logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

karta wifi Atheros ar5bmb5(T60N874) kłopoty z instalacja

Silva 04 Sty 2011 17:53 5193 6
REKLAMA
  • #1 8957003
    Silva
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Mam kłopoty z uruchomieniem tej karty na Acer aspire 3690 pod Windows Xp.
    Sprawdziłem już kilkanaście sterowników i cały czas to samo, w menadżerze urządzeń karta zawsze instaluje się jako AR5005G (a jest ar5bmb5) z żółtym wykrzyknikiem - stan urządzenia;
    Nie można uruchomić tego urządzenia (Kod 10).

Czy ktoś miał podobny problem z modele albo kartami tego producenta?
    Nie wiem czy szukać jeszcze jakiś innych sterowników(cały czas powtarzają się te same), czy może sprzęt jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8957553
    Silva
    Poziom 13  
    Zmieniłem bios z v3.33 na v3.60.
    Dalej to samo, chociaż nie sprawdziłem jeszcze wszystkich sterowników ponownie.

Dodam jeszcze że zamieniłem karty, z Toshiby dałem Intela i działa bez problemów na Acerze. Natomiast na Toshibie takie same problemy z Atherosem.
  • REKLAMA
  • #4 8960642
    piotrekmisk
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Skoro kartę wykrywa to bios nie ma nic do rzeczy.
    A wykrzyknik przy urządzeniu znaczy, że są poprostu złe sterowniki.
    Najlepiej szukać w sterowników.
    Jaki masz system.Bo np. niektóre storowniki wymagały np karta dzwiękowa w pewnym asusie nie działa na XP SP2 i niezbędny był SP3?

Sterowniki najlepiej ze strony producenta pobierać.Lub ze strony acera, lub ewentualnie ze strony każdego innego producenta laptopów, bo w każdym się znajdzie te kart wi fii.
  • #5 8961167
    olooo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    piotrekmisk napisał:

Nie do końca tak jest. Bywa, że OS widzi kartę, która nie działa z żadnymi dostępnymi syterownikami. Jak popatrzysz w BIOS to sie okaże, że karta WiFi jest 'uknown' albo 'not_instaled'. Wydaje mi się, że najpierw trzeba zaglądnąć do BIOSu czy ten poprawnie widzi kartę, a dopiero potem walczyć z driverami. Może, w BIOSie (albo innym epromie) zapisana jest baza urządzen z którymi dany model może pracować poprawnie, a tego nie przeskoczysz tego.

Zidentyfikuj poprawnie chipset karty i zaglądnij na sterowniki na www.atheros.cz
  • REKLAMA
  • #6 8961187
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    olooo napisał:
    piotrekmisk napisał:

Nie do końca tak jest. Bywa, że OS widzi kartę, która nie działa z żadnymi dostępnymi syterownikami. Jak popatrzysz w BIOS to sie okaże, że karta WiFi jest 'uknown' albo 'not_instaled'. Wydaje mi się, że najpierw trzeba zaglądnąć do BIOSu czy ten poprawnie widzi kartę, a dopiero potem walczyć z driverami. Może, w BIOSie (albo innym epromie) zapisana jest baza urządzen z którymi dany model może pracować poprawnie, a tego nie przeskoczysz tego.

Zidentyfikuj poprawnie chipset karty i zaglądnij na sterowniki na www.atheros.cz

Kolega Olooo ma słuszną racje :)

Moderowany przez Matuzalem:

Pkt 3.1.11, a "przy okazji" i 3.1.13 - ostrzeżenie.

• #7 9545353
    Silva
    Poziom 13  
    Karta była testowana także po Windowsem Vista. Problemy takie jak w postach wyżej, nie pomagały żadne sterowniki. Stwierdziłem że karta jest uszkodzone i problem rozwiązałem przez wymianę na inną kartę wifi. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problemy z instalacją karty WiFi Atheros AR5BMB5 w laptopie Acer Aspire 3690 działającym na systemie Windows XP. Karta jest wykrywana jako AR5005G z żółtym wykrzyknikiem w menedżerze urządzeń, co wskazuje na problem ze sterownikami (Kod 10). Użytkownik próbował różnych sterowników oraz aktualizacji BIOS-u, ale bezskutecznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić poprawność wykrywania karty w BIOS-ie oraz poszukać sterowników na stronach producentów. Ostatecznie, użytkownik stwierdził, że karta może być uszkodzona, ponieważ po wymianie na inną kartę WiFi problem zniknął.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA