logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subiekt GT wersja 1.25 HF3 wydanie 03.01.2011 a nowy SQL2008

Elprofesional 04 Sty 2011 16:12 4638 6
REKLAMA
  • #1 8956472
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam pierwszy raz w długiej historii przygód z Insertem mam problem .

Insert zmienił w swojej ostatniej dystrybucji silnik bazy na MS SQL 2008 ,poprzednio 2005 . Nie było żadnych problemów , w tej chwili siedzę 3 godziny i nie mogę uruchomić subiekta na dwóch komputerach .

Lokalnie działa bez problemu , z drugiego komputera nie działa .
    W MS SQL TCP/IP włączone .
    Cała instalacja standard , user "sa" bez hasła (myślę że tutaj leży problem )

Komputer na którym jest zainstalowana wersja z MS SQL nazywa się EKO-JACEK
    localhost działa .
    Z drugiego komputera wpisuje EKO-JACEK/INSERTGT

"sa" hasło puste okienko , i komunikaty nie mozna się połączyć albo nie to hasło albo nie ta baza .

Nie było nic modyfikowane , włączyłem tylko zgodnie z biuletynem MS obsługę TCP/IP na ON .

EKO-JACEK , jako user nie działa także , instertgt nie działa ,SQLEXPRESS jako user nie działa także .

Byłbym wdzięczny za jakieś pomysły , infolinia insertu nie działa .
    Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #2 8956988
    l0qin
    Poziom 10  
    proponuję sprawdzić czy usługa sql browser jest włączona i ustawić wyjątki na kompie ze sql w firewallu dla portów tcp - 1433 i udp - 1434
  • REKLAMA
  • #3 8959812
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Wszystkie kwestie zapory zostały oczywiście przećwiczone .
    Browser działa ( w pierwszej kolejności zabrałem się za MS SQL .

SQL serwer agent nie działa i nie mogę go włączyć .

Przy tego typu rzeczach zmieniłem wielkość buforu przy WMI na 1 mega , i nie przyniosło to żadnych efektów .

Po wielu kombinacjach subiekt działa , niestety nie wiem dlaczego działa i nie wiem dlaczego nie działał . Nie lubie takich rozwiązań .

Subiekt GT wersja 1.25 HF3 wydanie 03.01.2011 a nowy SQL2008 Subiekt GT wersja 1.25 HF3 wydanie 03.01.2011 a nowy SQL2008 Subiekt GT wersja 1.25 HF3 wydanie 03.01.2011 a nowy SQL2008
  • REKLAMA
  • #4 8959863
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    jeśli wpisujesz EKO-JACEK/INSERTGT to raczej nie ma się prawa połączyć
    EKO-JACEK\INSERTGT taka forma będzie poprawna no chyba że się pomyliłeś podczas pisania posta.
    Swoją drogą insert poraz kolejny się nie popisała.
  • #5 8959985
    Elprofesional
    Poziom 17  
    jeżeli chodzi o adres hosta , tutaj wpisałem literówkę .

Jacek
  • REKLAMA
  • #6 9349282
    iksik
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Czy jest już znane jakies rozwiązanie dla problemu pracy w sieci lokalnej z sql 08?
    Pozdrawiam i czekam na pomoc.
    Marcin
  • #7 9358324
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Problem jest dość banalny , wcześniej tego nie zauważyłem .
    Po zmianach ustawień po stronie SQL trzeba zastopować i uruchomić od nowa usługę . Inaczej nowe parametry nie działają .
    Po tym banalnie prostym zabiegu nie ma żadnego problemu z konfiguracją .
    3 dni z tym walczyłem , dopiero w jakimś repetytorium znalazłem konieczność zastosowania STOP and RUN .

Jacek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem programu Subiekt GT w wersji 1.25 HF3 na bazie danych MS SQL 2008, po przejściu z wersji 2005. Problemy wystąpiły przy próbie połączenia z drugiego komputera, mimo że lokalnie działał bez zarzutu. Użytkownik sprawdził ustawienia TCP/IP oraz zapory, ale nie mógł się połączyć, co sugerowało problemy z konfiguracją. Po wielu próbach i zmianach, użytkownik odkrył, że konieczne było ponowne uruchomienie usługi SQL po wprowadzeniu zmian w ustawieniach, co ostatecznie rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA