logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-Z25 - jaka moc RMS i maksymalna? Jakie kolumny wybrać?

Kubert91 04 Sty 2011 22:59 3765 7
REKLAMA
  • #1 8959024
    Kubert91
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam wzmacniacz Technics'a SU-Z25. Na obudowie jest tylko podana impedencja i pobór prądu, nie ma natomiast informacji jaką ma moc w RMS'ie i maksymalną na kanał. Jeżeli ktoś miałby taką wiedzę i chciałby się nią ze mną podzielić to byłbym wdzięczny :)

I drugi problem. Mam zamiar kupić do niego kolumny. Poczytałem trochę na forum i widzę, że bardzo wielu forumowiczów posiada Altus'y. Nie siedzę w temacie i po prostu się nie znam. Czy przykładowo Altus'y 140 były by dobre pod mój wzmacniacz? Jeśli nie to który model bądź jakiś inny ciekawy zestaw? I żeby nie kosztowały majątek, mam ograniczone koszta.

Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8959069
    otto25
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Masz bana na google?
    Ale że nowy rok to pomoge
    Trochę technicznych informacji:
    # pobór z sieci 260W
    # moc wyjściowa 2 x 50W

altusy ok tylko nie będą grać pełną mocą rzecz jasna :)
  • REKLAMA
  • #3 8959160
    Kubert91
    Poziom 10  
    Jestem pierwszy dzień na forum, coś tam sknociłem i pewnie mam. Dzięki za informacje. A te słabsze 110? Powinny już lepiej sobie dawać rade.

Potrzebuje tego sprzętu tylko do słuchania w domu i czasem na jakiejś imprezie typu sylwester. Nie wymagam zbyt wiele, ale dobre były by takie, które brzmiały by dobrym basem, bo ten wzmacniacz na taki stać :)
  • Pomocny post
    #4 8959208
    roma_110391
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie Altusy 140 będą za mocne do tego wzmacniacza. Poszukaj kolumn w tym stylu:
    http://allegro.pl/kolumny-sony-150-watt-super-i1397268129.html
    Maksymalna moc tych kolumn to 150w rms i wydaje mi się, że Twój Technics powinien sobie z nimi dać radę. ;)
    Pozdrawiam

Gdy zobaczyłem ten wzmacniacz przypomniałem sobie, że sam kiedyś taki miałem i muszę Ci powiedzieć, że nieźle radził sobie z kolumnami CAT LEB 410. Efekt był naprawdę fany, dość dużo basu jak na imprezkę i łagodny dźwięk do słuchania w domu.
    Rozważ Altus 75 i Altus 110
  • REKLAMA
  • #5 8959235
    Kubert91
    Poziom 10  
    Marzą mi się 300, ale żeby je napędzić trzeba lepszego sprzętu :D Z góry dzięki za pomoc, rozjaśniłeś mi temat i to znacznie.

Pozdrawiam

Dodano po 35 [minuty]:

Jest okazja kupić Altusy 75:
    http://allegro.pl/altus-75-polecam-wawa-i1391729597.html
    Gość pisze, że głośniki wysoko i średnio tonowe po regeneracji rok temu, a niskotonowe mają dwa miesiące. Licytacja trwa. Ile mogą być warte? Nie chciałbym przepłacić.

Sprostowanie. Koleś chce za nie dostać minimum 450 złotych. Przy podobnych i wyższych cenach coraz bardziej nasuwają mi się myśli o zrobieniu własnych kolumn. Pudła już mam (od sporej wieży SONY-głośniki się popaliły i tak stoją. Nie mogę dostać zamienników, a szkoda bo fajnie to grało) tylko właśnie problem z głośnikami, mają nietypowy kształt ośmiokąta foremnego i w tym rozmiarze ciężko coś dostać, przy najmniej u mnie, a na allegro już nie raz szukałem i też porażka.
  • REKLAMA
  • #6 8965756
    roma_110391
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Za tą cenę z tego co wiem można sobie zrobić samemu niezłe kolumny niestety nie zam się na tym lecz wiem, że do projektowania kolumn będzie potrzebny Ci program WinISD (wyczytałem to na forum). Oblicza się nim ilość litrów potrzebnych dla danego głośnika wykorzystując jego parametry. Masz do wyboru czy kolumna ma mieć wylot (bass refleks), czy ma być po prostu zamknięta bez możliwości swobodnego wylotu powietrza.
    Jeżeli masz czas poczytaj inne posty na ten temat może zdecydujesz się na budowę;) Bo wydaje mi się, że to będzie doba alternatywa ale wymaga trochę czasu i pracy.
    P.s
    Mógł byś podać model tych głośników Sony? Z tyłu pudła powinna być naklejka z numerami i modelem.
  • #7 8966293
    Kubert91
    Poziom 10  
    No też właśnie się do tego przekonałem (czytałem właśnie na forum kilka tematów o kolumnach SAM). Już zamówiłem głośniki na allegro, ponoć SONY-produkcja japońska, a co najważniejsze w takim samym rozmiarze i kształcie jaki mnie interesował. Nie były drogie więc kupiłem, ale myślę, że są trochę mocniejsze niż te oryginalne (nie mam 100% pewności, na oryginalnych na magnesie jest tylko pieczątka SONY i jakiś numer), i te pudła co mam mogą być trochę za małe.

Owszem, jest naklejka, a wygląda ona tak:

SONY model no. SS-RX900D
    SERIAL NO. 5505983
    SONY CORPORATION 4-220-823-01

To wszystko, a na głośniku wygląda to tak:

SONY
    1-505-929-11
    INDONESIA
  • #8 8997625
    Kubert91
    Poziom 10  
    roma_110391 -nie szukaj, jeśli szukałeś, tych głośników. Kupiłem na allegro troszkę inne, ale jestem zadowolony bo grają super! Czystko, głośno i z dobrym bassem ;) Moje wątpliwości zostały rozwiane, mam to o co mi chodziło, więc zamykam :)

Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada wzmacniacz Technics SU-Z25, który ma moc wyjściową 2 x 50W oraz pobór mocy 260W. Poszukuje informacji na temat odpowiednich kolumn głośnikowych, z uwagi na ograniczony budżet. Forumowicze sugerują, że Altusy 140 będą zbyt mocne dla tego wzmacniacza, a lepszymi opcjami mogą być Altusy 75 lub 110, które zapewnią dobry bas. Użytkownik rozważa również samodzielne zbudowanie kolumn, korzystając z programu WinISD do obliczeń. Ostatecznie użytkownik zakupił głośniki SONY, które pasują do jego wymagań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA