logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MCM 2103 ND – obraz znika, powiększa się i rozmywa po włączeniu

PC_maniak 09 Gru 2004 18:19 1239 4
REKLAMA
  • #1 1047729
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    w moim montorze Siemens MCM 2103 ND /niedawno nabyłem okazyjnie/
    po chwili od właczenia okresowo na chwilę zanika obraz. Przed zanikiem jakby się powiększał i rozmywał. Tak jest przez ok. godzinę a potem wszystko się stabilizuje. Zmniejszenie kontrastu wpływa na poprawę stanu. Wymieniłem elektrolity w pobliżu trafopowielacza, jest trochę lepiej
    ale usterka nie ustąpiła. Zmniejszyłem jasność SCREEN`em. Czy mam wymieniać kondensatory w przetwornicy, czy problem tkwi w trafie WN ?
    Proszę o poradę, gdyż dotąd wydawało mi się że trochę wiem na ten temat. Podziwiam Was za wiedzę.
    Proszę o podpowiedź i skąd dorwać schemę monita.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 1047752
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Sprawdż zasilanie żarzenia, złącz, podstawa cokołu kineskopu ( a czy wówczasi jest wspomniane żarzenie ?)
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1048051
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Witam serdecznie.
    Zrobiłem jak sugerowałeś. Nadal występuje przygasanie obrazu.
    Przeoczyłem informacje jakie powinienem podać:
    - po kilku zanikach obrazu na wyświetlaczu monitora pojawiał się wcześniej komunikat: "Error 3: HVPS", częściej : "Wait...", obecnie po wymianie elektrolitów z pobliża trafa WN /2 szt/ zaniki są krótsze i bez komunikatów.
    - usterce nie towarzyszą jakieś specjalnie niepokojące objawy. W chwili zaniku daje się słyszeć ciche stukanie trudne do zlokalizowania /od strony kapturka WN kineskopu, a może płyty odchylania/.
    - obraz posiada delikatne obustronne zwężenie w poziomie, w okolicy poziomej osi ekranu, stopniowo zanikające.

Przepraszam za zanudzanie lecz bardzo mi zależy na monitorku bo jest bardzo fajny, idealnie rysuje obraz i posiada doskonałą geometrię.
    Świetny moim zdanie produkt f-my Siemens Nixdorf.

Pozdrawiam i proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1050655
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witam.Jest to dośc trudny monitor do naprawy i bardzo rozbudowny.Komunikat który pojawia sie na wyswietlaczu informuje o błędzie jaki wystepuje w trakcie pracy.Najczęściej uszkadzał się w nich moduł synchronizacji i ten komunikat o nim własnie świadczy,że jest on uszkodzony.Mimo kilku prób naprawy nie udało mi się takiego naprawić a wstawienie nowego przywracało monkowi zycie.Powodzenia w naprawie.
  • #5 1050851
    PC_maniak
    Poziom 13  
    Witam serdecznie.
    kr dzięki wielkie za pomoc.
    Jeżeli Ty nie dałeś rady, to gdzie mi do tego ale spróbuję.Lubię wyzwania.
    W podzięce podzieliłem się punktami.

Jeszcze raz dziękuję.
REKLAMA