logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontroluj 8 urządzeń przez SMS! (Ericsson)

gulson 02 Sty 2004 23:13 44332 62
REKLAMA
  • Układ umożliwia kontrolę 8 urządzeń poprzez wysłanie specyficznej wiadomości SMS na telefon komórkowy. Jest to bardzo przydatne w miejscach, gdzie nie mamy dostępu do tradycyjnej linii telefonicznej. Poprzez wykorzystanie starego telefonu Ericsson T10s, T18, T28 możemy zbudować układ załączający i wyłączanie jedno z 8 urządzeń.

Całe rozwiązanie sprzętowe jest stosunkowo proste, ponieważ Eryki pracują przy 5V z komendami AT (podobnie jak zwykłe modemy komputerowe). Jednak oprogramowanie dla mikrokontolera AVR jest dosyć skomplikowane.

Po zbudowaniu układu, podłączamy i włączamy telefon a następnie podajemy napięcie zasilania do układu - ważna jest kolejność - najpierw włączamy telefon później zbudowany układ. Po tej czynności mikrokontroler będzie starał się odczytać pierwszą wiadomość z skrzynki odbiorczej SMS. Dlatego, jeżeli posiadasz jakieś wiadomości - najlepiej skasuj wszystkie.

Poprawny format wiadomości to ciąg 0 (wyłącz) i 1 (włącz). A więc jeżeli wyślemy SMS o treści 11000100 to zostaną włączone urządzenia 3,7,8 a wyłączone 1,2,4,5,6. Wiadomość SMS nie powinna zawierać żadnych innych znaków.

Aby zablokować możliwość włączania/wyłączania urządzeń przez nieuprawnione osoby, należy zmodyfikować kod źródłowy tak, aby mikrokontroler odczytał numer telefonu. W kodzie zawarto automatyczne odczytywanie numeru telefonu do centrum SMS oraz innych ustawień.
    Działanie układu polega na odczytaniu wiadomości SMS, wysterowanie urządzeń a następnie skasowaniu wiadomości i oczekiwaniu na kolejną wiadomość SMS.

Fragment układu w ramce na MAX232 umożliwia podgląd wysyłanych komend przez telefon. Jeżeli nie chcemy podglądać pracy, po prostu go nie budujmy.

Pobierz wszystko

Podziękowania dla c2h5oh za wskazanie miejsca
    Tłumaczył: Kamil Gulczuk
    Więcej informacji:
    http://www.serasidis.gr/smscontroller.htm

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami - obecnie najbardziej AI. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29416 postów o ocenie 6082, pomógł 150 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • REKLAMA
  • #2 460979
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    gulson napisał:
    Poprawny format wiadomości to ciąg 0 (wyłącz) i 1 (włącz). A więc jeżeli wyślemy SMS o treści 11000100 to zostaną włączone urządzenia 3,7,8 a wyłączone 1,2,4,5,6. Wiadomość SMS nie powinna zawierać żadnych innych znaków.

hmm... chyba pomylka... 11000100 - przy takim ukladzie (gdy 1=ON a 0=OFF) powinny sie zalaczyc uzadzenia: 1,2,6, a wylaczyc: 3,4,5,7,8 a nie włączone urządzenia 3,7,8 a wyłączone 1,2,4,5,6.
    mam racje ???
  • #3 461167
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6082
    if you send the message 11000100 then you enable, starting from the right, the devices 3,7,8 ('1') and disabling the devices 1,2,4,5,6 ('0')

-> zaczynamy od prawej
  • #5 461203
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6082
    Kierownik Gulson go jeszcze nie zbudował, tekst bazuje na orginale i ma za zadanie zainteresowanie innych.
  • REKLAMA
  • #6 461558
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6520
    Jedno mnie tylko zastanawia - T28s nie ma wbudowanego modemu... więc nie jestem pewien czy na pewno interpretuje polecenia języka AT, modem i pełną obsługę AT mają na 100% A1018 i R320s (można je podłączyć do PC i zainstalować jako modem standardowy 9600bps).
  • #7 469687
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    tzok napisał:
    Jedno mnie tylko zastanawia - T28s nie ma wbudowanego modemu... więc nie jestem pewien czy na pewno interpretuje polecenia języka AT, modem i pełną obsługę AT mają na 100% A1018 i R320s (można je podłączyć do PC i zainstalować jako modem standardowy 9600bps).

taaaa , może i T28 nie ma modemu , ale tam są stosowane rozkazy AT do wysyłania/odbierania SMS'ów i to na pewno tam jest zaimplemetowane (w T28) a w A1018 nie jestem pewien ...

Pozdrawiam
  • #8 478660
    marcin_w
    Poziom 11  
    Rewelacyjny temat ! Myślałem nad czymś takim już niejeden raz, ale ponieważ czasami mam 'tysiąc myśli na minutę' - na myśleniu się skończyło. Teraz jednak zabiorę się za realizację. Tyle, że nie konkretnie tego projektu.
    Mam zamiar zmajstrować coś podobnego, tyle że:
    - na procesorku ST62.. - ponieważ mam programator i praktykę;
    - wolałbym inny telefon - np. mam do dyspozycji aktualnie Alcatela OTC+;
    w związku z tym pytanka:
    1. Gdzie mogę szukać informacji na temat protokołu komunikacji z telefonem ? Chodzi mi o komendy AT dotyczące SMS-ów a także komunikację z telefonami, które nie 'kumają' AT same w sobie.
    2. Jakie inne aparaty dają się łatwo zaaplikować w podobny sposób ?

Układ przecież można rozbudować np. tak, żeby na żądanie wysyłał sms-a z informacją o stanie wejść, żeby odbierał połączenia i odzywał się 'ludzkim głosem' itp itd... Wszystko zależy od wyobraźni konstruktora.
    Ja w domu nie posiadam telefonu stacjonarnego, używam tylko komórki, więc tym bardziej temat mnie interesuje.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje - linki, pliki itp.
    Swoją drogą oczywiście sam rozpoczynam poszukiwania i o wynikach będę również informował :)
  • #9 614365
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    tiaa co do alcateli to i ja bym sie chetnie dowiedzial co nieco w jaki sposob one obsluguja tranfer danych
    a co do ericssonow to mam pytanie - jak dzwonie (t10@t18 wpiete w com1) w hyperterminalu mi wyswietla komunikat RING czy istnieje jakas komenda At zeby sprawdzic numer
    ???
  • #10 622504
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    OK- jakby ktos stal przed takim problemem to trzeba ustawic at+clip=1 (domyslnie jest zero)
    ale mam inne pytanko jeszcze - mianowicie po wpisaniu at+cmgr=1 (komenda uzywana przez powyzsze urządzenie ) czasami zdarza sie ze po przeczytaniu sms-a wyswietla caly ciąg dziwnych znaczkow (dosc dlugi) przy czym telefon sie "zawiesza" do momentu kiedy nie skonczy nadawac potem trzeba restartowac telefon wpisywac pin itd .

Czy ktos mi powie czemu sie tak dzieje i co to jest ?? I jak proponowane urządzenie na to reaguje - przeciez po wlaczeniu stara sie od razu przeczytac pierwszego sms-a w telefonie
  • REKLAMA
  • #11 693565
    Fakiros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A tak w sumie to nie wiecie może czy telefon "Ericsson A1018s"
    obsługuje komendy AT ???
  • #12 693774
    tzok
    Tak w sumie to obsługuje ;) ale modemu chyba nie ma wbudowanego, dopiero DI-27 mu dodaje tą opcję.
  • #13 703876
    Fakiros
    Poziom 13  
    Nie jestem za bardzo wtemacie, więc nie wiem o jakie DI-27 chodzi, ale chciałbym mieć możliwość wysyłania SMSów przez Eryka A1018s. Na komendy AT odpowiada, ale tylko niektóre, pozatym najlepiej jak by była mozliwość wysyłania SMSów w formacie textowym bez zamiany na format PDU. Może jest możliwa jakaś zmiana softu w ericsonie A1018s aby nie wymagał formatu PDU do wiadomości SMS??
  • #14 769358
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 769379
    anok
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a co telefon odpowiada po AT+CMGS=... ?

--
    Andrzej
  • #16 769555
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    anok napisał:
    a co telefon odpowiada po AT+CMGS=... ?
    --
    Andrzej

Niestety, nie podpialem MAX232 i nie moge tego sprawdzic. Ale chyba na tym to sie skonczy.

W miedzyczasie zdiagnozowalem troche wiecej. Teraz juz mikro wczytuje odpowiedzi aparatu, (czyli zadne bufory sie nie powinny zapelniac) i na kazdy wczytany znak miga dioda diagnostyczna (PD5).

Jesli program wykonywac bez podlaczonego telefonu, to nastapi wyslanie okolo 50-u kilku znakow (i tyle jest blyskow diody). Ale kiedy podpialem telefon - zwis po pierwszym wyslanym znaku.. a wyswietlaczu T28s na krotkie chwile zapalaja sie dokladnie wszystkie pixele.. hmmm..

Zrodla programu w C: http://gandalf.ki.agh.edu.pl/~migod/sms-avr/sms.c
    ,,Schemat'' ukladu: http://gandalf.ki.agh.edu.pl/~migod/sms-avr/schemat.jpg (sorki za forme ,,odreczna'')
  • #17 769632
    tzok
    Zrobiłeś FlashCable zamiast DataCable, korzystaj z wejść modemowych a nie flash'owych, czyli Rx - 4, Tx - 5 (tzn. Tx układu do 4 a Rx układu do 5 ;) ).
    Niżej masz schemat płączeń, niestety T28 nie ma modemu ale SMSy da się tym kablem wysyłać.
    Załączniki:
    • Kontroluj 8 urządzeń przez SMS! (Ericsson) 320cables.gif (13.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 769660
    migod
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    Zrobiłeś FlashCable zamiast DataCable, korzystaj z wejść modemowych a nie flash'owych, czyli Rx - 4, Tx - 5 (tzn. Tx układu do 4 a Rx układu do 5 ;) ).
    Niżej masz schemat płączeń, niestety T28 nie ma modemu ale SMSy da się tym kablem wysyłać.

Super, bardzo dziękuję :)
    Zasugerowałem sie niepotrzebnie tym: http://gsmonline.w.interia.pl/www/piny.html
  • #19 770035
    migod
    Poziom 21  
    tzok napisał:

Poprawilem kabelek zgodnie z opisem powyzej i zadnej znaczacej roznicy w zachowaniu telefonu (dalej mruga wyswietlacz, ale tylko wtedy gdy zainicjuje UART w uC). Wniosek jaki mi sie nasuwa jest taki, ze uklad uC + kabelek jest okej, tylko cos jest nie tak z prog na uC.

Program dodałem jako załącznik, kompiluję go gcc-avr.

Proszę o pomoc, kończą mi się pomysły :?
    Załączniki:
    • sms.c (3.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 770887
    tzok
    Przy wysyłaniu SMSów z komputera nie zauważyłem migania wyświetlacza, taki efekt jest tylko podczas flashowania (zwarte piny 9 i 11).
  • #21 771050
    damik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    sprawdz sobie najpierw wysyłanie SMS z PC poprzez MAX232, tak sprawdzisz kabelek
    jeśli klikniesz zakładkę about i klawisz more wyświetli ci się opis złącza ...
    u mnie to działa bezproblemowo ...
    w załączniku program do zabawy z ericssonami poprzez data-kabel na PC
    jako przykład co można zrobić przez taki kabelek , ew zloguj sobie transmisję z PC i zobaczysz co i jak ...
    potem napisz program pod PC by przetestować transmisję i wtedy zacznij implementację do mikrokontrolera tak chyba będzie prościej ...
    Załączniki:
    • easy text.zip (344.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 780760
    migod
    Poziom 21  
    dzieki wszystkim za odpowiedź :)
    oba kabelki okazaly sie byc Ok, tzn PC <-> uklad z AVR <-> ericsson (choc ekranik komorszczaka nadal migoce)

aparat odpowiada wylacznie na komende:
    AT (handshake) dwubajtowym kodem 0x50,0xD5
    zas pozostale:
    AT+CMGF=1
    AT+CSCA="+48501200777"
    AT+CMGS="501234567"<13>testing<26>

zupelnie bez reakcji ze strony komorki

probuje znalezc przyczyne, ale jesli ktos z Was zna odpowiedz, bylbym wdzieczny.. :)
  • #23 784885
    migod
    Poziom 21  
    Ok, juz wiem, T28s nie wspiera trybu textowego (+CMGF=1) ale wyłącznie PDU mode (+CMGF=0)
  • #24 793736
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Słuchajcie ja mam Ericssona GA628 jak myslicie czy on sie nadaje do takiej zabawy?
  • #25 794099
    migod
    Poziom 21  
    mmgryc napisał:
    Słuchajcie ja mam Ericssona GA628 jak myslicie czy on się nadaje do takiej zabawy?

Sugeruje zbudować ukladzik z MAX232 (mozna go zasilic wprost z komorki) i podepnij go do komorki i komputera na porcie szeregowym. Wystarczy potem uruchomić dowolny terminal znakowy (minicom, hyperterminal itp.), ustawic parametry transmisji na 8N1, 9600 lub 19200 i sprobować porozmawiać z komorczakiem.
    Aby wysłać sms'a wystarczy wydać 4. i 5. komendę, pierwsze trzy podałem jedynie celem diagnostyki.
    1. AT
    2. AT+CMGF=0
    3. AT+CSMS=0
    4. AT+CMGS=<ilosc dwubajtow wiadomosci> (tutaj =23)
    5. 0011000B91<adresat>0000AA0AE8329BFD4697D9EC37
    gdzie jesli adresatem jest 501234567 to pole <adresat>="05214365F7" (po dwie kolejne cyfry numeru pisane wspak); jako padding uzywa sie litery 'F'

Acha, gdyby (przypadkiem :wink:) na komende AT+CMGF=1 odpowiedz byla 'OK' byloby jeszcze prościej.

Powodzenia :)
  • #26 821617
    Fakiros
    Poziom 13  
    A wie ktoś jak użyć komorki do przesłania pewnej parti danych, np. przez modem do innej ??

Potrzebuje zrobić układ , który raz dziennie wdzwania się do innej komórki i wysyła pewną partię danych - około 500bajtów z jednego miejsca w inne, z racji tego ze jest teraz naliczanie sekundowe, staje się to bardzo opłacalne.
    W grę nie wchodzą droższe komórki z GPRS, najlepiej jak by to było jedno krótkie połaczenie, wysłanie danych i to wszystko.
  • #27 821629
    tzok
    Najłatwiej wziąć komórkę z modemem... on przyjmuje polecenia języka AT.
  • #28 863845
    jamaka
    Poziom 12  
    Mam Erica t10 z softem t18 i po wyslanu z terminala AT+cmgs=xx i kodow majacych wyslac sms telefon mi sie za kazdym razem resetujeczy ktos pomoze?
  • #29 863865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 879434
    jamaka
    Poziom 12  
    Migot dziekuje za info - daje <CTRL+D> /04H/ jest bez reakcji, jak daje <CTRL-Z>/1aH/ to telefon sie resetuje w programiew PDUSpy mozna wyslac text do telefonu natomiast wysla z telefonu do adresata nie da sie moze w telefonie cos trzeba ustawić? stanąlem w miejscu a taki ciekawy temat. moze kto poradzi
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu umożliwiającego kontrolę ośmiu urządzeń za pomocą SMS-ów wysyłanych do starego telefonu komórkowego Ericsson (modele T10s, T18, T28). Układ wykorzystuje mikrokontroler AVR (np. ATTiny2313, AT90S4433) oraz interfejs UART do komunikacji z telefonem, który działa na napięciu 5V i obsługuje komendy AT podobne do modemów. Problemy techniczne obejmują obsługę trybu SMS (tekstowy vs. PDU), poprawne podłączenie linii Rx/Tx (zalecane użycie MAX232 jako konwertera RS232-TTL), oraz konieczność stosowania odpowiednich kabli (DataCable zamiast FlashCable). Telefon Ericsson T28s nie posiada wbudowanego modemu i obsługuje wyłącznie tryb PDU, co wymaga implementacji konwersji formatu SMS w oprogramowaniu mikrokontrolera. Dyskutowano także o problemach z resetowaniem telefonu, migotaniem wyświetlacza podczas komunikacji, oraz o konieczności kasowania starych wiadomości SMS przed uruchomieniem układu. Użytkownicy zgłaszali trudności z interpretacją bitów sterujących (0 = wyłącz, 1 = włącz) i formatem wiadomości, a także z ograniczeniami sprzętowymi i programowymi. Wskazano, że niektóre modele Ericssona (np. A1018s) obsługują komendy AT, ale mogą wymagać dodatkowych modułów (np. DI-27) do pełnej funkcjonalności modemu. Pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych telefonów (Alcatel OTC+, Samsung C100) oraz propozycje użycia dedykowanych modemów GSM zamiast telefonów. Projekt wymaga zaawansowanego oprogramowania mikrokontrolera do obsługi SMS, dekodowania formatu PDU, oraz stabilnej komunikacji szeregowej. Wiele problemów rozwiązywano poprzez poprawne okablowanie, konfigurację komend AT (np. AT+CMGF=0 dla trybu PDU), oraz stosowanie buforów w oprogramowaniu. Dyskusja zawierała również pytania o możliwość przesyłania danych przez modem GSM, wykorzystanie negatorów sygnału na liniach UART, oraz o sposoby resetowania telefonu programowo. Podsumowując, projekt jest wykonalny, ale wymaga dobrej znajomości protokołu AT, formatu PDU, oraz umiejętności programowania mikrokontrolerów i obsługi interfejsów szeregowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA