbie połączenia jest okienko na hasło i potem "pobieranie adresu sieciowego" a następnie "rozłączono" (i w kółko).
    Próbowano:
    - wywalenie karty sieciowej i zainstalowanie od nowa sterownika
    - ściągnięcie programu do obsługi karty/wywalenie programu
    - zmiana na AP kanału, typu zabezpieczeń

    Dodam, że sterownik do karty był ten sam cały czas i internet śmigał. Na AP nic nie było też robione i po prostu wi-fi nagle wysiadło. W międzyczasie kolega coś kombinował z przyciskiem power i rozkręcał laptopa, ale nie mogę stwierdzić z całą pewnością, że to się zbiegło w czasie, wydaje mi się, że wi-fi wysiadło parę dni później.

    Czy możliwe jest fizyczne uszkodzenia karty? Model karty to Ralink RT2500. Wersja sterownika 2.2.6.0 - raczej nie ma nowszej, po ściągnięciu ze strony producenta wyskoczyło, że obecne oprogramowanie jest najb. odpowiednie.

    Dodam jeszcze, że mam windowsa xp, sp3. Czy mogła to być jakaś felerna aktualizacja? Ostatnio jakieś niestety się instalowały.
  • Specjalista Sieci, Internet
    Próbowałeś usnąć sieć WIFI z listy sieci preferowanych (XP pamięta wszystkie sieci do których się łączyłeś)
  • Poziom 2  
    Oczywiście, przy każdej próbie połączenia, po jakiejś zmianie na kompie lub Ap
  • Specjalista Sieci, Internet
    Spróbuj reset routera do ustawień fabrycznych.
  • Poziom 2  
    dwa inne kompy w domu działały i działają dalej bez problemów, na 100% to nie jest wina apka
  • Poziom 16  
    Odnawiam temat. Mam identyczny laptop z XP i podobne problemy. Po zmianie modemu na netia spot z WPA2-PSK przez około dwa tygodnie nie było żadnych problemów z łączeniem przez WiFi. Teraz laptop widzi sieć i próbuje pobrać adres i niestety po kilku minutach pokazuje komunikat: "ograniczenie lub brak łączności". Inny laptop łączy się bezproblemowo. Jeżeli na chwilę wyłączę modem to laptop bez żadnych problemów się łączy i internet działa. Oczywiście, po kolejnym włączeniu laptopa problem powraca. Wyłączałem kartę (RT2500), zmieniłem sterownik, resetowałem modem i bez rezultatu. I jeszcze jedno na innej sieci laptop nie ma żadnych problemów z łączeniem. Proszę o jakieś sugestie.