logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

toyota avensis silnik 1.6 4A-FE czujnik temperatury

GRZEŚ 1979Z 30 Gru 2010 11:34 13380 6
REKLAMA
  • #1 8933650
    GRZEŚ 1979Z
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam mam problem z odnalezieniem czujnika cieczy chłodzącej w avensis 1.6 4A-FE.przy obudowie termostatu są dwa czujniki jeden termiczny od włączania wentylatorów chłodnicy,drugi nie wiem od czego jakieś dwie rurki podciśnieniowe wychodzą jedna idzie do kolektora ssącego druga do zbiornika,recyrkulacji.czujnik temperatury powinien być na jeden przewód taki podłużny nigdziej go nie widzę,pomóżcie,byłbym wdzięczny za jakiś rys.lub opis gdzie go szukać.z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8937349
    GRZEŚ 1979Z
    Poziom 10  
    dzięki jutro popatrzę,bo dzis kupiłem ten od załączania wentylatorów myślałem że ma działanie podwójne,niestety nie.trochę zaczęłem się tym martwić bo auto mam tydzień.a jakim olejem zalać motor,podobno jezdził na syntetyku mobila czy 5W50 to nie za zbyt dobry do auta które ma ponoć 160tys.km.pozdrawiam i wielkie dzięki za wskazanie czujnika.
  • #4 8937971
    GRZEŚ 1979Z
    Poziom 10  
    witam,niestety we wskazanym miejscu u mnie w aucie go nie ma.a może ten od załączania wentylatorów ma podwójne działanie?a może ktoś wie jak sprawdzić działanie wskaźnika na desce rozdzielczej bo jż sam ie wiem gdzie może być przyczyna,ale w poprzedniej toyocie czujik był przy obudowie termostatu,tu chyba zaginął albo jakaś magia.troche to denerwujące.
  • REKLAMA
  • #6 8940383
    GRZEŚ 1979Z
    Poziom 10  
    opatrzyłem ceły motor,nie mem pojęcia gdzie może być ten czujnik,chyba ten od wentylatorów pokazuje na zegarze,wymieniłem na nowy popukałem w zegar i działa,zawiesił sie czy cos.dzięki za podpowiedzi i wszystkiego naj w Nowym Rok.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 8940844
    bandi21
    Poziom 30  
    Ocena: 655
    marecki360 to niejest silnik 4AFE

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem lokalizacji czujnika temperatury cieczy chłodzącej w Toyocie Avensis z silnikiem 1.6 4A-FE. Użytkownik wskazał, że przy obudowie termostatu znajdują się dwa czujniki, z których jeden jest odpowiedzialny za włączanie wentylatorów chłodnicy. Użytkownicy podzielili się zdjęciami oraz wskazówkami, jednak autor nie znalazł czujnika w sugerowanym miejscu. Pojawiły się również pytania dotyczące oleju silnikowego, gdzie zasugerowano stosowanie syntetyka, ale z uwagą na przebieg pojazdu. Ostatecznie autor wymienił czujnik wentylatorów, co poprawiło działanie wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA