logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP z USB na Dell Latitude LS - nie uruchamia się instalator

Tomiil 27 Gru 2010 12:17 9515 9
REKLAMA
  • #1 8918127
    Tomiil
    Poziom 10  
    Mam problem z instalacją systemu Xp na laptopie Dell Latitude LS dokładnego modelu nie znam chciałem system wgrać przez usb ale instalator sie nie uruchamia i w biosie ustawiłem na bootowanie z usb macie jakies pomysły
  • REKLAMA
  • #2 8918213
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 194
    Nie mamy pomysłów, bo nie wiemy co podłączasz do USB: pendriva, kartę pamięci, dysk zewnętrzny, napęd CD, DVD czy aparat fotograficzny? A to co podłączasz do USB jest samobootowalne na pewno? A napęd CD lub DVD w laptopie masz zepsuty? A laptop masz sprawny?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8935332
    Tomiil
    Poziom 10  
    Przepraszam za mało informacji , podłaczam pendriva i mam program usbpack.exe na pc mi sie instaluje z niego sustem ale na laptoie nie moge tego zrobic
  • REKLAMA
  • #5 8935411
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Czego nie mozesz zrobic? Utworzyles bootowalny pendrive tak jak to masz podane na stronie do ktorej link dostales?
    usbpack.exe to tylko spakowana pczaka z programami. Wysil sie i przeczytaj ze zrozumiem strone do ktorej link dostales i wykonaj to co masz tam napisane.

(widze, ze strona sie nie otwiera ale kopia na google dziala)
  • #6 9122588
    Lempik
    Poziom 11  
    Jest już trochę późno, ale dołączę się do tematu. Może ktoś pomoże!?

Mam netbooka Lenovo S10-2. Przygotowałem zgodnie z instrukcjami pendriva z instalką xp. Zmieniłem w biosie na bootowanie z usb i wygląda na to, że sam pendraiv działa.
    Uruchamiam kompa, zaczyna się instalacja i po załadowaniu sterowników zaczyna się główny instalator. Po kliknięciu na <<INSTALUJ>> pokazuje się okno z napisem: "Instalator nie może znaleźć stacji dysków CD-ROM".
    Próbowałem zmienić opcję w biosie (SATA mode) z AHCI na compatible - tylko to jest dostępne. Ale nic to nie dało, choć nie wiem, czy mogło coś dać.
  • #7 9123412
    Tomiil
    Poziom 10  
    ale musisz od nowa ustawić na bootowanie pendrive po zainstalowaniu sterów tak czytałem poszukaj odpowiedzi u wujka google
  • #8 9123485
    Lempik
    Poziom 11  
    Szukałem u "wujka google" i w wielu miejscach "cioci forum".
    A jak po zaczęciu instalowaniu systemu (pierwszy etap to załadowanie sterowników) ustawić bootowanie ponownie? Po wejściu do biosu (zmianie bootowania i wyjściu) komputer włączy się jeszcze raz i jeszcze ja zacznie się proces instalacji xp, i właśnie zacznie się od załadowania sterowników.
  • #9 9123800
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 194
    Lempik: proponuję powrót do źródeł i ponownie, ale dobrze tym razem spreparować pendriva według linku jaki podał bobok7 wyżej i jaki niżej jeszcze raz podaję - nie ma siły, musi działać bez komunikatów typu "Instalatar nie może znaleźć stacji dysków CD-ROM". Do końca instalacji nie ma potrzeby zmieniać sposobu bootowania... Właśnie to wczoraj przerabiałem... No bo jak zmienisz sposób bootowania to oczywiste będzie, że system nie będzie szukał plików instalatora na pendrive tylko na CD-ROM... http://walendowski.com/2009/02/19/instalacja-windows-xp-z-usb-pendrive-a-karty-pamieci-flash/
  • #10 9132352
    Lempik
    Poziom 11  
    Mój problem rozwiązany.
    Na początku korzystałem z opisu i programu zawartego na stronie 'toin.pl/20/windows-xp-z-pendrivea/. No i problemy wyszły przy korzystaniu z programów tam dostępnych i przygotowywaniu ich pod Win7 (problemy z prawami dostępu i dostępem jako administrator).
    Jak już zmieniłem program na ten ze strony 'walandowski...' (i użyłem xp do przygotowania) to jest tam punkt, który mówi o instalacji na netbooku bez cd-romie. Kolejny problem wyszedł przy instalacji już na docelowym komputerze. Dwa albo trzy razy wyskoczył problem braku plików lub inne nieoczekiwane zatrzymania instalacji. Te fakty wynikały z błędów na obrazach iso, z których był przygotowywany usb.
    Jak już znalazłem dobrą wersję, to i pendrajv się dobrze przygotował, instalacji zakończyła się poprawnie i system jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na laptopie Dell Latitude LS z pendrive'a. Mimo ustawienia bootowania z USB w BIOSie, instalator się nie uruchamia. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnić się, że pendrive jest bootowalny oraz że używa odpowiedniego oprogramowania do jego przygotowania. Wskazano również na możliwość problemów z obrazem ISO oraz na konieczność ponownego ustawienia bootowania po załadowaniu sterowników. Użytkownicy podzielili się linkami do instrukcji oraz doświadczeniami z innymi modelami, takimi jak Lenovo S10-2, gdzie również wystąpiły problemy z wykrywaniem stacji dysków CD-ROM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA