logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć cienkie poziome linie na kineskopie?

mac p 11 Paź 2004 21:47 1137 7
REKLAMA
  • #1 906768
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    często trafia mi się na kineskopie zakłócenie w postaci cienkich lini

nie wiem co jest przyczyną napewno i koledzy mieli takie cienkie poziome linie czy można to usunąć
  • REKLAMA
  • #2 906784
    Czesław Kapłan
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Czy to są powroty , jeśli tak to zmniejsz na poczatek napięcie na siatce drugiej
  • REKLAMA
  • #3 908463
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    to nie są linie powrotów te linie są równoległe na całym ekranie
  • REKLAMA
  • #4 908474
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 58
    jeśli masz jakieś urządzenie emitujące jakieś fale obok kompa to usuń,ale również może to być przyczyną zimnych lutów.
  • REKLAMA
  • #5 908490
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Czy to są pionowe linie co 5mm.
  • #6 909532
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    zzz, a co to za pytanie skoro autor napisał, że są poziome.
    Spotkałem podobne zakłócenia i przyczyną były elki w pionie - u mnie jednak występowały takie zakółcenia na połowie ekranu.
    Gdzieś czytałem na elektrodzie, że coś tam może się dziać z trafopowielacza. Chyba po wymianie na zamiennik.
    Pozdrawiam.
  • #7 909750
    gregs
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam
    mialem cos takiego w sonce czyli cieniutkie linie poziome w odleglosci ok 1mm od siebie. przyczyna byl brak ekranu na zasilaczu
    pozdrawiam

ps. zasilacz mialem na boku monitora i byla zdjeta aluminowa oslona i stad te zaklucenia.
    pozdrawiam
  • #8 909805
    mars212
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    ...No właśnie Ja mam podobny przypadek,takie poziome linie ale rożnokolorowe, po wymianie całej płytki wzmacniacza (na żywca-blokowo) usterka ustąpiła, ale konkretnie też nie wiem co tu było grane, mam jeszcze trzy identyczne przypadki i czekają na doktora.....:) Pozdrawiam! Marek

Podsumowanie tematu

✨ Problem cienkich poziomych linii na kineskopie może mieć różne przyczyny. Linie te nie są powrotami i występują równolegle na całym ekranie. Możliwe źródła zakłóceń to obecność urządzeń emitujących fale elektromagnetyczne w pobliżu monitora, zimne luty na płytce, uszkodzenia elementów wzmacniacza lub trafopowielacza. W jednym przypadku przyczyną były elki w pionie, a w innym brak ekranu na zasilaczu, co powodowało zakłócenia, zwłaszcza gdy aluminiowa osłona zasilacza była zdjęta. Wymiana całej płytki wzmacniacza na nową lub zamiennik może usunąć problem, choć dokładna diagnoza bywa trudna. Linie mogą mieć różne kolory i odstępy, np. około 1 mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA