logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook KGE 3440 ZB PLUS - piekarnik nie działa, brak czerwonej kontrolki

Bobas197610 02 Sty 2011 21:59 5914 7
REKLAMA
  • #1 8949493
    Bobas197610
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    W ww kuchence padł piekarnik, mianowicie po przekręceniu rodzaju pracy grzałek zapala się pomarańczowa kontrolka, natomiast po ustawieniu pokrętłem temperatury brak zapalonej kontrolki czerwonej oraz nic nie działa w żadnym trybie pracy grzałek piekarnika. Co może być przyczyną. Zaznaczam iż chodzi na nastawieniach zegara na reczny.
  • REKLAMA
  • #2 8950503
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Możesz mieć trzy uszkodzenia, albo padł Ci przełącznik funkcyjny albo coś z zegarem jest nie tak lub uszkodzony jest termostat. Sprawdź czy po za godziną nie wyświetla się coś na zegarze (zwróć uwagę na 4 przycisk od lewej jeśli coś się nad nim wyświetla naciśnij do zgaśnięcia). Przełącznik funkcyjny może mieć wypalone styki , to samo dotyczy termostatu.
  • REKLAMA
  • #3 8953015
    Bobas197610
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wyświetlacz i nic na nim oprócz godziny nie jest wyświetlanie,oprócz tego rozebrałem przód aby dostać się do przełącznika funkcji grzania. Jest on wizualnie w porządku ponieważ niezauważyłem żadnego przypalonego styku ani zacisku w kolorze przegrzania. to samo się tyczy regulatora termostatu ponieważ wygląda jakby wyszedł z fabryki, niestety niewiadomo jak z jego działaniem.
    Zauważyłem ponadto że przy włączaniu piekarnika kontrolka czerwona od grzania gdzałek podświetla się na jakieś 0,5 sek, dosłownie jest to malutki błysk który również na taki sam czas włącza podświetlenie piekarnika.
  • REKLAMA
  • #4 8953386
    Trull
    Poziom 28  
    Wygląda na to że padł Ci przełącznik funkcji.
  • #5 8953459
    Bobas197610
    Poziom 11  
    Trull jesteś pewnien? Jak tak to jutro jadę po nowy przełącznik.
  • REKLAMA
  • #6 8959064
    Trull
    Poziom 28  
    Raczej tak , na stykach coś się dzieje bo miga Ci na chwilę kontrolka w trakcie przełączania funkcji.
  • #7 8959228
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    Najczęściej "padają" pierwsze dwa styki patrząc od strony gałki.
    Spisz dokładnie typ przełącznika zanim udasz się do sklepu. Wizualnie prawie niczym się nie różnią, a jest ich chyba z 15 typów. Po modelu kuchenki też się nie da ustalić tak na 100% jaki tam siedzi przełącznik funkcji.
  • #8 9005392
    Bobas197610
    Poziom 11  
    Dziękuje koledzy.
    Żona bardzo zadowolona bo może piec ciasta, a ja mam spokój ponieważ nie suszy mi głowy abym naprawił kuchenkę.
    A teraz technicznie wymieniłem przełącznik funkcji piekarnika i piekarnik chula jak miło.Problem rozwiązany, jeszcze raz dziękuje wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem w kuchence Mastercook KGE 3440 ZB PLUS, który nie działał, a czerwona kontrolka grzania nie zapalała się. Po analizie problemu, zasugerowano trzy potencjalne usterki: uszkodzenie przełącznika funkcyjnego, zegara lub termostatu. Użytkownik sprawdził wyświetlacz oraz wizualnie ocenił przełącznik i termostat, nie znajdując widocznych uszkodzeń. Ostatecznie, po wymianie przełącznika funkcji, piekarnik zaczął działać poprawnie, co przyniosło ulgę użytkownikowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA