logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Tonsil MCO 52 – jak podłączyć mikrofon DIN5 do komputera lub miksera?

djram 29 Gru 2010 18:06 3980 2
REKLAMA
  • #1 8930210
    djram
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam bardzo serdecznie i gorąco wszystkich forumowiczów . Mam nadzieje ze temat umiescilem w dobrym dziale.

Posiadam mikrofon Unitra Tonsil mco 52

Jego zdjecia

Wtyczke jaką posiada to tak jak na tym zdjeciu tylko nie 3 piny lecz 5 tzw din5

Ma on swoje zasilania tzn mozna wlozyc baterie ale z tego co widze jest on jakos przerobiony ze zamiast bateri to do blaszki ze srodka idzie jakis drut .

Ogolnie chodzi mi o to ze chciałbym go podlaczyc pod komputer/mikser jakos na krotko pod duzego jacka , rozrysował by ktoś jak to moge zrobic ?

[/img]

Dodano po 19 [minuty]:

Ok znalazłem schemat na forum ... teraz mi powiedzcie który mam zastosować ?
    i czy to w ogole dobry schemat ?

• REKLAMA
  • #2 8930514
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1233
    Ten dziwny przewód to odczep na transformatorze liniowym podający napięcie fantomowe.
    W profesjonalnych mikrofonach pojemnościowych stosuje się takie rozwiąznie, kiedy w torze pochodnym linii symetrycznej podaje się względem masy napięcie +48V. Z tego napięcia zasila się sam mikrofon oraz wzmacniacz wstępny.

Połączenia na rysunkach dotyczą kabli połączeniowych zapisu/odczytu
    mini jack / DIN.
  • #3 12901754
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Podepne się pod ten temat bo mam w/w mikrofon 4szt. - zdjecie po prawej przedstawia przerobioną płytkę preampu bezpośrednio pod PHANTOM +48V - z lewej strony jest układ oryginalny - i takowy mam. Pod niego podpinamy albo baterię i na wtyczce robimy mostek między pinami lub robimy reduktor napięcia phantom z miksera na 5V przy udziele diody Zenera.

Ja mam taki problem mam 4 mikrofony zrobiłem dwa kable DIN-> XLR i wpinam pod mikser. Jeden gra bardzo dynamicznie i przyjemnie natomiast drugi mikrofon jest o 20dB cichszy - podejżewam awarie.
    Trzeci i czwarty są popękane w środku i kable odpadły od korozji od wylanej baterii do DIN. Potrzebowałbym rozpisu przewodów gdzie jaki kabel wchodzi na płytkę. Pozdrawiam
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA