Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Defro. Za duże spalanie - zmniejszenie sily nadmuchu.

mar-pac 19 Dec 2010 16:09 21277 7
    mar-pac
    Level 10  
    Witam, ostatnio nabyłem piec CO Defro (15 kW, sterownik ST-83), mozliwe rodzaje paliwa to: wegiel, drzewo, lecz ja korzystam głownie z drzewa. Teoretycznie wszystko chodzi jak powinno (wszedzie jest cieplutko - jakies 90 m kw.), po za ogromnym spalaniem. Mianowicie o ile w weekendy i po pracy moge podladac dość czesto o tyle w nocy chcialbym go zasypac na maxa, aby do rana utzymał chociaz iskierke, by nie było pózniej problemów z rozpalaniem..

Wydaje mi sie, ze problem tkwi w sile nadmuchu, ktora powoduje zbyt duze spalanie. Nie da sie jej nijak zmniejszyc, owszem jest opcja w 'pracy recznej' ustawienia nadmuchu, lecz dziala tylko i wylacznie gdy ten tryb jest wlaczony.

Druga sprawa, czy jest mozliwosc zmniejszenia min. temperatury z 45 st? Bo mysle, ze to tez mogloby byc rozwiazaniem problemu, np. nastawienie pieca na noc, na temp. 40 stopni.
    Anonymous
    Level 1  
    mar-pac
    Level 10  
    Ok. Jest to jakies rozwiązanie, co prawda dla mnie o wiele droższe. Ale wiąże się z tym kolejne pytanie, czy wtedy zmieniać na noc rodzaj paliwa.. Bo taka opcje posiadam w menu sterownika. Czy jest to mało istotne?

Idąc tym tropem. Czy zmieniając rodzaj paliwa w ustawieniach sterownika nie zmienia sie sila nadmucha i czestotliwość pracy wentylatora? Więc może to byłoby rozwiązaniem problemu. Na przyklad ustawienie go pod kątem palenia miałem(ew. węglem), a w rzeczywistości palenie drzewem.
    Anonymous
    Level 1  
    mar-pac
    Level 10  
    Musze przyznać się, ze ostatniego pytania dokonałem po fakcie, dziś piec chodzi juz kilka godzin na ustawieni "miał", zachowywał sie zadziwiająco dobrze: mało opału, temperatura ok.55 st, podmuch (1-2%, przy drzewie zazwyczaj kilkanaście stopni wyższy).. Lecz zaniepokoiły mnie dwie rzeczy, mianowicie zbyt duże, bo aż 8-11 stopniowe górne wychylenie temperatury CO w stosunku do zadanej (CO - 57, Zadana - 47) oraz zbyt duża temperatura spalin (nawet do 150 st.). Pierwsze da się jakoś wytłumaczyć, ponieważ nawet przy ustawieniach drzewo występują 5-6 stopniowe odchylenia, lecz fakt tak wysokiej temperatury spalin mnie zaniepokoił (raczej stanowi to spore zagrożenie, zwłaszcza przy otwieraniu drzwiczek). Dodam, ze przy ustawieniach 'drzewo' temperatura spalin waha się w granicach 60-70 stopni. Czy wysoka temperatura spalin jest dopuszczalna?

Po przestawieniu rodzaju paliwa nastąpił szybki spadek temperatury spalin oraz temperatury CO.
    Anonymous
    Level 1  
    mar-pac
    Level 10  
    No niby racja, ale jeszcze dzisiaj próbnie nastawie go na noc pod 'miał', zasypie go standardową ilością drzewa jak w poprzednich nocach i zaobserwuje jutro rezultaty.

Jutro zadzwonię jeszcze na infolinie serwisową, może nic odkrywczego mi nie powiedzą ale skoro na piecu mam naklejkę z numerem to czemu mam nie spróbować (może chociaż podpowiedzą jak obniżyć zakres temperatur, bo dla laika nie znającego opcji serwisowych najniższa to 45).

A jeśli nie to pozostaje codzienne poranne rozpalanie i duże spalanie, teoretycznie opał mam swój, ale zawsze lepiej jakby szło go mniej. Być może 15 kW okazało sie kolosalnie duże dla tych 90 mkw..

Dzięki za pomoc gromleon. O ewentualnych postępach w 'walce z wiatrakami' bede informował.
    Zloty60
    Level 21  
    Temperatury spalania minimalnej 45 stopni nie należy obniżać nawet jeśli serwis defro powie jak to zmienić (standardowo się nie da).
    Niedostateczne wygrzewanie kotła (paląc tak by było tylko 45 stopni) jest niekożystne ze względu na szybsze zużycie samego kotła.

Ja ( znaczy hydraulik :) ) będę niedługo instalował SAS-a ale już coraz bardziej przekonuje mnie zainsalowanie zaworu 3 drożnego lub 4 by podmieszać wodę i na piecu mieć 60 stopni a w domu temperaturę optymalną dla mnie czyli 22-23.
    Nie wchodzi w tedy w grę stwierdzenie ,że piec "jest za duży(mocą) co do metrażu domu).