logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować OpenWRT na Linksys WRTU54G-TM? Szukam instrukcji krok po kroku

Magnatos 05 Sty 2011 11:40 14074 12
REKLAMA
  • #1 8960283
    Magnatos
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Na dniach przyjdzie do mnie router Linksys WRTU54G-TM. Wyczytałem na necie że da się wmontować na niego openwrt black fire jednak nie znalazłem żadnej solucji jak to zrobić. Czy ktoś miał może styczność z tą zabawką i wie może coś na temat 3rd firmware do tego cacuszka? Proszę o jakieś linki do solucji wgrania 3rd party firmware.
    Małe dane techniczne routera:
    cpu: Infineon ADM8668 @ 200 MHz
    ram: 64MB
    Flash memory: 8MB
    S/N: QMF00H
  • REKLAMA
  • #2 8968528
    scd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam, po pierwsze gratuluje zakupu dobrego routera :)

Dosyć obszerna pomoc na temat wgrywania alternatywnego softu (openwrt) jest dostępna pod adresem:
    Openwrt Wiki

Pamiętaj tylko aby dokładnie sprawdzić kompatybilność modelu i/lub wersji softu. Oczywiście zdajesz sobie sprawę że każde modowanie softu narusza warunki gwarancji. :D

Czy podjąłeś już ostateczną decyzję jaki soft chcesz wgrać? Może warto rozważyć Tomato czy HyperWRT lub DD-WRT jakie przeznaczenie masz dla tego Routera?

Pozdrawiam,
  • #3 8969126
    Magnatos
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. Router czy dobry to się okaże.
    Na temat wgrywania alternatywnego oprogramowania już troszkę wiem ponieważ jestem posiadaczem uwalonego wrt54g ver 5,1 - bootloader padł, a jtaga nie posiadam i nie opłaca mi się go kupować. Co do gwarancji z czy bez dla mnie jedno to samo :) Decyzji co do firmware raczej nie muszę podejmować ponieważ wybór mam mały albo oryginalne oprogramowanie albo openwrt black fire - bynajmniej nie znalazłem żadnych informacji jako by inne alternatywy wchodziły w grę. Gdyby tomato obsługiwało mój router to oczywiście wybrał bym te oprogramowanie jako że z ddwrt nie byłem zachwycony na poprzednim routerze. Router ma służyć do podzielenia łącza w Aster 20Mb(DL w nocy) / 2Mb(UL) na 3 komputery przy założeniu że 3 PC będą dzielić łącze na kablu przy pełnym wykorzystywaniu gier online oraz torentów. Jeśli można prosić to podaj mi instrukcję wgrywania openwrt akurat do tego jednego modelu jako że albo jestem ślepy(a faktycznie niedowidzę czasem) albo nie ma jej nigdzie :(

------------------------------------------------------------------------------
    edit.

Problem z alternatywnym oprogramowaniem został rozwiązany. Strona, która nie działała, a znajduje się tam opis i firmware to http://wiki.scottn.us/wrtu54g-tm:openwrt.

Życzę miłych zakupów :)
  • REKLAMA
  • #4 10001003
    gerardo
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    jaki jest sposób na wgranie do WRTU54G-TM softu jesli maw wgrane kamikadze do którego wchodze tylko przez telnet/ssh. nie zgłasza się setup przez www na 192.168.1.1, nie moge też sciągnąc softu z poziomu linuxa przez ftp ani wget.

Jest chyba jakiś sposób bootowania ze na 192.168.1.1 pojawia się tylko formatka do wgrania softu ?????

lub moze jest jakoaś mozliwość przywrócenia fabrycznego softu przy tak uwalonym linuxie.
  • REKLAMA
  • #5 10004460
    gerardo
    Poziom 10  
    Jakos sam sobie poradziłem.
    Okazuje się ze ten bootloader ma wbudowanego klienta tftpd.
    Połaczył siepoprzez wget z serwertem ftp
    udał się upgrade softu za pomocą

wgrałem ponownie wersję:
    http://wrt.scottn.us/wrtu54g-tm-jdownj-openvpn.bin

update się powiódł, wchodzę przez ssh
    ale nić nie działa:-( wireless/WAN ani setup przez www
    Jakies howto by się przydało:-)?
  • #7 10074540
    zakay
    Poziom 10  
    Witam wgralem na taki router openwrt i potem stwierdziem ze powroce do oryginalnego softu, wgraem go, router dziala lecz dioda power swieci sie na czerwono?
    co jest tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #8 10074664
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Sam posiadam identyczny router i na pokładzie jest najnowsze Tomato, które spisuje się świetnie.
  • #9 10080732
    zakay
    Poziom 10  
    hermes-80 napisał:
    Sam posiadam identyczny router i na pokładzie jest najnowsze Tomato, które spisuje się świetnie.

Czy twoja wersja routera ma 2 porty rj-11 bo moja tak i jedyne co na nia znalazłem to x-wrt po cofnieciu firmware na oryginalne dioda power swieci sie na czerwona i nie wiem o co chodzi
    z zalozenia kupowałem ten router aby pracował jak repeater ale chyba nie da sie go tak wykorzystac :(
  • #10 10080786
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Oj przepraszam :) pomyliłem wersje - moja to: WRT54G-TM bez U.
    Nie sadzę by się go dało wykorzystać jako repeater, a już nie pewno nie na OFW.
  • #12 10977450
    crprog
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    sickape napisał:
    Mam taki problem że po wgraniu softu ze strony http://wrt.scottn.us/snapshots/20110407/wrtu54g-tm-r26529.bin

nie mogę używać wifi ani zalogować się przez przeglądarkę.
    Proszę mi powiedzieć jak wrócić do oryginalnej wersji linksysa.
    działa tylko połączanie przez kabel.

Nie działa ci interfejs WWW gdyż wgrałeś OpenWrt bez nakładki graficznej, jest on w pełni funkcjonalny tylko że trzeba go obsługiwać z konsoli.

Wgraj według wytycznych jeden ze skompilowanych firmware z interfejsem graficznym np:
    Alex's r26444 build includes ipv6, radvd, and luci: http://wrt.scottn.us/wrtu54g-tm-r26444.bin
    @jdownj/twitter contributed this build which includes OpenVPN: http://wrt.scottn.us/wrtu54g-tm-jdownj-openvpn.bin

Wszystkie info znajdziesz na stronie http://wiki.scottn.us/wrtu54g-tm
  • #13 13528892
    nighttrain
    Poziom 9  
    mam ruter WRTU54G-TM na stronie openwrt jest tylko nazwa wrt54g, czy pomimo tego moge go wgrac? Jesli nie jakie inne firmwary mozna na moj model wgrac ktore maja aktualizacje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje instrukcji krok po kroku dotyczącej instalacji OpenWRT na routerze Linksys WRTU54G-TM. W dyskusji podano, że dostępne są różne alternatywne oprogramowania, takie jak Tomato, DD-WRT oraz OpenWRT Black Fire. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z instalacją, problemami z interfejsem WWW oraz powrotem do oryginalnego oprogramowania. Wskazówki obejmują użycie bootloadera z klientem tftpd oraz komendy sysupgrade do aktualizacji oprogramowania. Wiele osób zauważa, że OpenWRT bez graficznego interfejsu wymaga obsługi przez konsolę. Wskazówki dotyczące instalacji i źródła oprogramowania można znaleźć na stronach wiki związanych z OpenWRT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA