logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty nadajnik FM? Mam kilka pytań.

pala022 27 Lis 2021 22:59 1107 2
REKLAMA
  • #1 19732939
    pala022
    Poziom 9  
    Szukałem w internecie jakiegoś w miarę prostego schematu małego nadajnika FM do rozpoczęcia tworzenia układów i wybrałem ten. Co sądzicie i jego stabilności i tendencji do tworzenia harmonicznych (których lepiej, żeby nie było)? Układ budowany oczywiście w celach edukacyjnych. :P

Jak zbudować prosty nadajnik FM? Mam kilka pytań.

Źródło: http://electronics-diy.com/4-watt-fm-transmitter.php (wyczytałem w notach katalogowych 2N3866, że na wyjściu powinien mieć prawie 1 W, a nie 4 jak w linku).

1. Z jakiego punktu najlepiej wyprowadzić masę?
    2. czy jeśli styki antenowe przylutuję do gniazda F i wkręcę do niego kabel antenowy 75 om, to będzie to dopasowane do anteny dipolowej (wyczytałem, że ich impedancja wynosi ~73 om, co nie jest [chyba] znaczącą różnicą)? :|
  • REKLAMA
  • #2 19732973
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1352
    Od czegoś trzeba zacząć... Bawiłem się ongiś z pozytywnym skutkiem, odległością działania nie powalają takie układy, ale można się narazić tym panom w samochodziku z antenami kierunkowymi, gdy sąsiedzi doniosą, że im zakłócasz fale radiowe... Masę do anteny wyprowadź z C8, a do mikrofonu z C2 - chyba preferuje się jak najkrótsze tory... Przewód do dipola próbuj przewodem współosiowym (koncentrycznym), ale i przewodem symetrycznym też możesz próbować, czasem dla podniesienia wydajności ważna może być długość kabla antenowego = krotność ?/2, nie tylko rozpiętość dipola dopasowana do częstotliwości nadawania... O stabilności dowiesz się, jak uruchomisz...
  • #3 19733156
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    Ten układ uzyskuje modulację FM poprzez zmiany pojemności pasożytniczych tranzystora wywołane modulacją punktu pracy. To nie jest metoda na budowę dobrej jakości nadajnika, to jest metoda na uzyskanie najprostszego schematu.

pala022 napisał:
    wyczytałem w notach katalogowych 2N3866, że na wyjściu powinien mieć prawie 1 W, a nie 4 jak w linku

W nocie katalogowej znajdziesz jedynie parametry samego tranzystora, nie znajdziesz informacji o parametrach układów które można zbudować na tym tranzystorze. Wzmacniacz to układ w klasie E, a więc ma potencjał do uzyskania dużej sprawności, jeśli jest poprawnie zestrojony. W poprawnie działającym układzie moc wyjściowa będzie większa niż moc strat w tranzystorze, może i osiągnie te 4 W na wyjściu.

pala022 napisał:
    1. Z jakiego punktu najlepiej wyprowadzić masę?
    Układy w.cz. buduje się inaczej niż m.cz. Masa powinna być płaszczyzną, poza tym, tak jak pisze kolega powyżej.

pala022 napisał:
    czy jeśli styki antenowe przylutuję do gniazda F i wkręcę do niego kabel antenowy 75 om, to będzie to dopasowane do anteny dipolowej (wyczytałem, że ich impedancja wynosi ~73 om, co nie jest [chyba] znaczącą różnicą)
    Impedancja OK, ale zostaje kwestia symetryzacji, poszukaj szczegółów w sieci.
REKLAMA