logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym są figury Lissajous i na czym polega ich tworzenie?

pasorzytek 10 Paź 2004 10:39 5004 5
REKLAMA
  • #1 903448
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Figury lissajaus [lisażu] moglby mi ktos powiedziec coto jest i dokladniej na czym polega??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 903466
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    Figury powstają przez podłączenie sygnałów do obu kanałów oscyloskopu. SYgnał A jest normalnie podłączony do odchylania pionowego natomiast B zamiast podstawy czasu do odchylania poziomego. Dzięki nim możesz np stwierdzić przesunięcie fazowe, stosunek dwóch częstotliwości itp ;)
  • REKLAMA
  • #4 903758
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Figury te mozna symulowac nawet na wizualizacji WINAMPA. Gdzieś tu umiescilem skrypcik, który to umieszcza na ekranie komputera.

Nie wiem na jakim etapie szkolnym jesteś. Ale figury Lissajous jest to sumowanie drgań. Prąd elektryczny zmienny jest falą, drganiem... jesli na przykład na osi X odłozysz wartości sinusa a na osi Y odlożysz cosinus...(czyli sinus + 90 stopni) to bez dodatkowych przesunięć fazowych powinieneś dostać okrąg...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic120220.html

masz tu jeszcze coś takiego:

Dzielisz obojętnie jakie by nie były to figury liniami prostymi na osi X i Y. Potem liczysz w ilu punktach się przecinają z wykresem - albo tym co zobaczysz na oscyloskopie. Dzielisz przez siebie te liczby ktore otrzymałeś z licznenia punkcików i masz gotowy stosunek częśtotliwości.

Jak na zalaczonym obrazku 16/14= 8/7 i taki jest stosunek częstotliwości.

W badaniach na pracowni, gdzie szukamy nieznanej częstotliwości najlepiej uzyskac stosunek 1:1 Generator contra sygnał badany - wystarczy wtedy sczytac wartość z generatora i mamy policzoną częstotliwośc...
    Załączniki:
    • Czym są figury Lissajous i na czym polega ich tworzenie? lissajous.jpg (45.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 904488
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    wielkie dzięki Tremolo właśnie tego potrzebowalem ;) pozostałym kolegą też dziękuje ;)
  • #6 904959
    senior
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Istnieje rowniez metoda pomiaru czestotliwosci polegajaca na podaniu do plytek x i y jednej czestotliwosci ( na y z przesuwnika o 90 stop ) .
    Druga wieksza czestotliwosc jest podana na modulacje jasnosci.Na ekranie uzyskuje sie kolo z wycinkami .Kolo stoi w miejscu jesli stosunek czestot. jest liczba calk, lub obraca sie w lewo/pra
REKLAMA