logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekran "przecięty" dwoma (dwiema?) cienkimi liniami

madman_xxx 10 Mar 2006 09:09 2580 11
  • #1 2396820
    madman_xxx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam kłopot jak w temacie. Dwie cienkie linie dzielą ekran na 3 (mniej więcej równe) części. Temat był prawdopodobnie poruszany, niestety nic nie znalazłem. Aha, i widziałem ten efekt już na kilku monitorach, ale interesuje mnie HP (w końcu mój :D). Ktoś ma jakieś praktyczne rady?

Aha, jeszcze jedno: Obraz jest nieco nieostry... Czy warto rozbierać (strasznie czasochłonne!) i kręcić przy trafo? Czy nie warto, bo on ma już swoje lata (r. prod '98) i nic lepiej nie będzie? Jest rozmyty przy każdej rozdzielczości. O jasność nie pytam, bo pomóc może pewnie jedynie wymiana kineskopu :/
  • #3 2396983
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Cienkie linie to nic innego ja cieniutkie druciki na masce kineskopu stabilizuące samą maskę... to rozwiazanie stosuje sie w CRT z paskim ekranem w celu zabezpieczenia maski szczeliniwej przed drżeniem.

Jezeli masz lekko rozmyty obraz to ustaw odświeżanie o krok niżej od nominalnego np 75Hz...powinno się wyostrzyć trochę :) Niestety niektóre monitory np NEC FE700 potrafią pracować 1024.768 przy 85Hz, ale obraz jest wyrażniejszy przy 75Hz :) sprawdz

pozdr KN
  • #4 2397053
    madman_xxx
    Poziom 12  
    Nie wiem czemu, ale nie ma całości treści tematu (był tam napisany model tego HP, czyli A4576 (chassis N3)

Tak, linie są poziome (jak to się stało, że tego nie napisałem...). Tak ma być? Strasznie mnie one drażnią, ale trudno...

Jeśli chodzi o ostrość, to jest on nieostry niezależnie od odświeżania (ani rozdzielczości, co zresztą napisałem). A nie zabieram się do tego, bo:

1) monitor otoczony jest 20kg blachy,
    2) Przy poprzedniej naprawie przewody z trafo WN były cięte i łączone. Niby są zaizolowane (nałożona koszulka izolacyjna + kilka zwojów izolacji), ale wolę tam się nie dotykać,
    3) Przewody od płytki są krótkie, więc musiałbym odłączać, pokręcić, sprawdzić, znów odłączyć, pokręcić... Pomijam fakt, że jak kineskop ostygnie, to jest bardzo nieostry, więc trzeba czekać aż się chwile zagrzeje... Ojoj strach się bać :)
  • #5 2397086
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Jeżeli monitor był naprawiany to ktoś spartolił robotę :) Jeżeli chcesz spróbować poprawić ostrość to gdy zdejmiesz obodowę plastikową to zapewne bez problemu znajdziesz trafo... na nim masz dwa pokrętła regulacyjne. Znajdz to z opisem FOCUS i delikatnie skalibruj ostrość... aż tak trudne nie jest

pozdr KN
  • #6 2397349
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A to napewno ostrość, a może konwergencja - Uruchom jakiś monitor test i Sprawdź dokładnie.
    Jeśli ostrość to podpowiem że jak są 3 potencjometry na trafie to odpowiadają 2 górne (nie zawsze są opisy).
    Linie mają być.
    Pozdrawiam.
  • #7 2397357
    madman_xxx
    Poziom 12  
    Tym kimś, kto spartolił byłem ja :D Już zostałem za to zlinczowany, ale i tak nie miałem wyjścia: przewody były "wbite w trafo, tak samo w płytkę na kineskopie, a na ekranie pod tradycyjną gumką był jakiś zatrzask... Szarpałem go chwilę, ale nie chciał zejść...

A to pokrętło focus to nawet widziałem, ale jak już mówiłem - dostęp do niego (przy włączonym monitorze) jest baaardzo niebezpieczny i trudny...

Dodano po 42 [minuty]:

dariuszm2 napisał:
    A to napewno ostrość, a może konwergencja

Nie jest to konwergencja (którą można regulować z poziomu OSD monitora). To taki klasyczny obrazik z wypalonego CRT :)
  • #8 2397578
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Po pierwsze regulacja fosusow w tymmonitorze moze byc chyba przeprowadzona bez otwierania obidowy.. poprzez perforecje w obudowie wprowadzmay wkretak i krecimy focusami...
    a po drugie rozebranie tego monitorka,regulaja focusow i zlozenie to 15 minut... naprawiam dziennie ponad 10 wiec to raczej nie problem...
    po tzrecie masz starsznie wszystko pokaszanione w nim a teraz dopiero sie budzisz ze cos nie dziala... tzreba bylo od razu dac fachowcowi do serwisu..
    JAk widzuimy kolejny przyklad osoby ktora nie za bardzo wiedzac co robi probuje naprawic samodzielnie monitor korzystajac z zapytan na elektrodzie..
  • #9 2397741
    madman_xxx
    Poziom 12  
    Pegelmesser napisał:
    JAk widzuimy kolejny przyklad osoby ktora nie za bardzo wiedzac co robi probuje naprawic samodzielnie monitor korzystajac z zapytan na elektrodzie..

Ach po co te nerwy i przez nie chyba te literówki :P

Też nie lubię braku profesjonalizmu, ale jak przy tym jesteśmy, to zejdę odrobinę z tematu i opowiem historię tego monitora.

Kupiłem go za grosze na złomie jako niesprawnego. Oddałem do "fachowca" (osiedlowy serwis RTV), ale zaproponowano mi cenę naprawy o jedno zero za dużo... Conajmniej. Ale po starej znajomości magik powiedział co się stało. Poczytałem na elektrodzie, że to częste w tych monitorach (spalony CXA2043Q) i długo się zastanawiałem, czy w ogóle opłaca się kupować ten układ i naprawiać, zwłaszcza, że nie miałem żadnej pewności, że to akurat ten układ i że monitor mi pochodzi. Potem znalazłem kogoś, kto relatywnie tanio sprzedawał te układy, więc kupiłem, oddałem płytkę z układem do wlutowania to innego RTV-znajomka (stąd pocięte przewody) i tym sposobem działa.

Z wykształcenia jestem technikiem elektronikiem, zajmuję się elektroniką jako hobby, ale z braku czasu i sprzętu nie mogę robić wszystkiego dokładnie od początku do końca. I szkoda tracić czas i pieniądze na tą dwudziestocalową bombę zegarową, nie uważacie?
  • #10 2397899
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    To zależy od różnych rzeczy (np. jaki jest stopień wypalenia, czy coś innego się nie dzieje).
    Ale moje pytanie jest inne - układ CXA2043Q - gdzie Kupiłeś, za ile i dlaczego tak drogo?!
    Jeśli to nie tajemnica proszę o info.
    Pozdrawiam.
  • #11 2397998
    madman_xxx
    Poziom 12  
    Układ kosztował ~130PLN (bo to SONY - ich krzem jest sprowadzany chyba z Księżyca :/) + ~15PLN przesyłka (na trasie Białystok - Warszawa). Natrafiłem na człowieka, który je sprzedawał tutaj, na elektrodzie. Jeśli chcesz mail - daj znać na PW.

Monitor działa, może nawet podziała :) Jeszcze jest w miarę jasny, ale słaby ma kontrast. A do tego focusa to się zmotywuję może pod koniec weekendu... Stopień wypalenia? Myślę, że jak na 7-letni monitor to świeci nieźle (widziałem nowsze, które gorzej świeciły).
  • #12 2399356
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    hmm technik elektronik raczej nie wyrywa przwodow i nie tnie ich bez sensu.. jak nie masz cierpliwosci do wyjecia pzrewodu z zaczepu to nie mysle jak dalej wyglada naprawa w twoich rekach... coz.
    a swoja droga wypalenie z kontrastem nie ma nic wspolnego. zreszta monitor moze miec dobry kontrast a swiecic juz kiepslo - patrz ABL. tzreba by to pomierzyc.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest pojawienie się dwóch cienkich, poziomych linii na ekranie kineskopowego monitora HP A4576 (chassis N3), które dzielą ekran na trzy części. Linie te to druciki stabilizujące maskę szczelinową w kineskopach typu Trinitron, stosowane fabrycznie w celu zapobiegania drganiom maski. Obraz jest nieostry niezależnie od rozdzielczości i odświeżania, co może wynikać z wieku monitora (rok produkcji 1998) oraz ewentualnych uszkodzeń lub niewłaściwej regulacji. Regulacja ostrości (focus) jest możliwa za pomocą potencjometrów na transformatorze wysokiego napięcia (trafo WN), które często można wyregulować bez rozbierania obudowy, przez specjalne otwory. Rozbieranie monitora jest czasochłonne i niebezpieczne ze względu na wysokie napięcia i uszkodzone przewody. Monitor był wcześniej naprawiany, w tym wymieniono układ scalony CXA2043Q (koszt około 130 PLN), co przywróciło działanie, ale nie poprawiło ostrości. Konwergencja obrazu jest regulowana z poziomu OSD i nie jest przyczyną rozmycia. Wypalenie kineskopu wpływa na jasność i kontrast, ale niekoniecznie na ostrość. Zaleca się delikatną regulację focusa, a jeśli monitor jest mocno zużyty, wymiana kineskopu może być jedynym sposobem na poprawę jasności i kontrastu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA