logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R60+ nie działa na zasilaczu po pomyłce biegunów, napięcia MOSFETów

amaslow 09 Sty 2011 12:48 2105 2
  • #1 8980904
    amaslow
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Model : PRAHA_SRE
    rev: 1.2
    STEP: MP(071022)
    Witam . Jak w temacie. Dostałem od klienta laptopa, do którego próbował podłączyć uniwersalny zasilacz i pomylił bieguny.
    Od tej pory chodzi tylko na baterii. Po podłączeniu zasilacza mrugnie tylko na sek. dioda czerwona.
    Wiem że podobne problemy były już poruszane, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi idealnej dla mojego przypadku.

Pomierzyłem (bez wylutu) raczej wszystkie newralgiczne MOSFETy: Q50, Q5, Q6, Q590, sprawdzając ich zabezpieczenia diodowe - wszystko wygląda ok.
    Mierząc napięcia (bez podłączonej baterii):
    Q50: D i S = 19.1V, G = 9.5V
    Q5: D i S = 18.6V, G = 17.7V
    Q6: D = 18.6V, S i G = 0V

Czemu na bramce Q6 jest 0V? Czy to on jest uszkodzony, czy raczej coś co nim steruje? Jeżeli tak to co to jest?
    Czy uszkodzony musi być MAX1909? Jak go sprawdzić?
  • #2 9161025
    bodax88
    Poziom 1  
    amaslow napisał:
    Model : PRAHA_SRE
    rev: 1.2
    STEP: MP(071022)
    Witam . Jak w temacie. Dostałem od klienta laptopa, do którego próbował podłączyć uniwersalny zasilacz i pomylił bieguny.
    Od tej pory chodzi tylko na baterii. Po podłączeniu zasilacza mrugnie tylko na sek. dioda czerwona.
    Wiem że podobne problemy były już poruszane, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi idealnej dla mojego przypadku.

Pomierzyłem (bez wylutu) raczej wszystkie newralgiczne MOSFETy: Q50, Q5, Q6, Q590, sprawdzając ich zabezpieczenia diodowe - wszystko wygląda ok.
    Mierząc napięcia (bez podłączonej baterii):
    Q50: D i S = 19.1V, G = 9.5V
    Q5: D i S = 18.6V, G = 17.7V
    Q6: D = 18.6V, S i G = 0V

Czemu na bramce Q6 jest 0V? Czy to on jest uszkodzony, czy raczej coś co nim steruje? Jeżeli tak to co to jest?
    Czy uszkodzony musi być MAX1909? Jak go sprawdzić?

mam podobny objaw jak sobie z tym poradziles bateria laduje sie normalnie natomiast nie dochodzi napiecie z zasilacza cos uszkodzone jakas kosc
  • #3 9161086
    amaslow
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    bodax88 napisał:
    mam podobny objaw jak sobie z tym poradziles bateria laduje sie normalnie natomiast nie dochodzi napiecie z zasilacza cos uszkodzone jakas kosc
    Poddałem się i oddałem do serwisu. Laptopa odebrałem na drugi dzień za kwotę 350zł. Na tyle poważne uszkodzenie że nie poradziłbym sobie sam.
REKLAMA