logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć powierzchnię nieregularnej figury w AutoCad 2002?

asterix27 12 Paź 2004 15:27 57378 3
REKLAMA
  • #1 907976
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam
    Chciałbym się dowiedzieć czy AutoCad 2002 umie policzyć powierzchnię jakiejś figury geometrycznej o nieregularnych kształtach. Mam do policzenia pole powierzchni bardzo skomplikowanej figury płaskiej. Ręcznie na papierze to musiałbym to dzielić na kwadraty, trójkąty, prostokąty itp, obliczać powierzchnię każdego z nich osobno, a następnie sumować. Wolałbym to wrzucić do AutoCada. Pytanie: czy się da obliczyć taką powierzchnię za pomocą tego programu, oraz jak to się robi?
    Dzięku za odpowiedź.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 909635
    asterix27
    Poziom 19  
    czy nikt nie potrafi odpowiedziec na to pytanie???
  • REKLAMA
  • #3 909825
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Masz w pasku narzędzi Pasek "zapytania" (jak nie masz to włącz). Tam możesz obliczyć pole, a nawet objętości brył, masę itp... kombinuj. :wink:

możesz też wpisać polecenie "pole" i zaznaczyć wszystkie punkty, lub oznaczyć figurę jako obiekt i dać pole obiektu. Zerknij na help. Oczywiście jak masz narysowane w skali.
  • #4 910073
    asterix27
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedź:)rzeczywiście nie miałem tego paska aktywnego:)mam nawet książke, ale tam szukałem pod pojęciem "powierzchnia a nie pole:)Teraz to jest już dziecinnie proste:)dzieki
REKLAMA