logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa HPS - maksymalna odległość żarówki od zapłonnika i dławika?

Błażej 21 Gru 2010 16:38 3907 11
REKLAMA
  • #1 8896568
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Już tłumaczę... Dostałem pytanie: czy działać poprawnie będą źródła światła skomponowane w taki sposób: sama żarówka osadzona w kloszu na zewnątrz. Natomiast zapłonnik i dławik w pewnej odległości, umieszczone osobno w budynku. Ma to prawo działać poprawnie? Jaka jest maksymalna odległość oddalenia żarówki od reszty? Czego się spodziewać przy takiej kombinacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8896769
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    W pracy mam lampy HPS na 20 metrowym wysięgniku, a cała reszta na ziemi i działa normalnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8896776
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Np.Link
    większa odległość = większy przekrój przewodu.
  • #4 8902363
    kaszel
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Błażej napisał:
    Już tłumaczę... Dostałem pytanie: czy działać poprawnie będą źródła światła skomponowane w taki sposób: sama żarówka osadzona w kloszu na zewnątrz. Natomiast zapłonnik i dławik w pewnej odległości, umieszczone osobno w budynku. Ma to prawo działać poprawnie? Jaka jest maksymalna odległość oddalenia żarówki od reszty? Czego się spodziewać przy takiej kombinacji?

Nie, nie będzie działać. Zapłonnik powinien być zainstalowany w oprawie przy źródle światła. Dławik może być w dowolnej odległości od całości.
  • #6 8967330
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Kolega kaszel napisał:
    kaszel napisał:
    Dławik może być w dowolnej odległości od całości.

Kolega Łukasz-O zamieścił link:
    Łukasz-O napisał:

w którym jest następująca informacja:
    "Dławik może być w odległosci do około 2 m od lampy".

Proszę o wyjaśnienie, która informacja jest prawidłowa.
    Z pewnością nie może to być dowolna odległość.
  • #7 8967788
    kaszel
    Poziom 17  
    Niestety informacje zawarte w odnośniku są błędne. Mogę podać co najmniej kilka przykładów instalacji, gdzie dławiki były instalowane z dala od lampy. Zazwyczaj w odległości przynajmniej 40-50m.
  • REKLAMA
  • #8 8967827
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    kaszel napisał:
    ]Niestety informacje zawarte w odnośniku są błędne. Mogę podać co najmniej kilka przykładów instalacji, gdzie dławiki były instalowane z dala od lampy. Zazwyczaj w odległości przynajmniej 40-50m.
    Przynajmniej, czyli jak rozumiem to minimum 40-50 m, a nie w mniejszej lub dowolnej odlegości jak napisałeś wcześniej?
  • REKLAMA
  • #9 8968183
    kaszel
    Poziom 17  
    Źle rozumiesz. Stwierdzenie przynajmniej odnosiło się do przykładów, które miałem zamiar przedstawić, a nie do zasady działania układu wyposażonego w statecznik indykcyjny - najwyraźniej nie wiesz jak taki układ działa.

Odnośnik przytoczony przez Łukasza-O zawiera błędne informacje. Odległość statecznika indukcyjnego od lampy nie ma najmniejszego znaczenia.

Może znajdować się w oprawie oświetleniowej (zaraz obok źródła światła).
    Może znajdować się w komorze bezpiecznikowej słupa latarni (kilka metrów od źródła)
    Może znajdować się w szafce zasilającej oświetlenie na danym obiekcie (kilkadziesiąt do kilkuset metrów od źródła)

Tak na prawdę wszystko zależy od względów praktycznych. Dlatego (lekkie) stateczniki do lamp małej mocy zazwyczaj instaluje się w oprawach oświetleniowych, a (ciężkie) stateczniki do lamp większych mocy w innych miejscach żeby nie obciążać dodatkowo konstrukcji słupa.
  • #10 8975017
    humax
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Jest rzeczą normalną, że dla dużych mocy lamp wyładowczych układ stabilizacyjny (dla układów 380V) lub stabilizacyjno-zapłonowy (dla układów 220V) nie umieszcza się w korpusie oprawy. Stosując tego typu rozwiązania należy uwzględnić 2 parametry:
    - przekrój przewodu pomiędzy lampą a balastem powinien zapewnić spadek napięcia nie większy niż 5%
    - pojemność przewodu pomiędzy lampą a zapłonnikiem nie może być większa od wartości podanej przez producenta zapłonnika - w zależności od odległości należy wybrać odpowiedni zapłonnik, gdyż typy do dużych odległości nie powinny być wykorzystywane do małych i na odwrót. Każdy szanujący się producent podaje odpowiednie wartości pojemności.

Rzecz o tyle normalna, że chyba nikt nie chce przepłacać za "pancerny" maszt jeżeli może osprzęt umieścić "na dole". Operacja ma sens dla mocy powyżej 400W.
  • #11 8980970
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Witam z powrotem u elektryków.
    I tak dławik może być gdziekolwiek, ale zapłonnik z racji WN, już po przekroczeniu 2m od Lampy HPS nie zapala jej za każdym razem.
    Jak by była izolacja WN to może by to zadziałało ale pojemności przewodu też nie da się ominąć łatwo.

Mam ten problem w lampach warsztatowych 70W gdzie zapłonnik musi być w lampie a dławik przy włączniku.
  • #12 8983160
    humax
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Dla małych mocy może być najtrudniej. Zapłonniki przeznaczone do zapłonów "na odległość" produkowane są raczej od większych mocy - ja spotkałem się od 250W. No,ale też potrzeby dla małych mocy występują w bardzo specyficznych przypadkach. w każdym razie jeżeli chcemy zrobić to dobrze a odległość spora to czeka nas wymiana zapłonnika a nie używanie tego co znajdziemy w zwykłej oprawie.

Przykładowe dopuszczalne pojemności przewodu łączącego dla zapłonników Philips: SN56 - 4..10nF, SN59 - 0..2nF, SN61 - 0..4nF. Oczywiście typowo w oprawach znajduje się SN59.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy maksymalnej odległości żarówki HPS od zapłonnika i dławika. Uczestnicy forum podzielili się doświadczeniami, wskazując, że dławik może być umieszczony w znacznej odległości (nawet do 50 m) od lampy, podczas gdy zapłonnik powinien być blisko źródła światła, aby zapewnić prawidłowe działanie. Wskazano, że dla lamp o mniejszych mocach, zapłonnik powinien znajdować się w lampie, a dławik może być oddalony. Istotne jest również, aby przekrój przewodu między lampą a dławikiem był odpowiedni, aby zminimalizować spadek napięcia. W przypadku lamp HPS, zapłonnik powinien być dostosowany do odległości, a jego pojemność nie może przekraczać wartości podanych przez producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA