logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrywać programy cyfrowe z TV Toshiba 32LV685DG na nagrywarce DVD?

Korpal 12 Sty 2011 12:49 1392 4
REKLAMA
  • #1 8994733
    Korpal
    Poziom 2  
    Telewizor ten w Poznaniu samodzielnie odbiera 11 programów cyfrowych.
    Czy można ( i w jaki sposób ) nagrywać te programy na nagrywarce DVD ?
  • REKLAMA
  • #2 8994778
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Tak. Trzeba podłączyć nagrywarkę do tv poprzez AV i przyporządkować to wejście jako źródło sygnału w menu nagrywarki. Nagrywać można będzie tylko program odbierany aktualnie przez TV.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 8994805
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Tego modelu nie znam i nie wiem czy na wyjściu AV występuje sygnał wideo/audio nadający się do zapisu. Możesz to sprawdzić przez kabel EURO wkładając go do nagrywarki do wejścia które może pobierać sygnał do zapisu. W większości nagrywarek wejście AV1 jest dedykowane tylko jako wyjście (po CVBS jak i po RGB) natomiast wejście AV2 jest najczęściej dwukierunkowe. I to trzeba sprawdzić, sprawdzając także konfiguracje wejść AV w nagrywarce pod katem trybu sygnału wejściowego.
    Zapewne chodzi Ci o samodzielne nagrywanie programu z automatu i anteny. Sam mam ten sam problem który niebawem będę musiał rozwiązać.
    W takim przypadku do nagrywarki analogowej - do wejścia AV2 - musisz podłączyć oddzielny dekoder który posiada własny timer służący do programowania stanu pracy, włączania, wyłączania, ustawiania programu. Nie wszystkie zewnętrzne dekodery to wykonują - np HD507 (dość popularny, sam posiadam) nie posiada timera i możliwości programowania nagrań.
    Procedura jaka ma tu miejsce jest analogiczna do pracy dekoderów cyfrowych satelitarnych dostosowanych do nagrywania. Najczęściej takie dekodery posiadają oddzielne gniazdo "recorder", działające niezależnie od gniazda TV.
  • REKLAMA
  • #4 8994807
    Korpal
    Poziom 2  
    No tak, ale według mojej wiedzy telewizor nie ma wyjścia, do którego możnaby podłączyć nagrywarkę.
  • #5 8994816
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Jeżeli nie ma wyjścia sygnału to musisz podłączyć zewnętrzny dekoder.
    Wyprzedzając pytanie: nie spotkałem nagrywarki która posiada wbudowany tuner DVB-. Jeżeli ktoś taka nagrywarkę widział to poproszę o info.

Ale podłącz kabel EURO do wejścia AV2 w nagrywarce i ustaw tryb CVBS/wideo na tym wejściu. Tak na próbę.
REKLAMA