logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć modem do słuchawki bezprzewodowej z użyciem wzmacniacza?

zyraf 06 Lut 2003 17:00 5175 9
REKLAMA
  • #1 94958
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    Proboje zrobic taki uklad, zeby podlaczyc np. modem do sluchawki tel. bezprzewodowego. Bylby tam glosniczek i mikrofon, gniazdo do modemu. Stwierdzilem ze napiecie 9V wystarczy, gdyz takie jest na lini przy podniesionej sluchawce. Kombinowalem juz cos takiego, narazie to jest glosniczek z szeregowym rezystorem wlaczony do bateri i telefon, ale cos tony DTMF nie lapie, kiedy glosniczek jest przy sluchawce telefonu podlaczonego do lini, wydaje mi sie ze znieksztalcenia sa za duze. Moze jakis wzmacniacz?? prosilbym o pomoc w zrobieniu takiego cosika...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 95369
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 95671
    zyraf
    Poziom 26  
    Mi tu chodzi o to, zebym mial inet z tel bezprzewodowego, wiem wiem predkosc bedzie nieduza ale jakos bedzie... a napiecie przy rozmowie jest jakies 9V i bedzie tez przy zasilaniu z tej bateri...
    a ma to wygladac tak:
    ............╔════╗
    ............║tel.bezp╠═══ - sluchawka oczywiscie, baza jest
    ............╚▓══▓╝ podlaczona do lini 8)
    ...............█.......■ - to pierwsze to glosnik, 2 to mikrofon :lol:
    ................│.......│ - kabelki do cosika
    ..............┌┴────┴┐............╔════╗
    ..............│...cosik|════╣.MoDeM║
    ..............└──────┘............╚════╝
    tak to miejwiecej wyglada. chodzi o to zeby zrobic takie cos co by udawalo linie, dzieki temu mozna by podlaczyc mode, (telefon, cokolwiek:D) do lini tel nie podlaczajac tego bezposrednio pod centrale..., wg mnie to wtedy sie nikt sie chyba nie przyczepi ze homologacji niema :o . no to jest moj pomysl. a tak sobie myslalem zeby zastosowac jakis telefon glosnomuwiacy, baterie szeregowo i modem albo drugi telefon. BTW to mozna by tak podlaczyc laptopa do neta przez takie cos w budce tel :twisted: ale nie muwie tu o phreaku oczywiscie (wszystko w celach edukacyjnych), no bo np ze zwykla karta, ale trzeba by modej jakos przestawic na reczne wybieranie numeru...
    moze ktos mi pomoze cos takiego wykombinowac...
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 95687
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !
    Pewnie by Ci się przydało coś takiego :
    "AVT 850
    Emulator linii telefonicznej

Układ symulatora linii telefonicznej ukierunkowanego na testowanie nadawania i odbioru kodu DTMF, dodatkowo układ posiada wbudowane także inne funkcje ułatwiające sprawdzanie układów, które mają zostać dołączone do linii telefonicznej. Takimi urządzeniami mogą być wszelkiego rodzaju aparaty telefoniczne, modemy, automatyczne sekretarki i urządzenia zdalnego sterowania poprzez linię telefoniczną. Napięcie zasilania 2x21VAC.
    Wymiary płytki: 78 x 129mm. "
    Opis w EP 03/2000 str. 67, w załączniku opis w PDF-ie.
    Załączniki:
    • emulator.pdf (464.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 95704
    zyraf
    Poziom 26  
    No ja widzialem takie cos i gdzies mam schemat ale nie o to mi chodzi...
    niewiem jak to wytlumaczyc ale moze ktos skapnie o co mi chodzi...
    pozdrawiem
  • REKLAMA
  • #6 97576
    Mironus
    Poziom 12  
    Niewiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale chcesz podłączyć jakieś urządzenie (prawdopodobie kompa) do sieci telefonicznej za pośrednictwem słuchawki normalnego telefonu (również bezprzewodowego), bo jeśli oto Ci chodzi to potrzebujesz pierwszej generacji modemu który łączyło sie do sieci właśnie przez sprzęg akustyczny (słuchawkę kładło się na modemie z wbudowanym mikrofonem i słuchawką). Może ta podpowiedź Ci w czymś pomoże.
  • #7 103277
    zyraf
    Poziom 26  
    chodzi tu o cos podobnego, ale chcialbym samemu to zrobic, myslalem o tym zeby jakis schemat tel. glosnomuwiacego by ktos mial... albo by ktos ze mna pokombinowal to;p
    pozdrawiam
  • #8 103304
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

zyraf napisał:
    No ja widzialem takie cos i gdzies mam schemat ale nie o to mi chodzi...
    niewiem jak to wytlumaczyc ale moze ktos skapnie o co mi chodzi...
    pozdrawiem

zyraf napisał:
    chodzi tu o cos podobnego, ale chcialbym samemu to zrobic, myslalem o tym zeby jakis schemat tel. glosnomuwiacego by ktos mial... albo by ktos ze mna pokombinowal to;p
    pozdrawiam

:arrow: zyraf nie obraź się , ale wątek się ciągnie , ciągnie , ciągnie , a my dalej nie wiemy O CO CI CHODZI .
  • #9 103313
    zyraf
    Poziom 26  
    sorki...
    troche niejasno to napisalem, nikto nie wie o co mi chodzi :?
    ale juz sam cos sproboje wykombinowac, a do tego by sie mi przydal schemat jakiegos tel glosnomuwiacego, co ma w miare male znieksztalcenia, narazie moze byc jakikolwiek cos wymysle...
    moze sie z kims jakos dogadam na gg..
    pozdrawiam
  • #10 103330
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    :arrow: zyraf

Temat zamykam, ponieważ nie widze sensu, aby dalej była prowadzona dyskusja na ten temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby podłączenia modemu do bezprzewodowej słuchawki telefonicznej z wykorzystaniem wzmacniacza w celu uzyskania dostępu do internetu przez telefon bezprzewodowy. Autor planuje wykorzystać napięcie około 9V, odpowiadające napięciu na linii przy podniesionej słuchawce, oraz układ z głośniczkiem i mikrofonem. Problemy pojawiają się przy odbiorze tonów DTMF, które są zniekształcone, co sugeruje konieczność zastosowania wzmacniacza lub symulatora linii telefonicznej. Wskazano na możliwość użycia emulatora linii telefonicznej AVT 850, który umożliwia testowanie nadawania i odbioru kodów DTMF oraz symuluje warunki linii telefonicznej. Poruszono także koncepcję pierwszej generacji modemów akustycznych, które łączyły się z siecią telefoniczną przez sprzęg akustyczny (mikrofon i głośnik). Autor poszukuje schematów telefonu głośnomówiącego o niskich zniekształceniach, aby samodzielnie zbudować układ poprawiający jakość sygnału. Dyskusja nie doprowadziła do jednoznacznego rozwiązania, a temat został ostatecznie zamknięty z powodu braku jasności i postępów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA