logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować telefonem za pomocą mikrokontrolera?

13 Paź 2004 19:17 1687 8
REKLAMA
  • #1 910514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 910608
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Było kiedyś coś podobnego w jakiejś gazecie o tematyce elektronicznej. Sprawa dotyczyła Siemensa S35 i opierała się głównie na wysyłaniu i odbieraniu SMSów. Jedna z tych gazet co zamieszczają układy do samodzielnego wykonania, raczej starsza, rok może dwa do tyłu. Jak na nią trafię to napiszę.
  • REKLAMA
  • #5 911189
    andre65
    Poziom 14  
    To jest dosc ciezka sprawa. Co telefon to jest inaczej. Podstawa to wybrac taki, ktory sie daje latwo sterowac. Jest organizacja standaryzujaca komunikacje do telefonow ale producenci nie przestrzegają sumiennie tych regul. Trzeba sie wystrzegac Nokii oraz Motoroli. Ja polecilbym Siemensa, np C25,C35,S25,S35. Sa bardzo przyjemne do sterowania za pomocą standardowego protokolu AT Command. Specyfikacje sa bardzo obszerne i trzeba wiedziec czego w nich szukac. Jak znajde jakies linki to podesle jutro.

Pozdr
  • #6 915436
    dwitek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Generalnie sprawa rozchodzi się otzw. komendy AT.
    Ja trochę "bawiłem" się z C35 i działało wszystko ładnie, choć "wadą" tego aparatu jest obsługa tylko formatu PDU - tzn. SMS'y są kodowane 7-mio bitowo, co wymaga trochę większego nakładu pracy
  • REKLAMA
  • #7 919599
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    Ale rzecz jasna nie ma sie czym razażac i ewentualnie rozkodowywanie PDU mozna zostawic na pozniej - ba powiem wiecej w pewnych przypadkach wystarczy skorzystac z sms-ow zapisanych w pamieci telefonu
    Do projektu nad torym siedzialem ale go nie ukonczylem ( na pewno wroce tylko nie wiem kiedy) to w zupelnosci wystarczylo a eryk T10 ma mozliwosc zapamietania bodajze az 30 takich sms-ow
    Mysle ze wskazowka sie na cos przydala
  • #8 919610
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    Ale rzecz jasna nie ma sie czym zrażac i ewentualnie rozkodowywanie PDU mozna zostawic na pozniej - ba powiem wiecej w pewnych przypadkach wystarczy skorzystac z sms-ow zapisanych w pamieci telefonu
    Do projektu nad torym siedzialem ale go nie ukonczylem ( na pewno wroce tylko nie wiem kiedy) to w zupelnosci wystarczylo a eryk T10 ma mozliwosc zapamietania bodajze az 30 takich sms-ow
    Mysle ze wskazowka sie na cos przydala

Podsumowanie tematu

✨ Sterowanie telefonem za pomocą mikrokontrolera opiera się głównie na wykorzystaniu standardowych komend AT, które umożliwiają wysyłanie i odbieranie SMS-ów oraz inne funkcje sterujące. Najlepiej wybierać telefony łatwe do kontrolowania, takie jak modele Siemensa (C25, C35, S25, S35), które obsługują protokół AT i mają dobrze udokumentowane specyfikacje. Problematyczne są telefony marek Nokia i Motorola ze względu na niestandardową implementację protokołów. Wysyłanie SMS-ów wymaga obsługi formatu PDU, który koduje wiadomości 7-bitowo, co zwiększa złożoność oprogramowania, jednak można korzystać z SMS-ów zapisanych w pamięci telefonu, co upraszcza projekt. Dostępne są również projekty i artykuły opisujące takie rozwiązania, np. na stronach serasidis.gr oraz mcu.cz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA