logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY DCR-TRV740E: Błędy C:31:40 i C:31:42, nierówne rozpędzanie bębna

ppawl 11 Paź 2004 12:02 1805 2
REKLAMA
  • #1 905547
    ppawl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sprzęt jak w temacie. Pojawiają się błędy C:31:40 i C:31:42, które oznaczają FG Fault when starting drum / during normal drum operations. Kamera po włożeniu kasety zamyka mechanizm i przy rozpędzaniu bębna lub kilka sekund po rozpoczęciu nagrywania lub odtwarzania zgłasza błąd. Samo rozpędzanie bębna jest dziwne: nie jest jednostajne, tylko skokowe, przechodzi jakby przez kilka prędkości. Co może być przyczyną?
    Widoczne są ślady użytkowania kamery , widać miejscami ślady korozji od wilgoci.

Jeszcze jedno pytanie: czy można (jeśli tak to gdzie i za ile) kupić taśmę sygnałową do wizjera (cz/b). Jest złamana i nie działa wizjer.
  • REKLAMA
  • #2 905608
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Sprawdz czy usterka nie powstala od nadmiaru wilgoci (korozja na zlaczach lub plycie).Jesli nie ma sladow korozji w elektronice to sprobuj oblutowac servoprocesor i zlacza od silnikow.Powodzenia.
  • #3 960084
    ppawl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Rzeczywiście - winą była korozja, pośniedziały styki, poczyściłem płytkę, wymyłem styki, przelutowałem też silnik bębna. Ruszyło. Może była to kwestia zimych lutów, może upływności sygnałów na płytce z elektroniką. Najważniejsze, że działa. Dzięki za pomoc.
REKLAMA