logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zmiana partycji dynamicznej na podstawową - kilka pytań

ullla 06 Sty 2011 15:20 7077 1
REKLAMA
  • #1 8966587
    ullla
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    problem pojawił się po podzieleniu dysku c: na pół. dysk zrobił się dynamiczny, są tam: system, dysk c, dysk d z plikami hp i dysk teraz utworzony e:
    po spędzeniu połowy dnia na wyszukiwaniu skutków tego co zrobiłam ;)
    mam kilka pytań co do zmiany partycji dynamicznej na podstawową.

1. czy program "dmde" da radę to zrobić bez utraty danych, no bo tam jest system itd. czy zastosować inny.
    tutaj chcę zaznaczyć, że sciągnęłam wersję darmową, która nie posiada niektórych funkcji. pobrałam go stąd: http://najlepsze-darmowe-programy-i-dodatki.t...zyskiwanie-plikow-operacje-na-partycjach-dmde, instrukcję widziałam na you tube.

2. czy muszę najpierw scalić z powrotem podzielone dyski - zmiana pojawiła się, ponieważ utworzyłam czwartą parycję (tak wywnioskowałam z googli), więc czy po zmianie na podstawową nie będzie np. niewidoczna czy nieaktywna.

3. czy dać sobie spokój bo to nie będzie miało wpływu na pracę komputera.
    tutaj chcę zaznaczyć, że sprzęt będzie używany, przez gościa ok 60 lat, bez pojęcia o komputerach i tutaj robi się problem z dość dużym prawdopodobieństwem położenia systemu w przyszłości.

4. czy jeżeli będę miała kiedyś ewentualnie od nowa stawiać system, to czy to, że dysk jest dynamiczny nie będzie stanowiło problemu?

proszę o jasne odpowiedzi i dziękuję za ewentualną pomoc w problemie.
  • REKLAMA
  • #2 8984730
    adamkus
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Był już identyczny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1866399.html

1. Polecam Partition Wizard Home Edition 5.2

2. Nic nie musisz scalać, zmieniać możesz mieć 3 podstawowe partycje a w powyższym programie możesz sobie ustawić jakie mają być - ukryte lub widoczne.

3 i 4. Z tego co widzę to ogólnie system masz podzielony na 3 partycje? A system jest na podstawowej. Zawsze standardowo była 1 partycja podstawowa a reszta logiczne. Ewentualnie jak miało być więcej systemów na jednym dysku to dzielimy na dodatkowe podstawowe. Z Windowsem 7 troszkę się zmieniło zalecana jest dodatkowa mała partycja rozruchowa. Ale u mnie(win7) na jednej podstawowej wszystko ładnie chodzi.
REKLAMA