logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso 2000 - trudności z wstecznym i dwójką przy mrozach

blue33 03 Sty 2011 21:50 1674 6
REKLAMA
  • #1 8953834
    blue33
    Poziom 10  
    Witam, ostatnio mam problem ze zmianą biegów. Początkowo, przez jakieś 2 tygodnie wszystkie biegi ciężko wchodziły- naprawdę trzeba było użyć siły, zarówno żeby wrzucić każdy bieg, jak i wrzucić na luz. Drążek zmiany biegów chodził jak kij w na wpół zastygłej smole. Problem ten pojawił się wraz z silniejszymi mrozami, ale nie mijał po rozgrzaniu silnika. Jak pojawiła się odwilż pojechałem na karcher i umyłem dokładnie samochód- problem minął, ale... następnego dnia straciłem wsteczny, a dwójka ledwo łapie. Wygląda to tak, jakby drążek "nie sięgał" wstecznego, tzn. dźwignia wchodzi w miejsce gdzie powinien być już wsteczny, ale słychać tylko słabe obcieranie zębatek lub wogóle nie łapie. Poza tym dwója łapie na końcówce zasięgu dźwigni. Reszta biegów wchodzi normalnie. Samochód: Citoren Xsara Picasso, 2000r.. Bardzo proszę o wskazówki, co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 8953871
    mleczakm
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Od spodu nie wcisnął się gdzieś śnieg? Może obudowa wybieraka jest poluzowana, lub jej nie ma, i wszystko spod kół leci na wybierak i zamarza?
  • REKLAMA
  • #3 8953892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 8953907
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    No właśnie, nikt z nas za Ciebie pod auto się nie położy :D
  • #5 8953935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8954024
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 702
    Witam, może jak Przemuś pomajstruje przy budżecie to bedzie tak samo ale weselej :D ?.
  • #7 8954045
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Krótko - pierwotni to pewnie było błoto i lód, po kilkakrotnym wbiciu biegu na siłę pewnie coś się dodatkowo pogięło czy zniekształciło w inny sposób. Tak czy inaczej - wirtualnie nic tu nie poradzimy, kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trudnościami w zmianie biegów w Citroenie Xsara Picasso z 2000 roku, szczególnie z biegiem wstecznym, który przestał działać. Początkowo wszystkie biegi wchodziły z oporem, co nasiliło się w czasie mrozów. Po umyciu samochodu problem zniknął, ale następnego dnia wystąpiły trudności z wstecznym i drugim biegiem. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być zamarznięte resztki błota lub śniegu, a także możliwość uszkodzenia mechanizmu zmiany biegów w wyniku siłowego włączania biegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA