logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DMC FZ 30 "wyłącz i włącz aparat"

hkusmierz 04 Sty 2011 10:40 3018 6
REKLAMA
  • #1 8955333
    hkusmierz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam! od sylwestra wyświetla mi się ten komunikat po ponownym uruchomieniu po kilku sekundach znów wyskakuje,ale dziś działał bez problemu ok 20 min. Wie ktoś co może być nie tak ? serwisy nie wchodzą w grę ,nie chce wkładać już w niego kasy.
    Można do niego wgrać nowy soft domowym sposobem ?
    dodam jeszcze że robiłem format karty, przywracałem ustawienia domyślne ,resetowałem co się dało
  • REKLAMA
  • #2 8956205
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    W Panasonicach taki komunikat prawie zawsze ma przyczynę w wadliwym działaniu elementów obiektywu. Upgrade softu nic tu nie da, a wręcz przeciwnie może jeszcze sprawę pogorszyć. Zostaje ci serwis, albo sprzedać uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 8970315
    hkusmierz
    Poziom 13  
    No tak, racja - odkryłem że problem chyba tkwi w redukcji drgań po włączeniu na tryb 1 czyli ciągły zaraz zaczyna coś cykać w obiektywie i wyskakuje ten komunikat
    po włączeniu w tryb 2 czyli w momencie robienia zdjęć pochodzi troszku ,bez jeszcze nie testowałem.
    ale w takim razie może żyroskop wystarczy jakoś pobudzić do życia :P
    Chciałbym go rozkręcić tylko niech ktoś powie mi jak ,żeby się udało go skręcić z powrotem .... tzn coby mi się wnętrzności nie wysypały nigdy nie rozkręcałem aparatu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8971065
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    To nie tak działa, tam jest ruchoma soczewka, dwie cewki i czujniki halla.
    Jeśli błąd jest na OIS to najprawdopodobniej ten moduł do wymiany. Oczywiście warto sprawdzić połączenia a przede wszystkim kod błędu.
  • REKLAMA
  • #5 8971342
    hkusmierz
    Poziom 13  
    Tak, jestem przekonany na 90% że błąd jest Na OIS, tylko że nie chce już w niego pakować kasy więc serwis odpada chciałbym się podjąć sam naprawy tylko boje się go rozkręcić :P w tym potrzebuje pomocy tzn najlepiej jakby dało radę załatwić jakiś schemat ,ale wątpliwa sprawa.
  • #7 8971630
    hkusmierz
    Poziom 13  
    oO I o to mi chodziło dobry człowieku thx

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Panasonic DMC FZ 30, który wyświetla komunikat "wyłącz i włącz aparat" po kilku sekundach od uruchomienia. Po próbach, takich jak formatowanie karty i przywracanie ustawień fabrycznych, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie elementów obiektywu, szczególnie modułu OIS (Optical Image Stabilization). Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale obawia się rozkręcenia aparatu. Wskazówki dotyczące naprawy oraz schematy są dostępne w internecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA