logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Intel D815BN nie uruchamia się z dwoma kośćmi SDRAM PC-133

wiktorekolo 04 Sty 2011 20:59 2749 26
REKLAMA
  • #1 8958186
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem ze starszym komputerem, a dokładnie pamięcią. W komputerze była pamięć (jedna kość) SDRAM PC-133 (256MB) i chodziłą bez problemu, gdy zakupiłem drugą kość o tych samych parametrach zeby mieć 512MB komputer sie nie uruchamia. Pojedynczo pamięci działają bez problemu, komputer sie uruchamia z kazdą z nich ale osobno. Obie pamięci testowałem programem memtest i jest ok. Jak tylko założe obie to komputer sie nie uruchamia, to znaczy przy uruchomieniu sie włącza, pokazuje karte graficzną, przechodzi dalej i sie resetuje od nowa i tak na okrągło. Czytałem ze karta graficzna ma cos wspólnego ale ją wyjąłem bo mam na płycie tez grafike i dalej jest to samo. CZY KTOS MI POMOŻE !!!

Mój komputer to:
    Płyta Intel D815BN rozszerzenie do 512MB sdram
    Procesor Intel Celeron 900MHz
    Pamięć SDRAM PC-133 (256MB)
    Karta graficzna GeForce4MX440withAGP8x
    Karta muyzcyna CMI8738 C3DX PCI Audio
    DYSK HDD Samsung 30 GB
    System WINDOWS XP
  • REKLAMA
  • #2 8958349
    bania2991
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Podaj dokładnie oznaczenia pamięci, marka i model z naklejki na pamięci
  • #3 8958421
    kukil
    Poziom 10  
    A dokupiłeś moduł RAM dwustronny czy jedno stronny , bo jeżeli jedno stronny to zapomnij że będzie on działał na tej płycie głównej
  • #4 8958553
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    Pamięć SD 168PIN PC133 256MB - obie takie same firma PCI

Pamięci obie są jednostronne ale pojedynczo kazda z nich działa a obie nie

Dodano po 11 [minuty]:

do kukil
    Czy kupno jednej kosci o tych parametrach ale 512 i dwustronnej zda egzamin?
  • #5 8958896
    kukil
    Poziom 10  
    Nie zda egzaminu bo ta płyta główna obsługuje do 256MB RAM w jednym module
  • #6 8958963
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    to co moge zrobić zeby mieć 512Mb na komie?
    czy musze mieć dwie kosci 256MB dwustronne?
  • #7 8958967
    bania2991
    Poziom 16  
    kukil napisał:
    Nie zda egzaminu bo ta płyta główna obsługuje do 256MB RAM w jednym module

A na podstawie czego kolega wysnuwa takie teorie?

Płyta nie może być wypełniona więcej niż 4 rzędami pamięci (np. jedna dwustronna i dwie jednostronne, lub dwie dwustronne).

Według specyfikacji płyty głównej podanej przez producenta płyta powinna spokojnie obsłużyć moduł 512mb dwustronny.

A tutaj link do specyfikacji (w prawdzie po angielsku, ale jakby co mogę wytłumaczyć):
    Link
  • #8 8958980
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    przecież ta płyta obsługuje do 512MB ,czytałem w opisie płyty
  • #9 8959021
    bania2991
    Poziom 16  
    Tak, obsługuje. Czy kości są IDENTYCZNE? Nie ma na nich więcej żadnych informacji? Próbowałeś zamieniać pamięci slotami? Banalne, ale czasami zbawienne.
  • REKLAMA
  • #10 8959037
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    tak kosci są identyczne i zmieniałem je miejscami w różne sloty i nic nie pomogło, tylko pojedynczo działają

Dodano po 1 [minuty]:

moze cos trzeba zmienić w biosie bo i to mi doradzali
  • #11 8959057
    bania2991
    Poziom 16  
    Dziwne. Pytałem, czy nie ma więcej informacji. Spróbowałbym przywrócenia BIOS-u do ustawień fabrycznych (w BIOS'ie funkcja "Load default settings" lub zworka na płycie głównej)
  • #12 8959063
    kukil
    Poziom 10  
    Pisze to z praktyki , miałem kiedyś taką samą płytę główną i obsługiwała tylko RAM dwustronny i do 256 w jednym module , 512 w jednym module już nie obsługiwała . Nie wiem jak się ma ta specyfikacja do rzeczywistości , ale u mnie się nie sprawdziła.
  • #13 8959077
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    niema zadnych innych informacji. jest tylko naklejka SD 168PIN PC133 256MB i nic więcej na obu.

Dodano po 1 [minuty]:

kukil napisał:
    Pisze to z praktyki , miałem kiedyś taką samą płytę główną i obsługiwała tylko RAM dwustronny i do 256 w jednym module , 512 w jednym module już nie obsługiwała . Nie wiem jak się ma ta specyfikacja do rzeczywistości , ale u mnie się nie sprawdziła.

ale ona obsługuje RAM jednostronny ale tylko jedną kość
  • #14 8959087
    bania2991
    Poziom 16  
    Spróbuj resetu ustawień BIOS-u. Zworką jak doczytałem nic nie zdziałasz, po wejściu do BIOS'u powinieneś widzieć opisaną wyżej opcję. Jeżeli nie, to można też zresetować BIOS wyjmując na 5minut bateryjkę z płyty głównej
  • #15 8959089
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Musisz mieć 2x256 dwustronne lub 1x512 dwustronne.
  • REKLAMA
  • #16 8959110
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    I pies pogrzebany
    Pozostało mi chyba znowu kupienie jak kolega wspomniał wyzej jednej 512MB dwustronnej, i to bez gwarancji ze zadziała, ale no cóz kto nie sprubuje to sie nie dowie

Dodano po 2 [minuty]:

apropos wyjęcie bateryjki nawet na 10 min nie pomogło
  • #17 8959135
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    wiktorekolo napisał:

Pozostało mi chyba znowu kupienie jak kolega wspomniał wyzej jednej 512MB dwustronnej, i to bez gwarancji ze zadziała, ale no cóz kto nie sprubuje to sie nie dowie

Może uda Ci się gdzieś wymienić te kości, które posiadasz na dwustronne.
  • REKLAMA
  • #18 8959682
    bania2991
    Poziom 16  
    Tak jak napisałem, teoretycznie kość 512mb dwustronna powinna działać idealnie...Teoretycznie jak widać, ponieważ to co masz też powinno działać, a jednak nie działa. Pogadaj z jakimiś kumplami, może mają takową żeby sprawdzić czy u Ciebie zadziała? Może jakiś serwis komputerowy w pobliżu? Lepiej najpierw sprawdzić jak będzie możliwość, po co kasę ładować w niepewny interes :)
  • #19 8959963
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Zaraz zaraz, według tego co autor pisze w pierwszym poście można przypuszczać, że na obu pamięciach przechodzi testy post, więc najpierw się upewnię: jak są założone obydwie kostki to da się wejść do BIOS? Odpalić Memetest? Resetuje się jeszcze na post czy już na ładowaniu systemu operacyjnego? Napisałeś, że kupiłeś pamięć o takich samych parametrach jak pierwsza ale dla spokoju zapytam: wkładając obie próbowałeś zmienić ich kolejność (zamienić ze sobą w slotach)?
  • #20 8960536
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    helmud7543 napisał:
    Zaraz zaraz, według tego co autor pisze w pierwszym poście można przypuszczać, że na obu pamięciach przechodzi testy post, więc najpierw się upewnię: jak są założone obydwie kostki to da się wejść do BIOS? Odpalić Memetest? Resetuje się jeszcze na post czy już na ładowaniu systemu operacyjnego? Napisałeś, że kupiłeś pamięć o takich samych parametrach jak pierwsza ale dla spokoju zapytam: wkładając obie próbowałeś zmienić ich kolejność (zamienić ze sobą w slotach)?

kolego helmud7543, jak wcześniej pisałem obie kości zmieniałem na wszystkie mozliwe sposoby w slotach i nic niepomogło. Jak są założone dwie kości to da sie wejść do Bios-u bez problemu, restart następuje zaraz po odczycie karty graficznej w momencie kiedy moge wejść do Bios-u, jeszcze przed uruchamianiem windows-a.
  • #21 8960586
    kukil
    Poziom 10  
    Dziwna sprawa , bo jeżeli dwie kości z osobna działają to wygląda na to że muszą być prawidłowe , może wina leży po stronie zasilacza , jak masz pożyczyć od kogoś jakiś porządny zasilacz to pożycz i sprawdź na nim ;)

PS.
    Podłącz te dwa moduły , włącz kompa i naciskaj F8 w liście w trybów awaryjnych wybierz ''Wyłącz ponowne uruchamianie po awarii'' , jeżeli pojawi się BSOD zrób mu zdjęcie i wstaw do tematu
  • Pomocny post
    #22 8960610
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Sprawdź jeszcze, o ile masz takie opcje w BIOS, BIOS Shadow, Video Shadow, ROM Shadow albo podobne - wszystkie ustaw na DISABLED jeśli tak nie jest.
  • #23 8965158
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    kukil napisał:
    Dziwna sprawa , bo jeżeli dwie kości z osobna działają to wygląda na to że muszą być prawidłowe , może wina leży po stronie zasilacza , jak masz pożyczyć od kogoś jakiś porządny zasilacz to pożycz i sprawdź na nim ;)

PS.
    Podłącz te dwa moduły , włącz kompa i naciskaj F8 w liście w trybów awaryjnych wybierz ''Wyłącz ponowne uruchamianie po awarii'' , jeżeli pojawi się BSOD zrób mu zdjęcie i wstaw do tematu

Podłączyłem dwa moduły i po włączeniu kompa niestety nie moge wybrac F8 zeby przejsc do trybów awaryjnych

Dodano po 1 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    Sprawdź jeszcze, o ile masz takie opcje w BIOS, BIOS Shadow, Video Shadow, ROM Shadow albo podobne - wszystkie ustaw na DISABLED jeśli tak nie jest.

Nie mam takich opcji BIOS Shadow, Video Shadow, ROM Shadow albo podobnych
  • #24 8968565
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    Zauważyłem jeszcze coś ciekawego. A mianowicie
    Zainstalowałem sterownik do mojej karty graficznej, bo go wcześniej nie było ponieważ instalowałem windowsa i teraz po włożeniu dwóch kart pamięci albo jest to samo co było to znaczy ciągle się resetuje komputer albo jak zmienię w różne sloty pamięć to po włączeniu koma monitor się nie załączy i komputer zamiera. Wcześniej przed zainstalowaniem sterownika do karty graficznej dwie karty pamięci zamontowane na wszystkie sposoby ciągle resetowały komputer. Sprawdzałem na innym monitorze i jest to samo. Przypominam ze pojedynczo każda pamięć działa sprawnie w każdym slocie i nic się nie restartuje ani niema problemu z włączeniem żadnego monitora.
  • #25 8969193
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Miałem podobny problem z płytą FSC D1214. Tragedia, bo 5 razy kupowałem kości zanim dobrałem takie by ze sobą wspólnie pracowały. Musisz kupić 2 identyczne,najlepiej jak byś kogoś sprzedającego poprosił by ci zrobił zrzut np. everestem każdej kości by upewnić się że mają wszystkie cl itp. dokładnie tak samo.
  • #26 8974108
    wiktorekolo
    Poziom 9  
    RADU23 napisał:
    Miałem podobny problem z płytą FSC D1214. Tragedia, bo 5 razy kupowałem kości zanim dobrałem takie by ze sobą wspólnie pracowały. Musisz kupić 2 identyczne,najlepiej jak byś kogoś sprzedającego poprosił by ci zrobił zrzut np. everestem każdej kości by upewnić się że mają wszystkie cl itp. dokładnie tak samo.

Ciekawe jest to że na moim drugim kompie mam dwie rózne(firmowo pamięci) po 512MB kazda , jedna jest dwustronna a druga jedno stronna i tam nie mam zadnych problemów z uruchamianiem komputera. Dodam ze jest to troche nowszy komputer ale chodzi mi o to ze pamięci są rózne i działa, być moze ze jest nowszy i czyta rozne kostki
  • #27 8976286
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Nowsze płyty główne nie tworzą już takich problemów w doborze pamięci jak stare. Tam niestety kości najlepiej działały ze sobą gdy były dokładnie takie same. Polecam ci zakupić 2 kości identyczne i twój problem będzie rozwiązany. Zrób zdjęcia każdej z kości i pokaż jak wyglądają ich parametry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem komputera Intel D815BN po dodaniu drugiej kości pamięci SDRAM PC-133 (256MB). Pojedynczo obie kości działają, ale w połączeniu komputer się resetuje. Użytkownik testował pamięci programem memtest, który nie wykazał błędów. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące jednostronnych i dwustronnych modułów RAM, a także możliwości resetu BIOS-u oraz wymiany pamięci na dwustronne 512MB. Użytkownicy sugerują, że płyta główna obsługuje do 512MB RAM, ale wymaga dwóch identycznych kości lub jednej dwustronnej. Problemy mogą również wynikać z zasilacza lub ustawień BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA