logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty wzmacniacz sygnału antenowego z tranzystorem?

piter1081 20 Gru 2010 19:31 7016 2
REKLAMA
  • #1 8893320
    piter1081
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!!
    Jestem bardzo początkującym elektronikiem. Mam pytanie odnośnie wzmocnienia sygnału antenowego. Czy wystarczy zastosować tu układ ze zwykłym tranzystorem?
    A antenę z czego można wykonać? Czy trzeba nawijać drut na jakiś rdzeń czy coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8893659
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Pytasz i masz. Układ sprawdzony w "bojach" .

Cytat:
    A antenę z czego można wykonać? Czy trzeba nawijać drut na jakiś rdzeń czy coś?

Aby podpowiedzieć na to pytanie - musisz podać częstotliwość jaka chcesz odbierać.

Przykład anteny na pasmo UKF 88-108 MHz :

Pozdrawiam.
  • #3 8903701
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Mam wrażenie ,że pytającemu chodziło o coś wiele bardziej prostego, czyli najprostsze radio. Antena nawijana na pręcie to antena ferrytowa stosowana wyłącznie dla zakresu fal długich i średnich. Pręt ferrytowy (im dłuższy tym lepszy) na którym nawinięto około 30zw drutu nawojowego ,lub jeszcze lepiej licy stanowi antenę dla fal średnich. Po dołączeniu kondensatora tworzy selektywny obwód rezonansowy.Dla fal długich zwojów powinno być ze 3 razy więcej.
    Najprostszy układ wzmacniacza na jednym tranzystorze jest w stanie zasilić słuchawki. Ale dalej to szeroka dziedzina, którą musisz sam poznać z książek i Googli.
REKLAMA